REAL LIFE FAMILY MATTERS

Η ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό


16 Σεπτεμβρίου 2015

Κάθε αλλαγή προκαλεί κάποιο άγχος στα παιδιά, ακόμα και για πράγματα που είναι για μας αυτονόητα. Μία απ´τις σημαντικές αλλαγές που προκαλεί stress είναι αυτή απ´το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Ναι μεν τα παιδιά στην ηλικία που ξεκινάνε το δημοτικό έχουν ηρεμήσει ψυχοσυναισθηματικά από τις εσωτερικές συγκρούσεις των προηγούμενων χρόνων και έχουν την ανάγκη για μάθηση και κοινωνικοποίηση, όμως αν δεν βάλουμε και εμείς το χεράκι μας η ομαλή μετάβαση και η εξελικτική ωρίμανση δεν θα μπορέσει να διευκολυνθεί.

Παρακάτω παρατίθενται κάποια "μυστικά" που θα σας βοηθήσουν να διευκολύνετε την μετάβαση των παιδιών σας και να κάνετε την καθημερινότητά σας πιο εύκολη σχετικά με το νέο ξεκίνημά του.

Ομορφύνετε το ξύπνημα του παιδιού σας! Ένα τραγούδι, που θα το ξυπνήσει ευχάριστα,ένα ωραίο πρωινό, μια ζεστή αγκαλιά και μια χαμογελαστή καλημέρα ομορφαίνουν την μέρα του και το γεμίζουν με θετική ενέργεια και όρεξη για το σχολείο. • Αφήστε στο παιδί δυνατότητα επιλογής απ´την τσάντα που θα κρατήσει, τα ρούχα που θα φορέσει Κ.τ.λ Όσο ενισχύουμε τις επιλογές του, τόσο ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση του και την διάθεση του για σχολείο. •Μάθετε στο παιδί να ακολουθεί ένα πρόγραμμα στις ώρες ύπνου, διαβάσματος, φαγητού. Αυτό το βοηθάει στην καθημερινότητα του και στην απόδοσή του. • Δεν ξεχνάτε ότι το παιδί έχει ανάγκη από παιχνίδι και ανεμελιά. Αν το παιδί νιώσει ότι με την μετάβασή στο δημοτικό χάθηκε η παιδικότητά του, τότε θα αρχίσει να μην το θέλει και να είναι δυσαρεστημένο. Η επαφή με συνομιλήκους του και το παιχνίδι το βοηθάει να εξελιχθεί σε μια υγιή προσωπικότητα. • Εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτικούς και συνεργαστείτε μαζί τους ώστε να βοηθηθεί η δουλειά τους που στόχο έχει την εξέλιξη του παιδιού. Αν νιώσετε κάτι αρνητικό, συζητήστε το μόνο με τον εκπαιδευτικό και όχι με το παιδί σας. Κάτι τέτοιο θα του δημιουργήσει ανασφάλεια. • Μην το πιέζετε σχετικά με τις προσδοκίες σας. Το κάθε παιδί έχει τους δικούς του αναπτυξιακούς ρυθμούς, ικανότητες και δυνατότητες. Το μόνο που θα καταφέρετε να εντείνεται το άγχος του. •Συμμετέχετε στην μελέτη του παιδιού απλά επιβλέποντάς το. Στόχος μας είναι να διαβάζει ανεξάρτητο. Δεν διορθώνουμε, δεν το πιέζουμε, δεν κάνουμε αντί γιαυτό τις εργασίες του. • Ωθήστε το παιδί σας σε εξωσχολικές δραστηριότητες που αυτό θα επιλέξει τονίζοντάς του ότι δεν θα πρέπει να τις εγκαταλείψει στην διάρκεια της χρονιάς. Έτσι δεν θα μάθει να τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία που το σχολείο έχει αρκετές κατά την διάρκεια όλων των χρόνων. • Τέλος, μην ξεχνάτε να το επιβραβεύετε, τόσο στην επιτυχία, όσο και στην προσπάθεια! Αποτελεί ισχυρό κίνητρο για την εξέλιξή του.

Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.