REAL LIFE FAMILY MATTERS

Πώς είναι να χωρίζεις με έναν έφηβο γιο στο σπίτι


25 Ιανουαρίου 2017

divorce.JPG

Η ζωή είναι στρωμένη. Νομίζεις ότι όλα κυλούν φυσιολογικά. Η καθημερινότητα σου περιλαμβάνει τη δουλειά σου, τον άντρα σου, το παιδί σου – που τώρα πια διανύει την εφηβεία με τα γνωστά προβλήματα – τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις. Καθημερινές αναποδιές και μικρές ανατροπές συμβαίνουν. Αλλά εσύ είσαι δυνατή και τα αντιμετωπίζεις όλα. Άλλωστε δεν έχεις άλλη επιλογή. Πρέπει να το κάνεις γιατί είναι τόσα αυτά που πρέπει να κάνεις. Και ξαφνικά εκεί που δεν το  περιμένεις σου έρχεται η κεραμίδα στο κεφάλι. Ο επί σειρά ετών σύζυγος σου, ο άνθρωπος που δημοσίως ακόμη και τώρα λέει ότι σου χρωστάει την επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση, σε εγκαταλείπει. Η ιστορία γνωστή και επαναλαμβανόμενη. Βρήκε την αντικαταστάτρια σου στο πρόσωπο μιας νεαρότερης, πιο φρέσκιας γυναίκας. Έρωτας, κρίση του μεσήλικα, σεξ; Δεν ξέρεις και στο τέλος της ημέρας δεν σε νοιάζει. Το αποτέλεσμα παραμένει. Την ώρα που σου ανακοινώνει ότι σε εγκαταλείπει τα πόδια σου κόβονται. Δεν είναι μόνο ο γυναικείος σου εγωισμός, είναι κυρίως η μάνα τίγρης που ξυπνάει μέσα σου. Αποφασίζετε να κάνετε υπομονή, να κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα για λίγο καιρό μέχρι να τελειώσει τις εξετάσεις το παιδί. Ζεις μέσα στην κόλαση. Το να παριστάνεις ότι δεν τρέχει τίποτα είναι πιο δύσκολο φορτίο και από το ίδιο το γεγονός της εγκατάλειψης.  Πώς να εξηγήσεις στο παιδί σου τι συμβαίνει. Πως να του πεις την αλήθεια; Το παραμικρό λάθος, η λάθος λέξη μπορεί να το σημαδέψει για όλη του τη ζωή. Του μιλάει εκείνος. Αόριστες λέξεις και έννοιες. Σφίγγεις τα δόντια. Άλλωστε είναι ο πατέρας του παιδιού σου. Τι να του πεις; Για μια γυναίκα μας εγκαταλείπει και όχι για να βρει όπως λέει τον εαυτό του; Δεν μπορείς. Πρέπει να προστατεύσεις το παιδί σου και ας σε πνίγει το δίκιο.

Και έφτασε η ημέρα που μαζεύει τα μπογαλάκια του και φεύγει. Εσύ βεβαίως θέλεις να τα πετάξεις από το μπαλκόνι αλλά πάλι για χάρη του παιδιού σου κάνεις υπομονή, σφίγγεις τα δόντια και το παίζεις πολιτισμένη! Γιατί αισθάνεσαι και λίγο ανακουφισμένη τώρα που έφυγε; Το φορτίο που έχεις να σηκώσεις από εδώ και πέρα είναι βαρύ αλλά τουλάχιστον είναι δικό σου και δεν εξαρτάται από κανέναν άλλον.

Δεν ξέρω τι πρέπει να κάνεις σε αυτές τις περιπτώσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα παιδιά έχουν έκτη αίσθηση. Καταλαβαίνουν. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με τον πρώην πια σύζυγο σου σε ενώνει κάτι πιο δυνατό από τον έρωτα και την αγάπη ένα παιδί. Και για χάρη αυτού του παιδιού πρέπει να παραμείνεις ψύχραιμη. Να φανείς δυνατή και να μη δειλιάσεις. Γιατί η ζωή του τώρα εξαρτάται μόνο από εσένα.

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

37 Ταινίες με θέμα την εκπαίδευση για συζήτηση και προβληματισμό

Πώς αντιδρούν τα αγόρια όταν κάποιος φλερτάρει τη μαμά τους;

Η πρόωρη ανάπτυξη των παιδιών