REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μη ζητάς συγνώμη…


3 Μαΐου 2016

child-childrens-baby-children-sκαθεα.jpg

Οι περισσότεροι από εμάς, ειδικά όσοι έχουμε πάνω από ένα παιδί, όταν υπάρξει τσακωμός θέλοντας να τελειώσουμε την παρεξήγηση όσο πιο σύντομα γίνεται, “αναγκάζουμε” τα παιδιά να ζητήσουν συγνώμη χωρίς να είναι καθόλου πειστικός ο τρόπος έκφρασης τους.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Laura Markham, συγγραφέα του βιβλίου Peaceful Parent, Happy Siblings: How to Stop the Fighting and Raise Friends For Life (Ήσυχοι Γονείς, Ευτυχισμένα αδέλφια: Πώς να σταματήσουμε τις εχθροπραξίες και να μεγαλώσουμε φίλους για πάντα), οι αναγκαστικές συγνώμες κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Αν ρωτήσετε τα παιδιά τι πιστεύουν για αυτή την πρακτική, είναι τα πρώτα που θα μας πουν ότι αυτές οι συγνώμες δεν έχουν κανένα νόημα.

Αναγκάζοντας κάποιον να πει την λέξη “Συγνώμη” λαμβάνει όχι μόνο λάθος μαθήματα, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα ουσιαστικά. Μετά από πολλές έρευνας που αφορούν σχέσεις ζευγαριών, όταν το άτομο αισθάνεται ότι αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη πριν να είναι έτοιμος, δεν βοηθά στην αποκατάσταση του προβλήματος, δήλωσε η Markham και πιστεύει ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, όταν πρόκειται για φίλους και αδέλφια.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  1. Δίνουμε έμφαση στο να βοηθήσουμε τα παιδιά να επικοινωνήσουν

Αν ακολουθήσετε τις πρακτικές του να βοηθήσετε τα παιδιά να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους, να ακούσουν ο ένας στον άλλο, και να επαναλάβουν αυτό που άκουσαν τον αδελφό-ή να τους λέει, τα παιδιά θα αρχίσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές τους σε ένα βαθύτερο επίπεδο, έτσι ώστε η συγγνώμη να γίνεται σχεδόν περιττή, όπως και με τους ενήλικες, γράφει στο βιβλίο της η Markham.

  1. Περιμένετε μέχρι να υποχωρήσει η οργή

Εάν το παιδί θέλει να πει συγγνώμη, αφήστε το να εκφραστεί. Αν εξακολουθεί να ακούγεται θυμωμένο, καταστήστε σαφές ότι δεν θέλετε να ζητήσει συγγνώμη μέχρι που να το εννοεί. Πείτε κάτι όπως “εγώ δεν θα ζητήσω να πεις κάτι που δεν το πιστεύεις, γιατί δεν νομίζω ότι θα αισθανθεί κάποιος καλύτερα με αυτό τον τρόπο”.

  1. Δώστε στα παιδιά τη δυνατότητα να “φτιάξουν τα πράγματα” από μόνα τους

Αυτό δεν σημαίνει θα δώσουμε στο παιδί να καταλάβει ότι υπάρχει “συνέπεια” για την πράξη του. Το ενθαρρύνουμε να επιλέξει τι θα μπορούσε να κάνει για να κάνει τα πράγματα καλύτερα. Μπορείτε να του δώσετε ιδέες, γράφοντας μια ωραία κάρτα, για το σπασμένο παιχνίδι. Η Markham καθοδηγεί τους γονείς να πούν, “Ξέρω ότι θα βρεις το τέλειο πράγμα που πρέπει να κάνεις” και να φύγουν από το δωμάτιο.

  1. Δώστε το παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν από εμάς πώς να διορθώνουν την ρήξη στις σχέσεις αναφέρει η Markham, γι ‘αυτό είναι στο χέρι μας να είμαστε σίγουροι ότι οι απολογίες μας είναι ειλικρινείς. Δεν πρέπει να λειτουργούμε απερίσκεπτα, και να λέμε αυτές τις δύο σημαντικές λέξεις ανούσια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr