REAL LIFE FAMILY MATTERS

Όταν τα παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου...


10 Ιουνίου 2015

81464d70d3fe1e60473765e47daae8cfκαθετα.jpg

Χιλιάδες παιδιά βιώνουν το άγχος του διαζυγίου κάθε χρόνο. Το πώς αντιδρούν εξαρτάται από την ηλικία, την προσωπικότητα τους και τις συνθήκες της διαδικασίας χωρισμού. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα διαζύγιο επηρεάζει όλα τα παιδιά και πολλές φορές η αρχική αντίδραση είναι σοκ, θλίψη, απογοήτευση, θυμό, ή ανησυχία. Επίσης, πολλά παιδιά μπορεί να έχουν άγχος για το πώς θα είναι η ζωή τους μετά τον χωρισμό των γονιών τους.

Αυτό που πρέπει να κάνετε ως γονείς είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας, ώστε να βγουν αλώβητα από όλη αυτή τη διαδικασία. Μόλις λοιπόν βεβαιωθείτε για τα σχέδια σας σχετικά με το διαζύγιο, μιλήστε με τα παιδιά σας για την απόφασή σας να ζείτε χωριστά. Αν και δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να ανακοινώσετε την είδηση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε και οι δύο παρόντες. Είναι επίσης, σημαντικό να προσπαθήσετε να αφήσετε τα συναισθήματα του θυμού και της ενοχής έξω από αυτό. Αν μιλάτε στα παιδιά σας για το θέμα του χωρισμού και επικρατεί εκνευρισμός, το μόνο που θα πετύχετε είναι να τους επιδεινώσετε το άγχος, που ενδεχομένως μπορεί να νιώθουν.

Η συζήτηση πρέπει να ταιριάζει με την ηλικία, την ωριμότητα και την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού. Επίσης, θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει το παρακάτω μήνυμα: "Αυτό που συνέβη είναι μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά και δεν είναι σφάλμα του παιδιού". Τα περισσότερα παιδιά έχουν ένα μόνιμο άγχος ότι είναι υπεύθυνα, για το διαζύγιο των γονιών τους. Γι' αυτό είναι ζωτικής σημασίας να τα διαβεβαιώσετε, ότι δεν φέρουν καμία ευθύνη για ότι συνέβη. Εξηγήστε τους, ότι μερικές φορές οι ενήλικες μπορεί να αλλάζουν τον τρόπο που αγαπούν ο ένας τον άλλο ή ότι μπορεί να μη συμφωνούν σχετικά με βασικά πράγματα και έτσι πρέπει να ζουν χωριστά. Αλλά, να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας, ότι δεν θα σταματήσετε να αγαπιέστε, παρόλο το διαζύγιο σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις που θα σας κάνουν, ώστε να τα ηρεμήσετε και να μειώσετε το άγχος τους. Να θυμάστε όμως, ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουν όλους τους λόγους που κρύβονται πίσω από έναν χωρισμό. Είναι αρκετό για εκείνα, να καταλάβουν ότι δεν θα αλλάξει τίποτα στη καθημερινή τους ρουτίνα.

Αν έχετε μικρά παιδιά, τότε μπορείτε να πείτε την απλή φράση: "Η μαμά και ο μπαμπάς θα ζουν σε διαφορετικά σπίτια, αλλά θα σας αγαπάνε το ίδιο με πριν και δεν θα χρειαστεί να αλλάξετε κάτι από τη καθημερινότητα σας." Όμως, δεν αντιδρούν όλα τα παιδιά αμέσως μετά την είδηση του χωρισμού, με αποτέλεσμα το άγχος να τους βγαίνει σε άλλα πράγματα. Για παράδειγμα μπορεί να μη διαβάζουν τα μαθήματα τους ή να μη κοιμούνται τα βραδιά τόσο εύκολα, όπως παλαιότερα. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και να είστε ειλικρινείς. Και μην ξεχνάτε, ότι αν τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, ξεπερνάνε πολύ πιο εύκολα τις αλλαγές, που ενδεχομένως μπορεί να συμβούν μέσα στην οικογένεια.