REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι καλοκαιρινοί εχθροί της εγκυμοσύνης


11 Ιουλίου 2015

edfb1c04e833d6c314bc8a62be046616.jpg

Είναι αλήθεια πώς όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η ζωή της εγκύου. Στην κούραση και στην αδιαθεσία έρχονται να προστεθούν η δύσπνοια, οι ζαλάδες και οι αϋπνίες. Η έντονη ζέστη προκαλεί συχνά υπόταση και σε συνδυασμό και με τα κιλά της εγκυμοσύνης φέρνει έντονη εφίδρωση, δυσκολία στον ύπνο, πρήξιμο των χεριών και των ποδιών και κράμπες. Εμείς σας δίνουμε ένα «μίνι» οδηγό επιβίωσης!

Πως θα αντιμετωπίσετε τους καλοκαιρινούς «εχθρούς» της εγκυμοσύνης

1. Δυσκολίες στον ύπνο  Για να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες στον ύπνο, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό περίπατο και κατά το βραδάκι, λίγο πριν ξαπλώσετε, και να απολαύσετε ένα δροσερό μπάνιο. Επίσης, καλό είναι να τρώτε δύο με τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Το δείπνο σας πρέπει να είναι ελαφρύ και να συνοδεύεται από γάλα, τυρί ή γιαούρτι, μια που το ασβέστιο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα διευκολύνει τον ύπνο.

2. Ζέστη  Τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης εξαιτίας των μεγάλων ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στον οργανισμό εμφανίζονται έντονες φαγούρες. Η ζέστη και ο ιδρώτας τις κάνουν ακόμη εντονότερες. Μοναδική ανακούφιση και πάλι δεν είναι άλλη από ένα χλιαρό ντους και μια επάλειψη με κρέμα σώματος. Προτιμήστε τις φαρμακευτικές, άοσμες κρέμες και όχι αυτές του εμπορίου, που μπορεί να σας προκαλέσουν επιπρόσθετα δερματικά προβλήματα.

3. Κατακράτηση υγρών  Το πρήξιμο που εμφανίζεται τόσο στα πόδια όσο και στα χέρια οφείλεται κυρίως στην αύξηση του όγκου των υγρών που κυκλοφορούν στο σώμα. Η ορθοστασία και η κακή διατροφή επιδεινώνουν την κατάσταση. Επιπλέον, η ροή του αίματος είναι αυξημένη και όταν κάνει πολλή ζέστη το φαινόμενο αυτό εντείνεται. Στην περίπτωση που πονούν τα πόδια σας (εξαιτίας κάποιου οιδήματος), καλό είναι να ξεχάσετε την ορθοστασία και το αλάτι, το οποίο προκαλεί κατακράτηση υγρών. Τα παπούτσια σας θα πρέπει να είναι ανοιχτά και ελαφρά, για να αναπνέει το δέρμα. Αν νιώσετε κούραση, απλώστε τα πόδια ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα. Ένα μαξιλαράκι κάτω από τα πόδια θα σας βοηθήσει πολύ στην κυκλοφορία του αίματος.

4. Κράμπες   Για τις κράμπες δεν ευθύνεται μόνο το υπερβολικό βάρος, αλλά και η κακή διατροφή. Τροφές που βοηθούν στην αποφυγή τους είναι τα αμύγδαλα, τα βερίκοκα, οι μπανάνες, τα γκρέιπ φρουτ, τα πορτοκάλια και το γιαούρτι.

5.Υπόταση  Η υπόταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο. Δεν υπάρχει ωστόσο καμιά ανησυχία αν η πίεσή σας είναι χαμηλή. Μπορεί να ευθύνεται γι’ αυτό η έντονη εφίδρωση. Το αλάτι μπορεί να ανεβάσει την πίεση, προσοχή, όμως, δεν χρειάζονται υπερβολές. Επίσης, πρέπει να προσέχετε να μη σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι και να μη βγαίνετε απότομα στη ζέστη, γιατί η απότομη αλλαγή θέσης και θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει ισχυρό σοκ στον οργανισμό.

6. Δυσφορία  Η ζέστη σε συνδυασμό με το βάρος της κοιλιάς της εγκύου αλλά και της θέσης της, που πιέζει το διάφραγμα, προκαλούν συχνά δυσφορίες. Για να τις περιορίσετε ξεκουραστείτε και κοιμηθείτε πολύ και, φυσικά, αποφύγετε τις εργασίες που μπορεί να καταπονούν τον οργανισμό σας.

7. Ήλιος  Αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και κάνετε επάλειψη κάθε μέρα με ένα καλό αντηλιακό. Η συμβουλή αυτή ακούγεται πολύ συνηθισμένη, ωστόσο εμπεριέχει σημαντικές αλήθειες: Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο βλάπτει το δέρμα και προκαλεί εγκαύματα και μακροπρόθεσμα καρκίνο του δέρματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το έντονο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει πρόωρες συστολές της μήτρας, που οδηγούν σε πιθανό πρόωρο τοκετό. Επιπλέον, η έκθεση στον ήλιο προκαλεί απώλεια υγρών και αφυδάτωση της μήτρας. Επενδύστε σε ένα αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας ενάντια στη UV ακτινοβολία, που αποτελεί την κύρια αιτία για δημιουργία σπίλων-μελανωμάτων, για γήρανση και λεκέδες στο δέρμα. Μην ξεχνάτε ότι οι ορμονικές αλλαγές σας καθιστούν ακόμα πιο ευαίσθητη στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην αγορά θα βρείτε αντηλιακά με δραστικά συστατικά φυτικής και φυσικής προέλευσης που σας προστατεύουν από τις φωτοεξαρτώμενες βλάβες στο δέρμα σας, ενώ αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την οξείδωση που έχετε ήδη υποστεί αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγή «δομικών» στοιχείων του δέρματος (κολλαγόνο, ελαστίνη κτλ.).

8. Αφυδάτωση Το καλοκαίρι είναι η εποχή κατά την οποία κάθε ευαίσθητος οργανισμός δοκιμάζεται, πόσο μάλλον μια έγκυος. Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο ή η παρατεταμένη παραμονή σε ζεστούς χώρους μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Στην έγκυο η αφυδάτωση είναι επικίνδυνη, αφού μπορεί να προκαλέσει λιποθυμικές τάσεις και να συμβάλλει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης και σε κακή αιμάτωση του εμβρύου. Επιπλέον, η αφυδάτωση είναι επιβαρυντικός παράγοντας για θρομβώσεις, κάτι που προστίθεται στην ήδη αυξημένη επικινδυνότητα που έχει η εγκυμοσύνη για επικίνδυνα θρομβοεμβολικά επεισόδια.

9. Ταξίδι με αυτοκίνητο  Το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι ιδιαίτερα κουραστικό για τις έγκυες και συχνά αντενδείκνυται, ιδιαίτερα αν αισθάνεστε αδιαθεσία ή έχετε πρησμένα πόδια. Απαραίτητες είναι οι συχνές στάσεις και, βεβαίως, η ζώνη ασφαλείας. Στις μακρινές διαδρομές βάλτε στην πλάτη ένα μαξιλάρι. Αποφύγετε την οδήγηση ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, οπότε η κοιλιά σας θα έχει μεγαλώσει αρκετά. Ανεξάρτητα πάντως από το μέσο μεταφοράς, η έγκυος θα πρέπει να επιλέγει προορισμούς που διαθέτουν γιατρό ή κέντρο υγείας, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομείο με μαιευτική κλινική.

10. Ταξίδι με πλοίο  Σε γενικές γραμμές, έως  και τον όγδοο μήνα της κύησης τα ακτοπλοϊκά ταξίδια (ακόμα και οι κρουαζιέρες) δεν αντενδείκνυνται, εκτός κι αν η έγκυος έχει ναυτία (η οποία θα επιδεινωθεί στο πλοίο, ενώ δεν επιτρέπεται να πάρει φάρμακα για να την καταπραΰνει). Μετά τον όγδοο μήνα καλό είναι να αποφεύγονται.

Από το 4moms.gr με τη συνεργασία του Βασίλη Παπαδημητρίου (μαιευτήρας-γυναικολόγος).