Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία

Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015
badc331495b40b5d05b5e39ade0b1d68καθετα.jpg

Ο θηλασμός είναι καλό για εσάς και για το μωρό σας, γιατί το προστατεύει από πολλές ασθένειες και είναι η καλύτερη πηγή διατροφής. Τα μωρά πρέπει να θηλάζουν για τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, και θα πρέπει να συνεχίσουν να τρέφονται με λίγο μητρικό γάλα μέχρι να είναι τουλάχιστον 1 έτους. Όμως, εκτός από μητέρα είστε και εργαζόμενη γυναίκα και πρέπει να γυρίσετε στη δουλειά. Και τότε είναι που μπαίνει το ερώτημα, αν μπορείτε να συνεχίσετε να δίνετε στο μωρό σας μητρικό γάλα, αφότου επιστρέψετε στην εργασία σας. Κι όμως είναι δυνατό, και ο πιο εύκολος τρόπος για να το πετύχετε, είναι όταν λείπετε, να έχετε αντλήσει γάλα και να το έχετε φυλάξει σε μπουκάλια. Αν έχετε λύσει το θέμα ποιος θα κρατάει τα μωρό όσο λείπετε, τότε ο ίδιος θα του δίνει και το μητρικό γάλα. Και φυσικά όταν θα γυρνάτε σπίτι, μπορείτε να θηλάσετε το μικρό σας. Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτικές και να μην αρχίσετε να ταΐζετε το μωρό σας με το μπουκάλι από πολύ νωρίς, γιατί ενδέχεται μετά να μη θέλει να θηλάζει. Είναι καλύτερο να αποφευχθούν τα μπιμπερό, έως ότου το μωρό σας είναι 4 έως 6 εβδομάδων, που θα έχει μάθει πώς να θηλάζει.

Για να έχει το μικρό σας μητρικό γάλα, ακόμα και όταν λείπετε, χρειάζεστε μια αντλία μαστού και ένα ψυγείο ή  ένα μικρό δοχείο ψύξης και πάγο,  για την αποθήκευση του γάλακτος, Εάν τύχει και τη συγκεκριμένη στιγμή που έχετε αντλήσει το γάλα, δεν υπάρχει ψυγείο, τότε μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου για έως 6 ώρες.

Πως μπορείτε να αντλήσετε γάλα όταν είστε στη δουλειά;

Εάν έχετε δικό σας χώρο εργασίας, τότε πρέπει να δημιουργήσετε ένα δωμάτιο, όπου θα μπορείτε να αντλείτε το μητρικό γάλα. Αυτό το δωμάτιο θα πρέπει να έχει μια καρέκλα και ηλεκτρικές πρίζες, αλλά και έναν νεροχύτη για τον καθαρισμό της αντλίας. Εφόσον δεν έχετε δικιά σας δουλειά, μπορείτε να συνεννοηθείτε με τον εργοδότη σας, ώστε να χρησιμοποιείτε κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα ένα δωμάτιο και να βγάζετε μητρικό γάλα. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε άφθονο γάλα για το μωρό σας, όταν δεν είστε σπίτι, ενώ με το που γυρνάτε θα μπορέσετε να συνεχίσετε τον θηλασμό.