REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι αλλαγές φέρνει ένα μωρό στο ζευγάρι


20 Απριλίου 2015

e2cc1362c8d7886b641377c30a10f318καθεταξ.jpg

Όσοι είστε μελλοντικοί γονείς θα περάσετε μήνες προετοιμασίας για την άφιξη του μωρού σας. Μέχρι να έρθει το μικρό σας στο σπίτι θα έχετε διαβάσει βιβλία και θα έχετε μπει σε πολλές σελίδες στο διαδίκτυο. Αλλά, όση προετοιμασία και αν κάνετε, η πραγματική φροντίδα ενός μωρού να είναι δύσκολη υπόθεση.

Καταρχήν πριν ήσασταν ζευγάρι, τώρα, είστε γονείς. Σίγουρα είστε πολύ χαρούμενοι με τον νέο σας ρόλο, αλλά μερικές φορές τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν. Μπορεί να σας δημιουργηθούν πολλά νέα και διαφορετικά συναισθήματα, που να μη ξέρετε πώς να τα διαχειριστείτε. Ένα κοινό συναίσθημα που δημιουργείται στους νέους γονείς, είναι η ενοχή. Νιώθετε ένοχοι που δεν απολαμβάνετε κάθε δευτερόλεπτο με το παιδί σας. Αλλά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, είναι ωραίο να περνάτε ώρες με το μικρό σας, όμως, πρέπει να βρίσκετε χρόνο και για εσάς, χωρίς να έχετε ενοχές.

Όταν έρθει το μωρό σας, ο ύπνος θα γίνει παρελθόν. Η στέρηση του ύπνου μπορεί να σας κάνει οξύθυμους, να έχετε λιγότερη ενέργεια και να ξεσπάτε στον σύντροφό σας. Όμως, πρέπει να κάνετε υπομονή και να θυμάστε, ότι αυτό είναι μια προσωρινή κατάσταση.

Ένα μωρό μπορεί επίσης, να δημιουργήσει και συναισθήματα ζήλιας. Μερικές φορές οι νέοι μπαμπάδες ζηλεύουν, επειδή το μωρό παίρνει τόσο πολύ χρόνο από τη μαμά. Ο μπαμπάς μπορεί να αισθάνεται, ότι είναι παραμελημένος και να ζηλεύει που δεν είναι πλέον η προτεραιότητα της γυναίκας του. Αυτά τα συναισθήματα είναι απόλυτα φυσιολογικά, δεδομένου ότι η δομή της οικογένειας αλλάζει τόσο δραστικά. Αλλά, με τον καιρό οι ισορροπίες θα έρθουν και πάλι στην οικογένεια.

Οι αλλαγές που επιφέρει ένα μωρό, μπορεί να επηρεάσει και ανθρώπους εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου. Ξαφνικά οι συγγενείς και οι φίλοι θα αρχίσουν να σας λένε ατελείωτες προσωπικές ιστορίες και συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών. Όμως, ακόμα και χωρίς τις εξωτερικές παρεμβάσεις, μπορεί να διαπιστώσετε, ότι έχετε διαφορετική προσέγγιση με τον σύντροφο σας, για την ανατροφή των παιδιών. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μην διαφωνείτε μπροστά στο μικρό σας, και να προσπαθήσετε να βρείτε μια κοινή λύση. Εξάλλου συχνά το μόνο που χρειάζεται, για να ξεκαθαριστεί μια παρεξήγηση, είναι να δούμε τα πράγματα από τη σκοπιά του άλλου προσώπου.

Ακόμα κι αν το μωρό έχει μετατρέψει την οικογένεια, από δύο σε τρεις ή και σε περισσότερους, πάντα χρειάζεστε χρόνο σαν ζευγάρι. Επειδή όμως, η ζωή σας έχει πλέον αλλάξει, ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε χρόνο, είναι να τον σχεδιάσετε. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε κάποιες μέρες μέσα στην εβδομάδα, ώστε να αφήνετε το μωρό σας σε ένα συγγενή και να βγαίνετε έξω ή να βλέπετε μια ταινία στο σπίτι.