H επικοινωνία είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, πόσο μάλλον όταν αφορά τη σχέσεις σας με το παιδί σας. Οι περισσότεροι ενήλικες που ρωτήθηκαν σε μια έρευνα, τι θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικό οι γονείς τους, κατά τη περίοδο της εφηβείας τους απάντησαν τα εξής:
- Ήθελαν οι γονείς τους να τους είχαν ακούσει περισσότερα.
- Θα ήθελαν να μπορούσαν να τους είχαν μιλήσει περισσότερο για τα συναισθήματά τους.
- Θα ήθελαν να είχαν μιλήσει γενικά με τους γονείς τους περισσότερο.
Παρατηρείτε κάτι κοινό σε αυτές τις απαντήσεις; Και οι τρεις αγγίζουν πτυχές της επικοινωνίας. Και όπως είναι γνωστό η καλή επικοινωνία με τα παιδιά είναι ένα από τα πιο βασικά κομμάτια. Και επειδή συγκρούσεις θα έχετε πολλές με το παιδί σας, κυρίως στην εφηβεία, καλό είναι να μάθετε κάποιες τεχνικές, ώστε να φτάνετε στην εξεύρεση λύσεων, χωρίς εξάρσεις.
Συναισθηματική επικοινωνία: Ακούστε με την καρδιά σας
Αν θέλετε να πετύχετε μια ουσιαστική επικοινωνία με το παιδί σας, δεν πρέπει να μένετε στις λέξεις, αλλά να κοιτάτε πίσω από αυτές. Η αληθινή επικοινωνία συνήθως δεν εμφανίζεται, μέχρι ο καθένας να κατανοήσει τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τις φράσεις. Είναι σημαντικό σαν γονείς να ανακαλύψετε τί πραγματικά νιώθει το παιδί σας και να μην παπαγαλίζετε τα λόγια που ακούτε. Ας υποθέσουμε ότι ένας έφηβος λέει, «Μισώ το σχολείο μου. Όλοι με αγνοούνε και δεν θέλω να ξαναπάω». Τι εννοεί; Εξετάστε προσεκτικά τις δύο προτάσεις του. Αν απλά μείνετε στο γεγονός ότι δεν θέλει να πάει σχολείο, τότε είστε εντελώς στο σκοτάδι. Τι γίνεται όμως, αν ψάξετε τα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από αυτές τις λέξεις; Αναρωτηθείτε τι εννοεί το παιδί σας, λέγοντας ότι όλοι το αγνοούνε. Ακούστε αυτό που πραγματικά θέλει να σας πει το παιδί σας και αφουγκραστείτε τον φόβο του, ότι δεν του δίνουν σημασία. Ο στόχος της αποτελεσματικής επικοινωνίας είναι να κατανοήσετε το συναισθηματικό μήνυμα του παιδιού σας, διαφορετικά δεν θα μπορέσετε να λύσετε το πρόβλημα.
Μάθετε λοιπόν, να ακούτε το παιδί σας με την καρδιά σας, και να βάζετε στην άκρη την οργή που μπορεί να νιώθετε τη δεδομένη στιγμή. Αν κατανοήσετε τι πραγματικά νιώθει ο έφηβος, θα εξοικονομήσετε πολύ χρόνο στην επίλυση του προβλήματος.