REAL LIFE FAMILY MATTERS

Εγκυμοσύνη μετά τα 35: Τελικά πόσο επικίνδυνη είναι;


25 Ιανουαρίου 2016

Σήμερα πολλές γυναίκες προσπαθούν να συλλάβουν μετά την ηλικία των 35. Αυτή η επιλογή μπορεί να συνοδεύεται με χαρά αλλά και με απορίες. Παρά όμως, τα κάποια εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, αρκετές γυναίκες μένουν έγκυες μετά τα 35.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που συναντά μια γυναίκα μετά την ηλικία των 35;

Το πιο κοινό εμπόδιο είναι η μείωση της γονιμότητας που σχετίζεται με την ηλικία και οφείλεται στην λιγότερο συχνή ωορρηξία. Η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων μειώνονται μετά από τα 30 έτη και ακόμα περισσότερο όταν η γυναίκα κοντεύει τα 40. Παρόλα αυτά συμπληρώματα που περιέχουν φυλλικό οξύ και μελατονίνη έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της ποιότητας των ωαρίων και της λειτουργίας των ωοθηκών.

Ένα άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες άνω των 35, είναι ότι παρατηρούνται πιο συχνά τα φαινόμενα αποβολής. Αυτό συνήθως προκαλείται από την αυξημένη συχνότητα των χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Οι γυναίκες ηλικίας 35 με 45 έτη έχουν 20-35% πιθανότητα αποβολών. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν πιο συχνά υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη κύησης, που μπορεί να επηρεάσουν το μωρό. Επιπλέον, είναι αυξημένος ο κίνδυνος προεκλαμψίας, αποκόλλησης του πλακούντα και έκτοπης κύησης, που συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται εκτός του βλεννογόνου της κοιλότητας της μήτρας.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται τρομακτικά, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα και εάν μια έγκυος φροντίζει τον εαυτό της, τότε θα έχει μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Πώς μπορεί μια γυναίκα να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης μετά τα 35 έτη;

Καταρχήν καλό είναι να προγραμματίσει ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο της πριν τη σύλληψη. Ο γιατρός θα ελέγξει το ιστορικό της και θα της λύσει τις πιθανές ανησυχίες και απορίες λόγω της ηλικίας. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι γυναίκες άνω των 35 χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν. Ο μέσος χρόνος που χρειάζεται ένα ζευγάρι που είναι πάνω από 35 έτη είναι έξι μήνες με ένα χρόνο. Επιπλέον, αν μια γυναίκα ασκείται και ακολουθεί μια υγιεινή διατροφή αυξάνει την πιθανότητα γονιμότητας, σε σχέση με εκείνες που καπνίζουν, δεν γυμνάζονται και γενικά έχουν μια ανθυγιεινή ζωή. Το βάρος μπορεί επίσης, να επηρεάσει τη γονιμότητα παρεμβαίνοντας στη λειτουργία των ορμονών.

Η καταγραφή της θερμοκρασίας του σώματος και της ωορρηξίας μπορεί να βοηθήσουν μια γυναίκα, ώστε να γνωρίζει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συλλάβει. Όσο πιο καλά γνωρίζουν οι γυναίκες τα σημάδια της ωορρηξίας τόσο πιο εύκολα μπορούν να πετύχουν μια εγκυμοσύνη μετά τα 35 έτη.

Η χαλάρωση είναι μια από τις μυστικές συνταγές για μια πετυχημένη εγκυμοσύνη. Η μείωση των επιπέδων του στρες βοηθάει τη σύλληψη, κυρίως όταν το ζευγάρι είναι μεταξύ 35 με 40 χρονών. Μερικές λύσεις χαλάρωσης είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός, που αυξάνουν τις ορμόνες οι οποίες δημιουργούν ευφορία και ευεξία.

Γενικά όσες γυναίκες φροντίζουν τον εαυτό τους θα μπορέσουν να συλλάβουν πολύ εύκολα και θα έχουν μια ευχάριστη και υγιής εγκυμοσύνη.