Όταν το παιδί σας είναι ντροπαλό...

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Εάν έχετε ένα ντροπαλό παιδί, οι πιθανότητες να βρίσκεται συνέχεια γύρω από τα πόδια σας είναι μεγάλες. Ενώ τα περισσότερα παιδιά χαίρονται όταν πηγαίνουν στα πάρτι και παίζουν με τους φίλους τους, όσα είναι ντροπαλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν σε μια κατάσταση.

Όταν ως γονείς βλέπετε τα παιδιά σας να έχουν συστολή, ίσως ανησυχείτε και να σκέφτεστε πόσο θα κρατήσει αυτή η συμπεριφορά. Όμως, η αλήθεια είναι, ότι η συστολή δεν είναι πάντα κακό πράγμα, και μπορεί να έχει οφέλη. Όπως για παράδειγμα, τα ντροπαλά παιδιά έχουν λίγες αλλά μακροχρόνιες φιλίες ή έχουν μάθει να σκέφτονται πριν μιλήσουν, άρα ίσως να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις.

Για να βοηθήσετε ένα παιδί που είναι ντροπαλό πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε, να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά γεννιούνται απλά εσωστρεφή, σε άλλες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να αισθάνεται ντροπή, όταν βρίσκεται μπροστά σε νέες καταστάσεις. Για παράδειγμα, ένα παιδί μπορεί να νιώθει ντροπαλό σε ένα νέο σχολείο, ή μπορεί να πάρει μέρος σε μια σχολική παράσταση και στη συνέχεια να είναι διστακτικό όταν βρεθεί να μιλάει με πολλούς ανθρώπους.

Τι πρέπει να θυμάστε σχετικά με τα ντροπαλά παιδιά

Η συστολή είναι κάτι που τα παιδιά συχνά ξεπερνούν, ή τουλάχιστον μπορούν να μάθουν να χειρίζονται. Ακόμα και όταν το παιδί σας είναι συνέχεια στα πόδια σας κατά τη διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων, σιγά σιγά θα μάθει να χειρίζεται τις νέες καταστάσεις πολύ πιο άνετα. Μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά το μικρό σας θα γίνει πιο χαλαρό στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Όμως, μη περιμένετε να γίνει κάτι που δεν είναι. Ένα εσωστρεφές παιδί θα είναι πάντα επιφυλακτικό και δεν θα αρχίσει ξαφνικά να κοινωνικοποιείτε χωρίς δισταγμό. Επίσης, μην πιέζετε το παιδί σας να γίνει εξωστρεφές, γιατί στη πραγματικότητα αυτό θα οδηγήσει σε άγχος και μπορεί να το κάνει να νιώθει άσχημα για τον εαυτό του. Από μόνο του θα μάθει να χειρίζεται τις νέες καταστάσεις που θα εμφανίζονται μπροστά του.