REAL LIFE FAMILY MATTERS

Οργανώστε τα γεύματα της οικογένειας


11 Φεβρουαρίου 2016

Πόσες φορές μαγειρεύετε τα λάθος πράγματα ή τη λάθος ποσότητα με αποτέλεσμα να πετάτε φαγητό και φυσικά τα χρήματα σας; Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι αναγκαίο σήμερα να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή στο σπίτι και να “εκπαιδεύσουμε” τα παιδιά μας. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να ξέρουμε πάντα τι θα φάμε κάθε μέρα χωρίς άγχος και πίεση.

  1. Κάντε μια λίστα με τα αγαπημένα φαγητά της οικογένειας. Ρωτήστε τα παιδιά ποια είναι τα αγαπημένα τους φαγητά. Στόχος είναι να έχουμε τουλάχιστον 20 φαγητά στη λίστα μας. Κάντε 4-5 κατηγορίες. Για παράδειγμα, στα μακαρόνια/ρύζι φροντίστε να έχετε 4 διαφορετικά πιάτα με μακαρόνια. Κρέας, ψάρι, μαγειρευτά, αλλά και απλά φαγητά όπως πίτσα, τυροπιτάκια όλα πρέπει να είναι στο πρόγραμμα.
  2. Οργανώστε το χρόνο σας. Τσεκάρετε το πρόγραμμα κάθε μέλους της οικογένειας αλλά και το δικό σας. Λάβετε υπόψη σας τις υποχρεώσεις, κυρίως τις δικές σας, αλλά και των υπολοίπων και υπολογίστε το χρόνο που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε τα φαγητά. Αναλόγως με το χρόνο που έχετε στη διάθεση σας μπορείτε να διαλέξετε από τη λίστα το φαγητό που θα ετοιμάσετε.
  3. Φροντίστε να καταψύχετε φαγητά που μπορούν να μπουν στην κατάψυξη έτσι ώστε να τα χρησιμοποιείτε όταν δεν έχετε χρόνο. Την ημέρα, για παράδειγμα, που ετοιμάζετε φρέσκια σάλτσα για μακαρόνια, ετοιμάστε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειάζεστε έτσι ώστε να τη βάλετε στην κατάψυξη. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε χωρίς να απαιτείται κόπος και χρόνος. Και σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από το να χρησιμοποιείτε κονσέρβες.
  4. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο γευμάτων. Φροντίστε να εξισορροπήσετε τα γεύματα της εβδομάδας. Ένα πιάτο με κρέας, ένα με ψάρι, ένα πιάτο με κοτόπουλο ή γαλοπούλα, ένα μαγειρευτό και ένα με μακαρόνια πρέπει να περιλαμβάνονται στα εβδομαδιαία γεύματα σας. Προσθέστε σε κάθε πιάτο το συνοδευτικό που θέλετε, όπως ρύζι, πατάτες βραστές, πατάτες φούρνου, λαχανικά. Μια σαλάτα, ένα γλυκό ή φρούτο ολοκληρώνουν το γεύμα της ημέρας.
  5. Με βάση το ημερολόγιο γευμάτων κάντε τη λίστα για ψώνια ώστε να γλυτώνετε τα περιττά έξοδα. Βάλτε το ημερολόγιο στο ψυγείο ή σε κάποιο ορατό σημείο έτσι ώστε κάθε πρωί να βλέπετε τι θα φτιάξετε μέσα στην ημέρα και είτε να κάνετε προετοιμασία το πρωί ή να ξεπαγώνετε πράγματα που βρίσκονται στην κατάψυξη.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το 4moms.gr