REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τα πιο βασικά λάθη που κάνουν οι γονείς μετά από ένα διαζύγιο


16 Οκτωβρίου 2015

child-dandelionsκαθετα.jpg

Ο χωρισμός είναι δύσκολος και μπορεί να γίνει ακόμα πιο επίπονος για τα παιδιά. Όσοι έχετε βιώσει αυτή την άσκημη εμπειρία, γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που υπάρχουν μικρά παιδιά, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να ξεπεράσουν όλη αυτή τη κατάσταση, όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Παρακάτω θα δείτε μερικά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε, όταν χωρίζετε.

Μην κάνετε το παιδί σας αγγελιοφόρο. Πάρα πολλοί γονείς μετά από ένα διαζύγιο προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω των παιδιών τους. Αυτή η συμπεριφορά τα φέρνει σε πολύ άσκημη θέση και προκαλεί μια συναισθηματική αστάθεια. Ποια είναι η λύση; Μια καλή επιλογή είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το οποίο πλέον αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσω επικοινωνίας για όσους δεν θέλουν να συναντηθούν ή να μιλήσουν στο τηλέφωνο.

Όταν ένας έφηβος έρχεται αντιμέτωπος με το διαζύγιο των γονιών του, μπορεί να νιώσει ότι δεν έχει τον έλεγχο και ότι χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του. Γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα για τους πρώην συντρόφους τους, μπροστά στα παιδιά. Είναι απαραίτητο να διατηρούνται κάποια όρια, ώστε να μην έχουν άγχος τα παιδιά και να αντιμετωπίσουν τον χωρισμό με ηρεμία.

Επίσης, πολλά παιδιά μετά από ένα διαζύγιο μπορεί να βρίσκονται σε μια αναταραχή συναισθημάτων και να νιώθουν, ότι είναι υπεύθυνα για όλα αυτά που συμβαίνουν. Οι γονείς από τη μεριά τους πρέπει να ακούνε τα παιδιά τους και να τα παροτρύνουν να εκφράζουν αυτά που νιώθουν. Ως γονέας δεν χρειάζεται να έχετε πάντα μια λύση, απλά πρέπει να μάθετε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο. Μια επιλογή είναι να προτείνετε στο μικρό σας να γράψει τα συναισθήματα του σε ένα χαρτί, αλλά εφόσον διαπιστώσετε, ότι δεν θέλει, δεν πρέπει να το πιέσετε.

Τέλος, ενδέχεται πολλοί διαζευγμένοι γονείς διαβάζοντας τα παραπάνω να αναγνωρίσουν μερικά από τα λάθη που έχουν κάνει στα παιδιά τους. Είναι όμως, πολύ αργά για να τα διορθώσουν; Όχι, γιατί τα παιδιά που είναι σε μικρή ηλικία, είναι και εξαιρετικά επιεική, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, όπου τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα.