REAL LIFE FAMILY MATTERS

H IKEA μας καλεί να παίζουμε περισσότερο μαζί


24 Σεπτεμβρίου 2015

PH121194.jpg

Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουμε για τη ζωή και αναπτυσσόμαστε. Το παιχνίδι, μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο δυνατούς και πιο ενεργούς. Μας μαθαίνει πώς να συνεργαζόμαστε άρτια μεταξύ μας και πώς να νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον. Δημιουργεί περιέργεια. Το παιχνίδι κάνει τον κόσμο μεγαλύτερο, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς.

Η ΙΚΕΑ προσεγγίζει το παιχνίδι ως τρόπο ζωής, ως μέθοδο ολοκληρωμένης ανάπτυξης και δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο φάκελο "Παιχνίδι: παιδιά και γονείς" και όχι μόνο στα αντικείμενα παιχνιδιού, που κι αυτά με τη σειρά τους έχουν ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο. Η θεώρηση είναι πιο ολιστική, να βρίσκουμε νόημα και διασκέδαση σε οτιδήποτε κάνουμε, ακόμη κα στις απλές καθημερινές δραστηριότητες.

PhotoRepro:1

Ας σκεφτούμε πόσο καλύτερα θα περνούσαμε εάν παίζαμε περισσότερο, εάν επαναπροσδιορίζαμε τον εαυτό μας μέσα από το παιχνίδι, αν η κάθε μας κίνηση είχε στόχο εκτός από την πραγματοποίηση, την διασκέδαση και την απόλαυση. Γιατί το παιχνίδι είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που μας κάνει πιο ελεύθερους και δημιουργικούς, καλλιεργεί τη φαντασία και δίνει στη ζωή μας ορμή και όρεξη.

Η ΙΚΕΑ ακριβώς για όλους τους παραπάνω λόγους, προχώρησε στη μεγαλύτερη έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ αναφορικά με το παιχνίδι. Στο «play report» τη δεύτερη ερευνά που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΙΚΕΑ, συμμετείχαν σχεδόν 30.000 γονείς και παιδιά σε 12 χώρες. Από αυτή τη διαδικασία η ΙΚΕΑ άντλησε πληροφορίες για το παιχνίδι και τον τρόπο που περνάνε μαζί το χρόνο τους, γονείς και παιδιά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το 2014 και τα πορίσματα ήταν άκρως διαφωτιστικά για τον τρόπο που ζει μια οικογένεια σήμερα δίνοντας επιπλέον κίνητρα στην ΙΚΕΑ για να εμπνευστεί αντικείμενα που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και πιο...παιχνιδιάρικη!

PE414209

Ο συνολικός στόχος της έρευνας του 2014 ήταν να αναζητηθεί τι έχει αλλάξει στη ζωή στο σπίτι σε σύγκριση με την αρχική έρευνα για το παιχνίδι και την οικογενειακή ζωή που πραγματοποιήθηκε το 2009. Τα συμπεράσματα που έδωσε το Play Report ήταν χαρακτηριστικά των νέων δεδομένων και αναγκών.

Ο παράγοντας χρόνος ήταν μια από τις βασικότερες συνιστώσες. Οι γονείς θέλουν να διαθέτουν περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο στο παιχνίδι και στη διάδραση με τα παιδιά τους. Το άγχος και η πίεση που νιώθουν οι μεγάλοι της οικογένειας αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανατροφή των παιδιών, σπουδαίο κομμάτι της οποίας είναι και το παιχνίδι. Εκεί έρχεται η ΙΚΕΑ, που καλείται να κάνει καθημερινές δράσεις όπως το μαγείρεμα, παιχνίδι. Πάνω από 7 στους 10 γονείς και 6 στους 10 νέους συμφωνούν με τη δήλωση "Το σπίτι πρέπει να είναι ένας χώρος για διασκέδαση και παιχνίδι".

Created by MDKGraphicsEngine - Licensed to IKEA (Production)

Η έρευνα, έφερε στην επιφάνεια ένα ακόμη αποτέλεσμα που αποτελεί τροφή για σκέψη. 8 στα 10 παιδιά θα προτιμούσαν να παίξουν με τους φίλους τους παρά να δουν τηλεόραση (19%) ή να χρησιμοποιήσουν το Ιnternet (17%). Επίσης 7 στα 10 προτιμούν να παίξουν με τους γονείς τους από το να χρησιμοποιήσουν το Internet (30%). Συνεπώς, το παιχνίδι και ο χρόνος με αγαπημένους αποτελεί μια ανεκτίμητη αξία που τεκμηριωμένα ευνοεί την υγιή ανάπτυξη των λιλιπούτειων ηρώων της ζωής μας καθώς και τη συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Σε ένα από τα συμπεράσματα που καταλήγει η έρευνα του Play Report είναι ότι πολλοί από τους γονείς θα ήθελαν να παίζουν περισσότερο με τα παιδιά τους. Η ΙΚΕΑ θέλοντας να δημιουργήσει αφορμές στους γονείς και στα παιδιά να παίζουν περισσότερο, δημιούργησε τη σειρά LATTJO που υλοποιεί όλη αυτή την πρόθεση και το σκεπτικό. Με την κυκλοφορία του βιβλίου «Παίζουμε μαζί», μέρος της σειράς LATTJO, η ΙΚΕΑ δημιουργεί μια επιπρόσθετη αφορμή για περισσότερο παιχνίδι μεταξύ της οικογένειας. Η σειρά θα είναι διαθέσιμη από το Νοέμβριο και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε ένα κατάστημα ΙΚΕΑ και να δημιουργήσετε και εσείς αφορμές για μια νέα αρχή για παιχνίδι στη φιλοσοφία του "παίζουμε μαζί".