REAL LIFE FAMILY MATTERS

Προστατέψτε το παιδί σας από πνιγμό στη θάλασσα


6 Ιουλίου 2015

7c3552e39df04b54953f765aaffa95bbkautea.jpg

Ο πνιγμός στη θάλασσα ή σε πισίνες είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από ατύχημα για τους νέους κάτω των 14 ετών. Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι ακόμη πιο τραγικό, επειδή ο πνιγμός μπορεί να προληφθεί. Αν μάθετε στα παιδιά τα βασικά της ασφάλειας του νερού, μπορείτε να συμβάλετε, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες πνιγμού.

Είναι προφανές, ότι το καλοκαίρι όλα τα παιδιά θέλουν να κολυμπήσουν και να παίξουν με το νερό. Και επειδή όλο και κάπου μπορεί να πάτε διακοπές και να είστε κοντά τη θάλασσα, πρέπει να είστε προσεχτικοί και να παρατηρείτε πάντα τα παιδιά σας. Αν είστε σε ένα ξενοδοχείο που έχει πισίνα, τότε πρέπει να εποπτεύετε ακόμα πιο πολύ τα μικρά σας. Μια μελέτη έχει δείξει ότι, η κυριότερη αιτία πνιγμού ή παρ ολίγον πνιγμού σε παιδιά, είναι η ανεπαρκής επίβλεψη από τους ενήλικες. Τα μικρά σας είναι συνεχώς σε κίνηση, άρα είναι πολύ εύκολο να σας ξεφύγουν εάν δεν είστε προσεχτικοί. Εφόσον, είστε στη θάλασσα ή σε μια πισίνα και πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ή να πάρετε ένα τηλέφωνο, τότε πάρτε τα μικρά σας μακριά από το νερό, μέχρι να τελειώσετε αυτό που θέλετε να κάνετε.

Είναι σημαντικό να επιβλέπετε τα παιδιά σας, ακόμα και αν ξέρουν κολύμπι, ενώ τα μαθήματα κολύμβησης από μικρή ηλικία είναι μια πολύ καλή επιλογή. Με αυτό τον τρόπο θα μπουν πιο εύκολα στο νερό και θα διδαχθούν τα βασικά για την ασφάλεια του νερού. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι, ακόμα και αν τα  μικρά σας μάθουν να κολυμπούν, δεν σημαίνει ότι, προστατεύονται απόλυτα από τον πνιγμό, απλά ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Επίσης, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) αναθεώρησε πρόσφατα τις κατευθυντήριες γραμμές και συστήνει μαθήματα κολύμβησης ακόμη και σε παιδιά ηλικίας ενός έτους. Η AAP συνεχίζει να προτρέπει τους γονείς να παρέχουν μαθήματα για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω, αλλά τώρα είναι πιο ανοικτή προς τις οδηγίες για τις μικρότερες ηλικίες. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΑΑΡ δεν αποκλείουν να συμμετέχουν σε μαθήματα κολύμβησης και ηλικίες από 6 μηνών και πάνω.

Εν κατακλείδι, αυτό που χρειάζεται για να έχετε ένα όμορφο και ασφαλές καλοκαίρι είναι να είστε προσεχτικοί και να παρατηρείτε πάντα τα μικρά σας όταν παίζουν με το νερό, χωρίς να τους μεταδίδετε φόβο. Εξάλλου η κολύμβηση προσφέρει πολλά οφέλη, αρκεί να ακολουθείτε τους κανόνες ασφαλείας.