REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να υπερνικήσει την τελειομανία


28 Δεκεμβρίου 2015

andreamartin6καθετα.jpg

Για πολλούς γονείς η τελειομανία αποτελεί ένα θετικό χαρακτηριστικό, διότι το παιδί ακολουθεί το πρόγραμμα που του θέτουν, δεν παραπονιέται σχεδόν ποτέ, είναι πολύ πειθαρχημένο και πάντα προσπαθεί να είναι άψογο σε όλα. Όμως, από την άλλη μεριά η τελειομανία είναι ένα βαρύ φορτίο για ένα παιδί. Του στερεί τη χαρά, την πληρότητα και την αίσθηση της ολοκλήρωσης και πάντα σκέφτεται ότι θα μπορούσε να ήταν καλύτερο. Επίσης, καθώς μεγαλώνει και αποτύχει σε κάτι, είναι πολύ πιθανό να καταρρεύσει συναισθηματικά. Αν έχετε ένα παιδί που του αρέσει να είναι τέλειο, πρέπει να του μάθετε να χειρίζεται τα λάθη του και να αντιμετωπίζει τις αποτυχίες. Ένα παιδί που χαρακτηρίζεται από τη τελειομανία, συνήθως παρουσιάζει υψηλά επίπεδα άγχους, τάση να μεγεθύνει τις ατέλειες, λέγοντας ότι δεν είναι καλός σε τίποτα, φοβάται την αποτυχία και είναι ευαίσθητο στην κατάθλιψη.

Τι να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να υπερνικήσει την τελειομανία.

Διδάξτε του να έχει υπομονή και επιμονή. Τα παιδιά που είναι τελειομανείς, έχουν την τάση να βιάζονται να διεκπεραιώσουν τα πάντα στην εντέλεια. Επίσης, αν αποτύχουν απογοητεύονται και δεν ξαναπροσπαθούν, αντ αυτού αρχίζουν και γκρινιάζουν ότι δεν είναι καλά σε τίποτα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διδάξετε στο μικρό σας να μη το βάζει κάτω και να μην είναι ανυπόμονο. Μπορεί να αποτύχει τη πρώτη φορά, αλλά μπορεί να πετύχει με τη δεύτερη.

Να το επαινείτε με μετριοπάθεια. Δείξτε στο μικρό σας ότι εκτιμάτε την προσπάθεια που κάνει, αλλά μη χρησιμοποιείτε διθυραμβικά σχόλια, όπως «Είσαι φοβερός/η, είσαι πάρα πολύ καλός/η». Είναι προτιμότερο να του πείτε ότι είστε πολύ περήφανοι που προσπάθησε τόσο σκληρά. Εξηγήστε του επίσης, ότι η επιτυχία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ωρών, ημερών, εβδομάδων ή και προσπάθεια χρόνων. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει ότι η επιτυχία δεν είναι ποτέ δεδομένη, αυτό που μετράει είναι η προσπάθεια.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα από τις αποδόσεις του στο σχολείο ή σε ένα άθλημα. Είναι σημαντικό να νιώθει ότι η αξία του δεν συνδέεται με τη νοημοσύνη του, αλλά επειδή είναι παιδί σας. Επιπλέον, μπορείτε να του δείξετε πόσο περήφανους σας κάνει με πράγματα που δεν έχουν σχέση με διακρίσεις, όπως για παράδειγμα όταν βοηθάει τους συνανθρώπους του.

Μιλήστε στο παιδί σας για τις δικές σας ατέλειες. Είναι σημαντικό να βλέπει ότι όλοι κάνουν λάθη. Αντί λοιπόν να εκνευρίζεστε μπροστά στο παιδί σας, κάθε φορά που κάνετε κάτι στραβά, δώστε το μήνυμα ότι μέσα από τα λάθη μας μπορούμε να μάθουμε χρήσιμα πράγματα.