REAL LIFE FAMILY MATTERS

Μυστικά αποτελεσματικού γονέα;


13 Ιουνίου 2016

Υπάρχουν και αυτές οι στιγμές, που ξαφνικά σταματάς ότι κάνεις και βάζεις τα γέλια μόνη σου, με τον εαυτό σου. Μια τέτοια στιγμή μου συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο.

Βρεθήκαμε οικογενειακώς στη Μεσσηνία. Μαζί μας άλλο ένα ζευγάρι με εξίσου μικρά παιδιά. 9 ο γιος τους 4 η κόρη τους. Μαζί με τα δικά μου την 8χρονη Παυλίνα και τον 4χρονο Αχιλλέα το μείγμα εκρηκτικό. Φωνές, παιχνίδια, τσακωμοί, συνεννόηση, ασυνεννοησία, γέλια, κλάματα,  όλα τα είχε το μενού ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Κάντε το εικόνα. Είμαι μόνη μου με τα 4 παιδιά και προσπαθώ ως μαέστρος σε εκατονταμελή ορχήστρα να τα οργανώσω σε μια πισίνα γεμάτη παιχνίδια. Με αετίσιο μάτι τα παρακολουθώ μήπως χάσω και κανένα. Με μεγάλη υπομονή παίζω με καθένα ξεχωριστά και με όλα μαζί. Με δεξιοτεχνία ζογκλέρ ρουφάω και καμία γουλιά καφέ ενόσω κάνω όλα τα παραπάνω. Καλή παιχνιδιάρικη διάθεση, πολύ γέλιο, ενίοτε πατάω και καμία φωνή ρίχνω και καμία αυστηρή ματιά για να έρθουν στα ίσα τους. Κοιτάζω το ρολόι μου. Συνειδητοποιώ ότι δεν έχω καθίσει ούτε δευτερόλεπτο τις τελευταίες δύο ώρες, ότι τρέχω σαν αφηνιασμένη από άκρη σε άκρη αυτής της πισίνας. Και ξαφνικά σταματώ! Μια κυρία ξαπλωμένη νωχελικά στην ξαπλώστρα της με κοκτέιλ ανά χείρας διαβάζει το ακόλουθο βιβλίο: Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα. Παιδάκι/ παιδάκια δεν υπάρχουν στον ορίζοντα. Βάζω τα γέλια. Αυτή σκέφτομαι είναι η σουρέαλ στιγμή του Σαββατοκύριακου μου.

Θέλω να της φωνάξω ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ! Τι σημαίνει αποτελεσματικός γονέας; Τις τελευταίες δύο ώρες έχω παίξει περισσότερο και από τη Μαίρη Πόππινς, έχω εφεύρει για την ακρίβεια παιχνίδια, έχω νευριάσει, έχω κυνηγήσει, έχω απηυδήσει, έχω γελάσει, έχω βρεθεί στα πρόθυρα του κλάματος, έχω περάσει ωραία, έχω αισθανθεί ότι θέλω να φύγω τρέχοντας. Φυσιολογικά πράγματα δηλαδή για μια ενεργή μητέρα. Θέλω να πάω δίπλα της να τη ρωτήσω ποιο είναι το μυστικό και πως ορίζεται ο αποτελεσματικός γονέας. Ξέρω τις απαντήσεις, τις έχει πάρει και έμενα το μάτι μου σε βιβλία και εγχειρίδια. Όσο περνάνε τα χρόνια πείθομαι ακόμη περισσότερο ότι εγχειρίδια δεν υπάρχουν. Κατευθύνσεις δεν θα έπρεπε να δίνονται. Μόνο το ένστικτο χρειάζεται να μπει σε λειτουργία και αυτό λειτουργεί ανάλογα με τις συνθήκες, ανάλογα με την κατάσταση ενός εκάστου.

#αποτελεσματικός: αυτός που έχει την ικανότητα να πετυχαίνει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ποια είναι όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα όταν μιλάμε για την ανατροφή των παιδιών μας; Όταν το βρείτε ελάτε να μου το πείτε και εμένα!

Για αυτό, λοιπόν δεν υπάρχει η τέλεια μητέρα, υπάρχει αυτή που προσπαθεί με κάθε τρόπο για το καλύτερο καθημερινώς. Αυτή η μητέρα είναι αποτελεσματική. Αυτή που μοιράζει αγκαλιές, φιλιά, βάζει και καμιά φωνή. Αυτή που λειτουργεί με το ένστικτο της, με βάση τις δικές της ανάγκες και αυτές της οικογένειας της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα στο 4moms.