REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι βασικοί λόγοι που ένα παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί


1 Αυγούστου 2015

204bc1b6d584635b4ea3441c70956a2aκαθετα.jpg

Είναι γνωστό ότι, τα νεογέννητα για τους δύο πρώτους μήνες κάνουν έναν ακανόνιστο ύπνο. Μετά από περίπου τρεις έως έξι μήνες, θα πρέπει να αρχίσουν κοιμούνται πιο πολλές ώρες συνεχόμενα και μέχρι το πρώτο έτος, τα μωρά χρειάζονται συνολικά 14 - 15 ώρες ύπνου. Όμως, υπάρχουν μερικά παιδιά που δεν μπορούν να κοιμηθούν εύκολα το βράδυ και σκέφτεστε τι φταίει για αυτή τη συμπεριφορά.

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι γεμάτα ενέργεια, ακόμα και αν δεν ξεκουράζονται, όμως στην πραγματικότητα χρειάζονται 11-14 ώρες ύπνου κάθε 24 ώρες. Γι αυτό είναι απαραίτητο σε αυτή την ηλικία να έχει το μικρό σας ένα πρόγραμμα στα γεύματα, στο παιχνίδι και στην ώρα που θα πάει να ξαπλώσει. Αν αντιλαμβάνεστε, ότι παρόλο το προγραμματισμό το παιδί σας δεν μπορεί να κοιμηθεί, πρέπει να ψάξετε που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά. Καταρχήν, δείτε αν το μικρό σας έχει άγχος για κάποιο θέμα, γιατί το στρες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο. Επίσης, ενδέχεται να αντιμετωπίζει το άγχος του αποχωρισμού, κάθε φορά που το βάζετε για ύπνο. Μια καλή επιλογή για να το ενθαρρύνετε να πάει στο κρεβάτι του, είναι να του μιλάτε γλυκά, σιγανά και να του αφήσετε ένα φωτάκι νυκτός αναμμένο.

Ένας άλλος ανασταλτικός παράγοντας του ύπνου, είναι όταν το μικρό σας βρίσκεται σε εγρήγορση, με αποτέλεσμα όταν φτάσει η ώρα να πάει να κοιμηθεί, να μην είναι ήρεμο. Αντ αυτού ένα μπάνιο και ένα όμορφο παραμύθι πριν τον ύπνο, μπορεί να βοηθήσουν, ώστε να χαλαρώσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα. Επίσης, μερικές φορές ένα παιδί δεν μπορεί να κοιμηθεί όταν οι αεραγωγοί στη μύτη του είναι αποκλεισμένοι, με αποτέλεσμα να ροχαλίζει δυνατά, να έχει δυσκολία στην αναπνοή και να κάνε έναν ανήσυχο ύπνο.

Εάν το παιδί σας βλέπει εφιάλτες, μπορεί να φοβάται και να μη κοιμάται καλά το βράδυ. Τα άσχημα όνειρα είναι συνήθως αβλαβή και τείνουν να σταματάνε στην εφηβεία, ωστόσο μπορεί επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο του μικρού σας. Τί μπορείτε να κάνετε; Να το παρηγορήσετε κατά τη διάρκεια ενός εφιάλτη και να βεβαιωθείτε, ότι κοιμάται σωστά. Ζητήστε ιατρική συμβουλή αν συνεχιστούν τα κακά όνειρα.

Είτε πρόκειται για άγχος αποχωρισμού, έλλειψη ρουτίνας, ή απλά η επιθυμία να ελέγχουν το περιβάλλον τους, μερικά παιδιά προκειμένου να μην κοιμηθούν, εφευρίσκουν δικαιολογίες. Μπορεί να ζητήσουν ακόμα ένα παραμύθι ή να πάνε ξανά στην τουαλέτα. Εσείς από τη μεριά σας πρέπει να καθησυχάζετε το μικρό σας, αλλά ταυτόχρονα να είστε και αυστηροί, ώστε να μην σας χειραγωγεί και στο τέλος κάνει ότι θέλει εκείνο.