REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πρώτη μέρα στη δουλειά μετά τη γέννα και το άγχος του αποχωρισμού


8 Φεβρουαρίου 2016

Η επανένταξη στη δουλειά μετά την άδεια της λοχείας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι τύψεις που θα αφήσετε το μωρό σας, σας κατακλύζουν. Όμως, αυτός ο διαχωρισμός δεν επηρεάζει μόνο τη δική σας ζωή αλλά και αυτή των παιδιών σας. Μερικά παιδιά είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστούν τη μαμά τους, έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο τα μικρά δεν δείχνουν πάντα το άγχος τους και εσείς πολλές φορές σχηματίζετε μια λάθος εντύπωση. Ίσως όταν αφήνετε το μωρό σας στη γιαγιά του, να μη διαμαρτύρεται καθόλου και μερικές φορές να αναρωτιέστε αν έχει συνειδητοποιήσει ότι λείπατε, κι όμως το έχει καταλάβει.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν παιδιά που βιώνουν πολύ έντονα το άγχος του αποχωρισμού, ώστε να φωνάζουν και να είναι συνέχεια νευριασμένα. Μπορεί τις πρώτες φορές να είναι πολύ ήρεμα και να μη δείχνουν κανένα σημάδι ενόχλησης και ξαφνικά μια μέρα να ξεσπάσουν έτσι απλά. Αρχίζουν και τρέχουν γύρω σας, ουρλιάζουν και εσείς δεν έχετε τη παραμικρή ιδέα για το πώς να ανταποκριθείτε σε αυτή την παράλογη συμπεριφορά. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές οδηγίες για να μπορείτε να αντιμετωπίσετε το άγχος του αποχωρισμού.

  • Κάνετε την έξοδο σας όσο πιο σύντομη μπορείτε. Εάν κάθε φορά που φεύγετε δίνετε υπερβολικά πολλά φιλιά και χάδια στο μικρό σας, κάνετε την κατάσταση χειρότερη. Φύγετε από το σπίτι κάνοντας στο παιδί σας μια γλυκιά αγκαλιά χωρίς να δημιουργείτε εντάσεις, πείτε ότι το αγαπάτε και ότι θα γυρίσετε σύντομα.
  • Εφόσον το μικρό σας είναι σε μια ηλικία που καταλαβαίνει τα βασικά, μπορείτε να του εξηγήσετε τη στιγμή της επιστροφής σας. Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν την έννοια του χρόνου, γι αυτό πρέπει να τους μιλάτε με απλά λόγια. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε ότι θα είστε πίσω πριν από το δείπνο και πριν πάει για ύπνο. Αυτά τα λόγια θα δημιουργήσουν ένα αίσθημα ασφάλειας, δεδομένου ότι το μικρό σας θα έχει καταλάβει, ότι κάποια στιγμή θα γυρίσετε.
  • Μην φύγετε κρυφά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία στο παιδί σας. Όσο χρονικό διάστημα και να θέλετε να λείψετε, να λέτε πάντα αντίο.
  • Αναθέστε μια αρμοδιότητα στο παιδί σας. Για παράδειγμα πριν φύγετε για τη δουλειά ζητήστε του να σας βοηθήσει, όπως για παράδειγμα να φτιάξετε μαζί το πρωινό. Τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν βοηθάνε τους γονείς τους.
  • Κάντε την επιστροφή σας στο σπίτι χαρούμενη. Με το που γυρίσετε από τη δουλειά δώστε στο μικρό σας μια μεγάλη αγκαλιά και πολλά φιλιά. Μην ανοίξετε κατευθείαν τον υπολογιστή σας ή το κινητό σας, αντ αυτού δείξτε στο παιδί σας ότι το αγαπάτε και ότι είναι η προτεραιότητα σας.