REAL LIFE FAMILY MATTERS

Τι να κάνετε όταν το παιδί σας επηρεάζεται αρνητικά από τους φίλους του


11 Ιανουαρίου 2016

sport.jpg

Σκεφτείτε την παιδική σας ηλικία και αναλογιστείτε πόσες φορές σας παρότρυναν κάποιοι φίλοι σας να κάνετε κοπάνα από το σχολείο, να βλασφημήσετε ακόμα και να καπνίσετε. Και αυτά είναι μόνο μερικά πράγματα που οι εν λόγω «φίλοι» μπορεί να ενθαρρύνουν ένα παιδί να κάνει. Μην νομίζετε λοιπόν, ότι το παιδί σας δεν θα συναντήσει στο δρόμο του έναν φίλο που να είναι κακή επιρροή. Το θέμα είναι αν θα αρνηθεί ή αν θα αναγκαστεί να ακολουθήσει από ντροπή. Και επειδή ένα παιδί που βρίσκεται σε μικρή ηλικία είναι πιο επιρρεπές, καλό είναι να το βοηθήσετε και εσείς ώστε να μην παρασυρθεί.

Ένας εύκολος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας έχει τους σωστούς φίλους, είναι να τους προσκαλείτε μαζί με τους γονείς στο σπίτι σας, ώστε να διασκεδάσετε όλοι μαζί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους γονείς των φίλων του παιδιού σας. Επίσης, καλό είναι να ενθαρρύνετε το μικρό σας να διαλέγει να κάνει παρέα με παιδιά που έχουν τις ίδιες αξίες με εκείνο.

Επίσης, όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία συνήθως αντιγράφει κάποια πρότυπα, χωρίς όμως να είναι σε θέση να τα επεξεργαστεί. Γι αυτό και εσείς δεν πρέπει να υιοθετείτε ακραίες συμπεριφορές, απαγορεύοντας του να κάνει παρέα με ένα παιδί από το σχολείο, χωρίς να το δικαιολογείτε. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του εξηγήσετε το λόγο που δεν θέλετε να κάνει παρέα με το συγκεκριμένο παιδί και πάντα να έχετε υπόψη ότι η πιο σωστή στάση είναι να παρακολουθείτε διακριτικά.

Όταν ένα παιδί βρίσκεται στην εφηβεία τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, όσο αφορά την κακή φιλική επιρροή. Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές είναι σχεδόν μεταδοτικές σε αυτή την ηλικία, γι αυτό και πολλοί έφηβοι αρχίζουν να πίνουν, να καπνίζουν μέχρι και να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών, προκειμένου να ακολουθήσουν την παρέα τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο στη Journal of Early Adolescence έδειξε ότι οι φιλίες μπορεί να επηρεάσουν μέχρι και τη σχολική επίδοση. Όσα παιδιά είχαν φίλους με θετικές συμπεριφορές, είχαν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, σε σχέση με εκείνα που είχαν φίλους που δεν συμπεριφερόντουσαν σωστά.

Τα παιδιά θέλουν ενεργά να μιμηθούν τους συνομηλίκους τους. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ψάχνουν τρόπους για να διαχωριστούν από την οικογένεια τους και αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα. Και για να το πετύχουν, θα στραφούν σε φίλους, ώστε να έχουν μια καθοδήγηση και κατεύθυνση. Επίσης, οι έφηβοι έχουν τη τάση να μιμούνται τις συμπεριφορές των συνομηλίκων τους και να τις υιοθετούν. Στους δικούς τους κοινωνικούς κανόνες, θέλουν να κερδίσουν την αποδοχή και την έγκριση από τους φίλους.

Και τότε είναι που οι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν από τις αλλαγές που βλέπουν στους έφηβους και φυσικά προσπαθούν να παρέμβουν. Όμως, η δραστική παρέμβαση στη ζωή ενός έφηβου είναι δύσκολη και μερικές φορές μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνετε, ώστε το παιδί σας να μην παρασυρθεί από μια ενδεχόμενη τοξική φιλία, τότε το σημαντικό είναι να του αναπτύξετε μια αίσθηση ταυτότητας. Αν ο έφηβος νιώθει ασφαλής και με αυτοπεποίθηση, τότε είναι πιο δύσκολο να παρασυρθεί. Επιπλέον ένας έφηβος χρειάζεται ανεξαρτησία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσετε το παιδί σας να έχει πλήρη ελευθερία. Ως γονείς πρέπει να βάλετε κάποια όρια και να λαμβάνετε κάποιες αποφάσεις. Αντί λοιπόν να καταστρέψετε μια φιλία, μπορείτε να επιτρέψετε στο παιδί σας να βλέπει τον φίλο του στο σπίτι.

Να έχετε υπομονή και να συζητάτε με το παιδί σας σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται. Και αν του δίνετε τις κατάλληλες συμβουλές, τότε όταν φτάσει η στιγμή να επιλέξει τους φίλους, θα διαλέξει όσους έχουν τις ίδιες πεποιθήσεις και αξίες με εκείνο.