Συμβουλές για την ομαλή επιστροφή στην εργασία μετά την εγκυμοσύνη

Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015
1d0cc5786ddbc112d7d87545d12172bcκαθετα.jpg

Επιστρέφοντας στη δουλειά μετά την εγκυμοσύνη είναι μια σημαντική μετάβαση, ακόμα και όταν η εργασία σας είναι στο σπίτι. Πρέπει ξαφνικά να αφήσετε το μωρό σας και να γυρίσετε στη δουλειά και ξαφνικά όλα αλλάζουν. Παρακάτω θα δείτε μερικές συμβουλές, ώστε αυτή η μετάβαση να γίνει με ομαλό τρόπο και να μην σας επηρεάσει αρνητικά.

Είτε εργάζεστε στο σπίτι είτε εκτός, πρέπει να αρχίσετε να οργανώνεστε αρκετά πιο νωρίς, για την μετάβαση στο χώρο εργασίας. Μην το αφήσετε τελευταία στιγμή. Καλό είναι να ρυθμίσετε όλα τα διαδικαστικά, όσο πιο σύντομα μπορείτε. Για παράδειγμα να δείτε ποιος θα αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού σας, όταν εσείς θα δουλεύετε και αν έχετε κάποιον να σας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού.

Πάρτε την άδεια μητρότητας. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να πάρετε μακροχρόνια άδεια μητρότητας, τουλάχιστον πρέπει να έχετε κάποιες μέρες για να μείνετε σπίτι. Χρειάζεται χρόνος για να εστιάσετε στην οικογένειά σας και στον εαυτό σας. Έχοντας στη διάθεση σας κάποιο διάστημα μακριά από την εργασία, θα σας επιτρέψει να ανακάμψετε από τη γέννηση, να δεθείτε με το μωρό σας και να γυρίσετε πίσω στη δουλειά πιο οργανωμένες. Ακόμα και εσείς που εργάζεστε από το σπίτι, καλό είναι να σταματήσετε να δουλεύετε για μερικές μέρες.

Μήπως ήρθε η ώρα να οργανωθείτε καλύτερα; Η σκέψη σας, ιδίως τον πρώτο καιρό, θα πηγαίνει συνέχεια στο μωρό σας. Όταν λοιπόν, γυρίσετε στη δουλειά σας, υπάρχει η περίπτωση να ξεχνάτε και να μη μπορείτε να λειτουργήσετε στο 100 τοις 100. Καλό είναι να βρείτε έναν τρόπο που να λειτουργεί, ώστε να σημειώνετε τις υποχρεώσεις σας. Αυτός μπορεί να είναι ένα παλιομοδίτικο ημερολόγιο ή ένα Blackberry, δεν έχει σημασία, αρκεί να σας εξυπηρετεί.

Αν γνωρίζετε από νωρίς ότι με το που γυρίσετε στη δουλειά, θα αναλάβετε ένα καινούριο πρόγραμμα, τότε αρχίστε την έρευνα πριν την επιστροφή σας. Αυτή η τακτική θα κάνει πιο ομαλή τη μετάβαση σας στο χώρο εργασίας και δεν θα σας πέσουν όλα μαζεμένα.

Κάντε μια ομαδική προσπάθεια. Τα μωρά θέλουν αρκετή φροντίδα, γι αυτό πριν γυρίσετε στη δουλειά, συνεννοηθείτε με τον σύντροφο σας, ώστε να μοιράσετε τις υποχρεώσεις του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αγχώνεστε, για να τα προλάβετε όλα, όταν αρχίσετε και πάλι να δουλεύετε.