REAL LIFE FAMILY MATTERS

Συμβουλές για να μεγαλώσετε πετυχημένα παιδιά


3 Σεπτεμβρίου 2015

b500f1c30e67ee43cdcb2e83b65ae9f3kaueya.jpg

Όλοι οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους και σκοπός τους είναι να μεγαλώσουν υγιή, υπεύθυνα και πετυχημένα παιδιά. Και μπορείτε να το πετύχετε δίνοντας στο μικρό σας τις κατάλληλες συμβουλές, για να τις έχει σαν εφόδια στην υπόλοιπη ζωή του.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να το διδάξετε είναι ο σεβασμός. Πρέπει να ενσταλάξετε στο παιδί σας την αίσθηση του σεβασμού, όχι μόνο για τα ανθρώπινα όντα, αλλά για τα πάντα στον κόσμο. Διδάσκοντας στο μικρό σας να σέβεται όλες τις πτυχές της ζωής, μαθαίνει να εκτιμάει ό,τι έχει αποκτήσει ως ενήλικας, όπως την αξία της εργασίας. Το παιδί σας πρέπει να μάθει πώς να ανέχεται όλα τα άλλα όντα του πλανήτη. Επίσης, το να διδάξετε στο μικρό σας να βοηθάει τους συνανθρώπους του, μπορεί να του φανεί πολύ χρήσιμο στο μέλλον, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί και εκείνο κάποια μέρα τη βοήθεια από κάποιον.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει το παιδί σας, για μια ευτυχισμένη και πετυχημένη ζωή, είναι να γίνει υπεύθυνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι, αυτό που θα κάνει ή θα πει στο μέλλον έχει συνέπειες είτε θετικές είτε αρνητικές. Μπορεί όσο είναι μικρό σε ηλικία να μη καταλαβαίνει ότι οι αποφάσεις του μπορεί να έχουν επιπτώσεις. Όμως, όταν θα γίνει ενήλικας αυτές οι επιπτώσεις θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Η διδασκαλία ότι οι θετικές δράσεις, μπορεί να οδηγήσουν και σε ανταμοιβές, θα το βάλει στο δρόμο προς την επιτυχία.

Ο έλεγχος είναι σημαντικός, διδάξετε στο παιδί σας πώς να γίνει ανεξάρτητο και πώς να ελέγχει τη ζωή του από μικρή ηλικία. Όσο πιο γρήγορα το μάθει, τόσο πιο εύκολα θα μπορεί στην ενήλικη ζωή να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Διατηρώντας τον έλεγχο κατά τη διάρκεια δύσκολων στιγμών, είναι πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα πορεία του.

Διδάξτε του την εντιμότητα. Έχοντας μια υψηλόμισθη δουλειά, ένα τεράστιο σπίτι και ένα όμορφο σπορ αυτοκίνητο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αν έχουν αποκτηθεί με παράνομους τρόπους. Από την άλλη μεριά, αν τα αποκτήσει με μια τίμια δουλειά, τότε θα κερδίσει και τον σεβασμό στη κοινωνία που ζει. Άρα είναι σημαντικό, να μάθει το μικρό σας να είναι έντιμο και να γνωρίζει, ότι δεν πρέπει να λέει ψέματα, ακόμα και αν ξέρει ότι θα μείνει ατιμώρητο.

Θέλετε πραγματικά να πετύχει το μικρό σας όταν μεγαλώσει; Τότε διδάξτε του τη σημασία της επιμονής. Υπάρχουν πολλά παιδιά που είναι τόσο φοβισμένα, που δεν προσπαθούν για τίποτα. Αυτό ισχύει και για την εργασία, τα νέα χόμπι, τις σχέσεις. Πείτε στο παιδί σας, ότι δεν πειράζει και να αποτύχει, γιατί μπορεί να προσπαθήσει ξανά. Να είστε εκεί όταν βιώσει την αποτυχία και να το βοηθήσετε να σηκωθεί και να προχωρήσει. Εξάλλου, η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά ένα από τα πολλά μονοπάτια προς την επιτυχία. Το όνειρο της ζωής δεν είναι ποτέ απλό, αλλά μπορεί να υλοποιηθεί με σκληρή δουλειά και επιμονή.