REAL LIFE FAMILY MATTERS

4 πράγματα που κάνετε και μπερδεύουν τα παιδιά


19 Δεκεμβρίου 2015

b2a8778fcf7224d5c4e3d8f28a6da121καθε.jpg

Η ζωή ενός γονιού είναι γεμάτη εκπλήξεις. Και αυτό γιατί η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί πραγματικά να είναι ένα μυστήριο. Όμως, υπάρχουν στιγμές που ακόμα και οι γονείς κάνουν ή λένε πράγματα, τα οποία φαντάζουν περίεργα στα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τους δημιουργείται μια σύγχυση. Δείτε ποιες συμπεριφορές σας μπορούν να μπερδέψουν τα μικρά σας, ενώ στα δικά σας μάτια φαίνονται φυσιολογικές.

Δεν κάνετε ότι λέτε. Τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμα ότι μερικές φορές οι μεγάλοι λένε πράγματα και στο τέλος μπορεί να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Αντ αυτού αναμένουν από εσάς ότι θα τηρήσετε αυτό που έχετε υποσχεθεί. Και κανονικά έτσι πρέπει να είναι: Να τηρείτε πάντα τα λόγια σας. Γιατί αν πράττετε το αντίθετο, υπάρχει περίπτωση να τους δημιουργήσετε μια σύγχυση και να νιώθουν ότι δεν μπορούν να σας εμπιστευτούν. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αισθάνονται ασφάλεια και να γνωρίζουν τι να περιμένουν.

Δεν έχετε μια ρουτίνα. Μερικές φορές μια αλλαγή είναι ευεργετική όσο και οι διακοπές. Αλλά υπάρχει διαφορά στο να παρεκτρέπεστε περιστασιακά από το καθημερινό πρόγραμμα, από το να κάνετε συνέχεια αλλαγές. Εφόσον θέσετε εξ αρχής κάποιους κανόνες, πρέπει να τους ακολουθείτε με συνέπεια. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη ρουτίνα και τη σταθερότητα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να αναστατωθούν και να στρεσαριστούν.

Είστε συνέχεια εκνευρισμένοι. Τον τελευταίο καιρό η υπομονή σας έχει δοκιμαστεί. Αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη δουλειά, στριμώχνεστε οικονομικά και τα παιδιά σας είναι συνέχεια μέσα στη γκρίνια. Νιώθετε κουρασμένοι και εκνευρισμένοι, έτοιμοι να εκραγείτε. Και τότε είναι που γίνεται κάτι μηδαμινό, αλλά που ξεχειλίζει το ποτήρι και ξεσπάτε στα μικρά σας. Όμως δεν έπρεπε και σίγουρα δεν άξιζε. Τα έντονα και χωρίς λόγο ξεσπάσματα μπορεί να μπερδέψουν τα παιδιά σας, με αποτέλεσμα να νιώθουν μια έντονη ανασφάλεια.

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, πιθανώς υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στο σπίτι, είτε συγγενείς είτε φίλοι, και ο καθένας εκφέρει την άποψη του για τη συμπεριφορά των παιδιών σας. Από τη μια μεριά αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί όλοι έχουμε δικαίωμα στην άποψη. Αλλά επειδή ακριβώς κάποιος είναι ενήλικας, δεν σημαίνει ότι έχει και το δικαίωμα να είναι αφεντικό των παιδιών σας. Οι μοναδικοί που μπορούν να θέσουν όρια είναι οι γονείς και κάποια κοντινά πρόσωπα τα οποία έχουν πάρει πρώτα την άδεια σας.

Εν κατακλείδι, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που ενώ στον κόσμο των ενηλίκων φαίνονται φυσιολογικές, στον κόσμο των παιδιών μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση και στρες.