REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι φόβοι και οι ανησυχίες των εφήβων κατά την ανάπτυξή τους


17 Νοεμβρίου 2015

large-8οριζονταικαθα.jpg

Η απότομη μεταβολή που υφίσταται η εικόνα του σώματος κατά την εφηβεία αποτελεί για το αναπτυσσόμενο άτομο πηγή αγωνιών, ανησυχιών και φόβων. Σπάνια βρίσκεται  έφηβος που μπροστά στις θεαματικές αλλαγές που στην εφηβεία δεν έχει θέσει στον εαυτό του το ερώτημα: «Αναπτύσσομαι άραγε φυσιολογικά;»

Οι φόβοι και οι ανησυχίες που βιώνουν οι έφηβοι κατά την σωματική τους ανάπτυξη, εντοπίζονται κυρίως σε δύο τομείς:

Α) στη σωματική διάπλαση & εμφάνιση

Β) στη σεξουαλική ικανότητα & καταλληλότητα

Ο έφηβος που δεν έχει ενημερωθεί για τις τεράστιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων, τόσο στο χρόνο έναρξης ,όσο και στο ρυθμό ανάπτυξης, διατρέχει τον κίνδυνο κάθε απόκλιση που διαπιστώνει στην ανάπτυξη του να την θεωρεί ότι είναι τελική και μόνιμη και όχι, όπως συνήθως συμβαίνει, ότι είναι αναπτυξιακή και παροδική. Το αγόρι π.χ που έχει όψιμη ήβη, συγκρίνοντας τον εαυτό του με τους συνομήλικους  του που έχουν ήδη αρχίσει το αυξητικό τίναγμα της εφηβείας, αγωνιά μήπως υστερεί σε ανάστημα. Ομοίως το κορίτσι που έχει πρώιμη ήβη, βλέποντας την παιδική ακόμα εμφάνιση των συνομηλίκων της, ανησυχεί μήπως πάρει υπέρογκες διαστάσεις! Επίσης, ο έφηβος ο οποίος δεν γνωρίζει τους νόμους τους οποίους ακολουθεί η κατεύθυνση της ανάπτυξης, θα θεωρήσει τη δυσανάλογα μεγάλη μύτη του ως δυσαρμονία του προσώπου η οποία μόνο με εξωτερική παρέμβαση (πλαστική εγχείρηση) μπορεί να διορθωθεί… ή τη δυσανάλογη αύξηση των μακρών οστών και των άκρων ως αιτία που από το εξής θα κάνει τα ρούχα μόνιμα να μην του χωράνε. Ομοίως, ο έφηβος που δεν γνωρίζει ότι το πέος μεγαλώνει πρώτα σε μήκος και έπειτα σε πάχος , ανησυχεί μήπως τα γεννητικά του όργανα μείνουν ισχνά και ατελή κ.τ.ο.

Σοβαρές ανησυχίες και φόβοι επίσης προκαλούνται από τα δευτερογενή συμπτώματα της ήβης που σχετίζονται με το δέρμα, όπως είναι η ακμή, η υπερτρίχωση (κυρίως στα κορίτσια) κ.τ.ο. Το αγόρι  π.χ . που δεν ξέρει ότι η τρίχωση του προσώπου ή αλλαγή του τόνου της φωνής είναι από τα χαρακτηριστικά που συμβαίνουν τελευταία στην ακολουθία της ανάπτυξης, αναπόφευκτα θα ανησυχήσει ότι θα μείνει για πάντα με άτριχο πρόσωπο και παιδική φωνή κ.τ.ο.

Από τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι βασικός παράγοντας, για μια ορθή τοποθέτηση του εφήβου απέναντι στις βιοσωματικές αλλαγές της ήβης είναι η έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση του για τη φύση των αλλαγών αυτών και το χρονοδιάγραμμα που ακολουθούν. Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr