REAL LIFE FAMILY MATTERS

Νυχτερινή ενούρηση: Όταν το παιδί βρέχει το κρεβάτι του


2 Αυγούστου 2015

MP900399954καθευα.jpg

Τι είναι η ενούρηση;

Η ενούρηση είναι ο ιατρικός όρος  για το βρέξιμο του κρεβατιού κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η συμπεριφορά είναι αρκετά συχνή μεταξύ των παιδιών και συνήθως είναι απλώς ένα στάδιο της ανάπτυξης τους. Επίσης, παρατηρείται περισσότερο στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Τι προκαλεί την ενούρηση;

Μια σειρά από πράγματα μπορεί να είναι υπεύθυνα που το παιδί βρέχει το κρεβάτι του, όπως είναι:

  • Γενετικοί παράγοντες
  • Δυσκολίες να ξυπνήσει από τον ύπνο
  • Στρες
  • Αργή ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος, η οποία μειώνει την ικανότητα του παιδιού να ελέγξει την ουροδόχο κύστη.
  • Ορμονικοί παράγοντες
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Ανωμαλίες στις βαλβίδες της ουρήθρας σε αγόρια ή στον ουρητήρα στα κορίτσια ή αγόρια
  • Ανωμαλίες στο νωτιαίο μυελό

Πότε τα παιδιά αποκτάνε τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης;

Η επίτευξη ελέγχου της ουροδόχου κύστης γίνεται σε διαφορετικές ηλικίες. Από την ηλικία των 6 ετών, τα περισσότερα παιδιά δεν ουρούν πλέον στον ύπνο τους. Άρα, μέχρι εκείνη την ηλικία δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να βρέχουν το κρεβάτι τους, ακόμα κι αν αυτή η συνήθεια είναι απογοητευτική για τους γονείς. Για αυτό αν το μικρό σας μέχρι τα 6 του έτη δεν σηκώνεται το βράδυ να πάει στη τουαλέτα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Επίσης, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους είναι υγιή, ένας γιατρός μπορεί να σας βοηθήσει, ώστε να προσδιορίσετε, αν αυτό οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα.

Αν από την άλλη μεριά το παιδί σας έχει σταματήσει τη νυχτερινή ενούρηση και ξαφνικά αρχίζει πάλι να βρέχει το κρεβάτι του, τότε πρέπει να είστε πιο υποψιασμένοι. Γιατί μια τέτοια «υποτροπή» ενδέχεται να οφείλεται σε κάποια συναισθηματική αντίδραση, όπως για παράδειγμα αν ήρθε στην οικογένεια ένα αδελφάκι ή αν το μικρό σας αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο. Επίσης, η ξαφνική νυχτερινή ενούρηση μπορεί να εμφανιστεί και πάλι, αν υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα στους γονείς και επηρεάζεται ο ψυχικός κόσμος του παιδιού.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί  σας να αντιμετωπίσει την ενούρηση;

Είναι αλήθεια ότι το παιδί σας θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το βρέξιμο του κρεβατιού, αλλά δεν θα πρέπει να νιώθει ενοχές και ντροπή. Είναι σημαντικό για εκείνο να γνωρίζει, ότι δεν θα τιμωρηθεί εξαιτίας αυτού του γεγονότος και εσείς επίσης, πρέπει να γνωρίζετε, ότι η τιμωρία δεν θα λύσει το πρόβλημα. Καλό είναι να υπενθυμίζετε στο μικρό σας, ότι πρέπει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας και να τοποθετήσετε ένα φωτάκι, ώστε να μπορεί να βρει εύκολα το δρόμο, χωρίς να φοβάται. Τέλος, αν συμβαίνουν συχνά τα ατυχήματα και δεν οφείλονται σε παθολογικές καταστάσεις, να επαινείτε το παιδί σας για την προσπάθεια και τη συμβολή στον καθαρισμό.