REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οι πιο βασικοί λόγοι που θυμώνουν οι μαμάδες


23 Νοεμβρίου 2015

angrygirlandmomoriz.jpg

Μπορεί να μη θεωρούσατε ποτέ τον εαυτό σας ένα άτομο που θυμώνει. Μήπως όμως, από τότε που γίνατε μαμάδες χάνετε τη ψυχραιμία σας πιο εύκολα; Κι όμως όσες έχετε παιδιά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές τους που σας βγάζουν από τα ρούχα σας και πρέπει να τις αποφεύγετε, γιατί δεν θέλετε τα μικρά σας να σας θυμούνται θυμωμένες. Εδώ είναι μερικοί λόγοι που όλες οι μαμάδες θυμώνετε με τα παιδιά σας.

Παίρνετε τα πράγματα πολύ προσωπικά. Για κάποιο περίεργο λόγο, οι πιο πολλές μαμάδες έχετε την τάση να νιώθετε ότι η ανυπακοή των μικρών σας είναι μια προσωπική προσβολή. Τους λέτε να κάνουν κάτι, εκείνα αδιαφορούν και εσείς αισθάνεστε προσβεβλημένες. Τότε είναι που πρέπει να θυμίζετε στον εαυτό σας ότι έχετε παιδιά και ότι η σκανταλιά είναι στο αίμα τους. Όταν θυμώνετε πάρτε ένα λεπτό για να σκεφτείτε τη ρίζα του θυμού σας. Ηρεμήστε και θυμηθείτε ότι ο θυμός δεν επιφέρει ποτέ τα επιθυμητά αποτελέσματα, απλά κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Οι προσδοκίες σας χρειάζονται προσαρμογή. Σαν μαμάδες περιμένετε πάντα το καλύτερο από τα παιδιά σας. Επίσης, θεωρείτε τους εαυτούς σας υπεύθυνους για τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες των παιδιών σας και αρχίζετε να συγκρίνεστε με άλλους γονείς. Όμως, για να είναι οι προσδοκίες θετικές για τα παιδιά, χρειάζεται να είναι ρεαλιστικές και να βασίζονται στις ικανότητες τους, τις κλίσεις και τα ταλέντα τους. Άρα, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τα ταλέντα των παιδιών σας και μετά να προσδοκείτε πράγματα από εκείνα. Διαφορετικά κάθε φορά που σας απογοητεύουν θα νιώθετε θυμό τόσο με τον εαυτό σας όσο και με εκείνα.

Η μητρότητα αναμφισβήτητα απαιτεί πολλές θυσίες, ωστόσο θα πρέπει να αφιερώνετε χρόνο για τον εαυτό σας. Όταν αρχίζετε να νιώθετε κουρασμένες από όλο το φορτίο της μητρότητας, δεν υπάρχει λόγος να τα βάζετε με τον εαυτό σας. Αντ αυτού πάρτε τον σύντροφο σας ή κάποια φίλη σας και περάστε χρόνο μακριά από το σπίτι. Αν δεν μπορείτε να κάνετε μια εξόρμηση, βρείτε ένα χόμπι που σας ταιριάζει και σας χαλαρώνει.

Έχετε αφήσει τα πράγματα βγουν εκτός ελέγχου και χρειάζονται επαναφορά. Σας ενοχλεί να το ακούτε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της συμπεριφοράς των παιδιών είναι αποτέλεσμα των δικών σας επιλογών. Προφανώς και δεν φταίτε σε όλα εσείς, επειδή τα μικρά σας έχουν ελεύθερη βούληση. Ωστόσο, αν είστε χαλαρές ή πολύ αυστηρές, τότε τα παιδιά δεν έχουν όρια ή αντιστοίχως αναγκάζονται να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν. Επίσης, είναι απόλυτα φυσιολογικό να τα έχετε βάλει όλα στον αυτόματο πιλότο και στη συνέχεια να συνειδητοποιήσετε ότι χρειάζονται κάποιες μικροαλλαγές. Εάν διαπιστώσετε ότι τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου, μην αγχωθείτε, απλά επαναφέρετε τα στην ομαλότητα. Μπορεί να είναι για μερικές μέρες κουραστικό, αλλά αξίζει τον κόπο.

Εν κατακλείδι, μπορεί τον τελευταίο καιρό τα πράγματα να μην έρχονται έτσι όπως τα περιμένετε, όμως τα παιδιά σας δεν πρέπει να επωμίζονται αυτό το βάρος. Ίσως χρειαστεί να επαναξιολογήσετε τις προσδοκίες σας και τις προτεραιότητες σας, αλλά ο θυμός δεν είναι η λύση. Και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεων τους, χωρίς να υπάρχουν εκρήξεις.