REAL LIFE FAMILY MATTERS

Βοηθήστε το παιδί σας να ξεπεράσει το φόβο του με τη θάλασσα


17 Μαΐου 2016

Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άρνησης του μικρού παιδιού να μπει στη θάλασσα. Κυρίως αν είναι η πρώτη φορά που έρχεται το μικρό σε επαφή μαζί της είναι πολύ πιθανό να σας εκφράσει φόβο, αρνούμενο να μπει μέσα και να κολυμπήσει.

Η αλήθεια είναι ότι η πρώτη εικόνα που βλέπει ένα παιδί μπορεί να του δημιουργήσει ανασφάλεια, αφού νιώθει απροστάτευτο μέσα στο ατελείωτο νερό που έχει γύρου του. Γι’ αυτό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το βάλετε στη θάλασσα με το ζόρι ή να το πετάξετε μέσα. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει άσχημα συναισθήματα που όχι μόνο θα σας δυσκολέψουν αλλά θα κουβαλά και σε όλη του τη ζωή.

Εξοπλιστείτε με υπομονή και επιμονή λοιπόν και αρχίστε μαζί του να πλησιάζεται το νερό. Καθίστε κοντά τη θάλασσα και απλώστε εκεί όλα του τα παιχνίδια. Μην επανέρχεστε συνεχώς στο να μπει στη θάλασσα. Αντίθετα μπείτε εσείς σιγά σιγά και δώστε του να καταλάβει το πόσο διασκεδαστικό είναι. Τα υπόλοιπα παιδιά που τυχόν βρίσκονται γύρω και παίζουν μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως ένα κίνητρο παραπάνω.

Επιπλέον, καλό είναι αν είναι συχνές οι επισκέψεις στην παραλία να γεμίσετε στο σπίτι μία φουσκωτή πισίνα με νερό και να παίξετε εκεί μαζί του. Με την κουβέντα φέρτε του όμορφες εικόνες από την παραλία. Κάντε το ίδιο και την ώρα που το κάνετε μπάνιο. Φυσικά το κολυμβητήριο βοηθάει πολύ στο να καταπολεμήσει το φόβο του. Έτσι το παιδί θα νιώθει περισσότερη σιγουριά όταν βρεθεί στη θάλασσα.

Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία που είναι ικανό να συνομιλήσει, τότε καλό είναι να συζητήσετε μαζί του τους λόγους που αρνείται. Σταδιακά θα καταλάβετε από πού προέρχονται οι φόβοι του και είναι στο χέρι σας να τους σβήσετε. Μην ξεχνάτε ότι κανέναν δεν εμπιστεύεται ένα παιδί περισσότερο από τη μαμά και το μπαμπά του. Λύστε του τυχόν απορίες και περιγράψτε του το δικό σας πρώτο μπάνιο και τότε τα πράγματα θα είναι μάλλον πιο εύκολο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.gr