REAL LIFE FAMILY MATTERS

Συμβουλές για να βοηθήσετε το παιδί σας να πετύχει στο σχολείο


29 Σεπτεμβρίου 2015

d42f55728e5f8279f314897cf8db1cb2καθετα.jpg

Ως γονείς είστε οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί δάσκαλοι του παιδιού σας. Όταν υποστηρίζετε τη μάθηση του μικρού σας, το βοηθάτε ώστε να πετύχει πιο εύκολα στο σχολείο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το στηρίξετε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Εδώ είναι μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε.

Το πρώτο βήμα είναι να γνωρίσετε το δάσκαλο του παιδιού σας. Από τη στιγμή που αρχίζει σχολείο, καλό είναι να προσπαθήσετε να έρθετε σε επαφή με τον δάσκαλο του και να του επικοινωνήσετε, ότι θέλετε να μαθαίνετε οποιοδήποτε πρόβλημα, ενδεχομένως αναπτύξει το παιδί σας. Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε τη δουλειά που κάνει μέσα στη τάξη και να παρατηρείτε, αν έχει ανταπόκριση στο μικρό σας. Επίσης, μην αμελείτε τα συνέδρια γονέων και κηδεμόνων που οργανώνουν τα σχολεία, γιατί εκεί μπορείτε να συζητήσετε διάφορα προβλήματα που σας απασχολούν, όσο αφορά τη μάθηση των παιδιών.

Στο μέσο της σχολικής χρονιάς, ρωτήστε τον δάσκαλο του παιδιού σας, για την πορεία του μέσα στη τάξη. Ρωτήστε αν συμβαδίζει με τους υπόλοιπους μαθητές και αν έχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να ενεργήσετε νωρίς, εφόσον το μικρό σας παρουσιάζει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Επίσης, δώστε στο παιδί σας να καταλάβει, ότι πρέπει να μελετάει κάθε μέρα και να κάνει τις εργασίες του. Μπορείτε να το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί στη μελέτη, θέτοντας έναν συγκεκριμένο μέρος μέσα στο σπίτι και κρατώντας μακριά όλους τους περισπασμούς, όπως η τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Να θυμάστε ότι αν κάνετε εσείς την εργασία του μικρού σας, δεν το βοηθάτε σε μακροπρόθεσμη βάση.

Μη διστάζετε να κάνετε ερωτήσεις, αν κάτι σας απασχολεί σχετικά με τη μάθηση του παιδιού σας ή τη συμπεριφορά του δασκάλου. Είναι σημαντικό να δείχνετε ενδιαφέρον, γιατί έτσι μπορείτε να προλάβετε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει. Είναι καλό οι υπεύθυνοι του σχολείου να γνωρίζουν τις ανησυχίες σας, γιατί έτσι θα μπορέσουν να καλυτερεύσουν την εκπαίδευση που προσφέρουν στο παιδί σας.

Για να μπορέσει το μικρό σας να πετύχει στο σχολείο, πρέπει να αγαπήσει το διάβασμα. Άρα ως γονείς πρέπει να το ενθαρρύνετε να διαβάζει και να κατανοήσει τη σημασία της ανάγνωσης. Η δια βίου μάθηση, θα βοηθήσει το παιδί σας να γίνει ένας επιτυχημένος ενήλικας. Πρέπει να μάθει ότι δεν έχει σημασία να διαβάζει μόνο τα μαθήματα του σχολείου, αλλά και τα εξωσχολικά βιβλία, τα οποία θα του χαρίσουν ένα ευρύ φάσμα γνώσης. Εφόσον το παιδί σας βρίσκεται σε μικρή ηλικία, έχει ανάγκη και από την ενεργητική μάθηση. Και αυτό περικλείει επισκέψεις σε παιδικές παραστάσεις, σε μουσεία ακόμα και σε βιβλιοπωλεία. Όσο πιο χαρούμενη κάνετε τη διδασκαλία, τόσο πιο πολύ ενδιαφέρον θα δείχνει το μικρό σας για το σχολείο.