REAL LIFE FAMILY MATTERS

Εφηβεία: Οδηγός επιβίωσης για γονείς!


22 Σεπτεμβρίου 2015

Όλοι έχουμε περάσει την περίοδο της εφηβείας. Γιατί λοιπόν, όταν οι γονείς ακούνε τη λέξη «έφηβος» νιώθουν μια ανησυχία; Κι όμως έχουν δίκιο που νιώθουν αυτή τη σύγχυση, διότι τα εφηβικά χρόνια είναι μια περίοδος έντονης ανάπτυξης, όχι μόνο σωματικής αλλά και συναισθηματικής, με αποτέλεσμα να φέρνει μια αναστάτωση σε πολλές οικογένειες και συγκρούσεις μεταξύ του γονέα και του παιδιού.

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε, ότι η εφηβεία συνεπάγεται με την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών των παιδιών, όπως είναι η εμμηνόρροια, οι τρίχες στο πρόσωπο στα αγόρια και γενικά η ανάπτυξη των σεξουαλικών χαρακτηριστικών. Αυτά όμως, είναι τα εμφανή σημάδια της εφηβείας, γιατί υπάρχουν και οι αλλαγές που συμβαίνουν στον ψυχισμό του έφηβου. Σε πολλά παιδιά η έναρξη αυτής της περιόδου, σηματοδοτείται με μια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Οι έφηβοι αρχίζουν να διαχωρίζονται από τη μαμά και τον μπαμπά, γιατί θέλουν να γίνουν πιο ανεξάρτητοι και να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα. Εδώ είναι που ξεκινάνε και οι συγκρούσεις με τους γονείς. Ένα από τα στερεότυπα της εφηβείας είναι τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και οι επαναστατικές συμπεριφορές. Διότι ενώ στην αρχή όλα τα παιδιά θέλουν να ευχαριστούν τους γονείς τους, ξαφνικά οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με την οικογένεια και επαναστατούν εναντίον του γονικού ελέγχου.

Συμβουλές για γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία

Ως γονείς το πρώτο που πρέπει να κάνετε, είναι να κατανοήσετε τους έφηβους. Και αυτό θα το πετύχετε, αν γυρίσετε πίσω στα δικά σας εφηβικά χρόνια και θυμηθείτε τις αγωνίες και τις αλλαγές στη διάθεση σας. Εφόσον, γνωρίζετε τι έχετε να αντιμετωπίσετε, θα μπορέσετε να είστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχικές του παιδιού σας. Επίσης, όσο νωρίτερα ανοίξετε τις γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να τις διατηρήσετε ανοικτές και στη περίοδο της εφηβείας. Μη διστάσετε να μοιραστείτε τις δικές σας αναμνήσεις και βοηθήστε το μικρό σας να κατανοήσει τις αλλαγές που ενδεχομένως νιώθει ως έφηβος.

Σκεφτείτε δύο φορές προτού διατυπώσετε τις αντιρρήσεις σας, πάνω σε ένα θέμα που αφορά την εμφάνιση του μικρού σας. Ενδεχομένως να θέλει να βάψει τα μαλλιά του, τα νύχια του ή να φορέσει περίεργα ρούχα. Αυτό συμβαίνει γιατί, οι έφηβοι συνήθως έχουν σκοπό να σοκάρουν τους γονείς τους. Άρα, μπορεί να είναι καλύτερο να τους αφήσετε να κάνουν κάτι παροδικό και ακίνδυνο και να τους φέρετε αντιρρήσεις σε πιο σοβαρά θέματα, όπως είναι το αλκοόλ, το κάπνισμα και οι μόνιμες αλλαγές στην εμφάνιση τους. Μοιραστείτε τις οικογενειακές αξίες με το παιδί σας και μιλήστε του για το τι πιστεύετε, ότι είναι σωστό και λάθος και γιατί.

Εφηβεία και αλλαγές στη συμπεριφορά πάνε μαζί, αλλά ως γονείς πρέπει να είστε σε επιφυλακή για τυχόν δραστικές ή μεγάλης διάρκειας αλλαγές, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται τη παρέμβαση ενός ειδικού. Μερικά προειδοποιητικά σημάδια είναι:

  • Ακραία απώλεια ή αύξηση βάρους
  • Προβλήματα ύπνου
  • Ταχείες, δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα
  • Ξαφνική αλλαγή σε φίλους
  • Παρακάμπτοντας το σχολείο συχνά
  • Σημάδια καπνού, αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών

Οποιαδήποτε άλλη ανάρμοστη συμπεριφορά που διαρκεί για περισσότερο από 6 εβδομάδες, μπορεί να είναι ένα σημάδι, ότι ο έφηβος χρειάζεται βοήθεια.