REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οδηγίες για να κοιμούνται τα μωρά σας με ασφάλεια


30 Δεκεμβρίου 2015

How-to-Get-a-Baby-to-Sleep-1.jpgkUWETa.jpg

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για ένα μωρό, αλλά το ίδιο σημαντικό είναι και το περιβάλλον που κοιμάται. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται σε ένα χώρο όπου να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας, δεδομένου ότι τα κρεβάτια μπορεί να αποτελέσουν έναν παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Παρά το γεγονός ότι οι νέοι γονείς είναι πλέον ενημερωμένοι για πολλά πράγματα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Pediatrics τον Ιανουάριο του 2015, έδειξε ότι το ήμισυ των μωρών στις ΗΠΑ εξακολουθούν να κοιμούνται μαζί με μη ασφαλή αντικείμενα. Επίσης, ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά μωρά κοιμούνται σε κούνιες από τις οποίες μπορούν να πηδήξουν και να κατέβουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. Επιπλέον, είναι σημαντικό τους πρώτους έξι μήνες τα μωρά να κοιμούνται στο δωμάτιο των γονιών, γιατί ο κίνδυνος SIDS είναι υψηλότερος.

Όσο αφορά τη κούνια που κοιμάται το μικρό σας, πρέπει να είναι σταθερή, να μην έχει ρωγμές ανάμεσα στο κεφαλάρι και επίσης να μην υπάρχουν μαξιλάρες ή μαξιλαράκια. Οι γονείς δεν πρέπει να καπνίζουν στο υπνοδωμάτιο του παιδιού τους, γιατί το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε τα μωρά να κοιμηθούν σε καναπέδες ή οπουδήποτε μπορούν να κυλήσουν και να παγιδευτούν. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει από τους ειδικούς η άποψή ότι τα βρέφη πρέπει να τα βάζετε για ύπνο στο πλάι, στο ένα πλευρό. Από το 2010 η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία πρόσθεσε και τη θέση ανάσκελα. Όμως, καμία από τις δύο στάσεις δεν εξασφαλίζουν εκτατό τοις εκατό την ασφάλεια του μωρού σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι αυτό πρέπει πάντα να το παρακολουθείτε κατά τη διάρκεια που κοιμάται, όσο αυτό είναι εφικτό.