REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς πρέπει να μιλάτε στο παιδί σας


5 Αυγούστου 2015

f36b1695c9b962a6a9b50961ed24fbc7καθευα.jpg

Τα μωρά και τα παιδιά εκτός από ύπνο και ψυχαγωγία, χρειάζονται και κάποιον να τους μιλάει, ώστε να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες. Τα οφέλη που αποκομίζουν τα μικρά σας, αν τους μιλάτε είναι πολλά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, μπορούν να ακούσουν μέχρι και 45 εκατομμύρια λέξεις. Και κατά την ηλικία των 9 με 10 το εύρος του λεξιλογίου αναπτύσσεται αρκετά.

Πώς όμως, πρέπει να μιλάτε στο παιδί σας; Καταρχήν πρέπει να δημιουργείτε έναν διάλογο, αντί να κάνετε απλές ερωτήσεις, όπως «Τι είναι αυτό;». Επίσης, καλό είναι να αφήνετε χρόνο στο μικρό σας να απαντάει με τον δικό του τρόπο, όπως με ήχους ή εκφράσεις, ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται. Μην χρησιμοποιείτε κάθε φορά τα ίδια βαρετά λόγια, αλλά κάντε μια περιγραφή για το αντικείμενο που συζητάτε. Αν για παράδειγμα το παιδί σας αγαπάει τα λουλούδια, μιλήστε του για αυτά, αλλά στη συνέχεια εξηγήστε του τι είναι ο κάθε τύπος λουλουδιού. Με αυτό τον τρόπο θα λάβει καινούριες πληροφορίες και θα διευρύνει το λεξιλόγιο του.

Αν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία, τότε να αλλάζετε τη χροιά της φωνής σας, κάθε φορά που του εξηγείτε κάτι. Εφόσον κάνετε τις συνομιλίες σας ζωντανές και ενδιαφέρουσες, του τραβάτε πιο εύκολα τη προσοχή. Μια καλή λύση είναι να είστε περιγραφικοί και να χρησιμοποιείτε χρώματα και σχήματα, ώστε να φέρετε ζωή στον διάλογο. Μπορείτε επίσης, να του διαβάζετε βιβλία. Το διάβασμα δεν εμπεριέχει συζήτηση, όμως ο εγκέφαλος παίρνει όλες τις πληροφορίες και μπορεί μετά να τις χρησιμοποιήσει στο προφορικό λόγο. Κάντε τις ομιλίες σας εποικοδομητικές και πολύτιμες, τόσο για εσάς όσο και για το μικρό σας και θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα ξεχωριστό δέσιμο, αλλά και θα διευρύνουν το λεξιλόγιο του παιδιού σας.