REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς η μητρότητα σας κάνει "πιο έξυπνες"


28 Ιανουαρίου 2016

Μήπως όταν μάθατε ότι είστε έγκυος, αρχίσατε να ανησυχείτε ότι θα χάσετε το μυαλό σας περιτριγυρισμένες από τις πάνες και τα μπιμπερό; Στη πραγματικότητα όμως κάνετε λάθος, γιατί η μητρότητα μπορεί να είναι το εισιτήριο για να γίνετε πιο έξυπνες.

Καταρχήν υπάρχουν μελέτες, που υποστηρίζουν ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι πέντε αισθήσεις. Οι έγκυες έχουν πιο έντονη την όραση και την αίσθηση της όσφρησης, η οποία χρησιμεύει θεωρητικά για να προστατεύει το έμβρυο από τα επιβλαβή τρόφιμα. Επίσης, κάποια επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι η μαμάδες είναι σε θέση να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να αντιμετωπίσουν με ευκολία το άγχος της καθημερινότητας. Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι η ωκυτοκίνη - μια από τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας – βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα για μάθηση.

Η αλήθεια είναι ότι η μητρότητα είναι γεμάτη εκπλήξεις και μια από αυτές είναι ότι βοηθάει τις μαμάδες να επικεντρωθούν στο μέλλον. Με λίγα λόγια γίνονται πιο δυναμικές και μαθαίνουν να δίνουν προτεραιότητα σε όσα έχουν ουσιαστική σημασία, τόσο για τη δικής τους ζωή όσο και για των παιδιών τους. Την ίδια στιγμή μπορεί ξαφνικά να βρουν κίνητρα και να πετύχουν τις φιλοδοξίες που ονειρευόντουσαν για πολλά χρόνια. Οι μητέρες δεν ενεργούν μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για τα παιδιά τους, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον ένα πολύ δυνατό κίνητρο για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και για να αναδιοργανώσουν τις προτεραιότητες τους.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η μητρότητα οπλίζει τις γυναίκες με κατανόηση. Οι μητέρες μαθαίνουν να έχουν περισσότερη ενσυναίσθηση. Ταυτίζονται συναισθηματικά με το μωρό τους και αυτό το μεταδίδουν και στον κόσμο γενικότερα. Αποκτούν δηλαδή την ικανότητα να βλέπουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους, έχοντας στα χέρια τους ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας.

Οι διανοητικές απαιτήσεις των μαμάδων είναι μεγαλύτερες από ποτέ. Στις ημέρες μας οι μητέρες εργάζονται, φροντίζουν το σπίτι, είναι σύζυγοι και μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Μαζί με όλα αυτά δέχονται και ένα συνεχόμενο βομβαρδισμό με πληροφορίες από την τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα βιβλία και τους φίλους, ενώ πρέπει να είναι σε θέση να τις φιλτράρουν και να τις επεξεργαστούν, πριν τις εφαρμόσουν.

Εν κατακλείδι, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί η απόκτηση ενός παιδιού βελτιώνει την πνευματική υγεία και την ευστροφία μιας γυναίκας και ανανεώνει τον εγκέφαλο της.