Τι νιώθουν τα μωρά μέσα στην κοιλιά

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017
pregnant-tummies-heart-in-anticipation-of-the-60646.jpeg

Γεύση: Είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσει το μωρό και μάλιστα στην 20η εβδομάδα κύησης διαθέτει  δέκα φορές περισσότερες γευστικές απολήξεις στο στόμα του από ένα μωρό. Οι ειδικοί αναφέρουν πως η γεύση που γεύονται είναι του αμνιακού υγρού που το περιβάλλει και ό,τι τρώει η μητέρα. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως  τους αρέσει πολύ η γλυκιά γεύση.

Ακοή: Στην 20η εβδομάδα κύησης τα αυτιά του έχουν μεγαλώσει κάποια εκατοστά και μπορεί να αφουγκραστεί το περιβάλλον του. Αρχικά ακούει τον χτύπο της καρδιάς της μητέρας του και τη φωνή της. Μετά την 24η εβδομάδα αρχίσει να αντιλαμβάνεται ήχους από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η μουσική. Μαθαίνει τη φωνή των γονιών του και όταν αργότερα γεννηθεί μπορεί να την αναγνωρίσει. Αν τώρα η μουσική το ενοχλεί, τότε ανοιγοκλείνει τα ματάκια του και ζαρώνει το πηγούνι του, όπως δηλαδή αντιδρούμε όλοι στον έντονο θόρυβο.

Αφή: ήδη από το δεύτερο τρίμηνο τα έμβρυα είναι αρκετά δραστήρια καθώς έχουν ακόμη αρκετό χώρο για να κινηθούν. Μετά χεράκια και τα ποδαράκια του χτυπά τα τοιχώματα, αγγίζει τον ομφάλιο λώρο, ενώ από την 24η εβδομάδα αν κάτι εισβάλλει στο χώρο τους (πχ. Λήψη αμνιακού υγρού) εκείνα το αντιλαμβάνονται και ήδη από την 23η εβδομάδα μπορεί να νιώσει πόνο. Επιπλέον, είναι σε θέση να καταλάβει τα χάδια της μητέρας και του πατέρα στην κοιλιά ή τα πειράγματα.

Όραση: Μπορεί τα ματάκια του να είναι κλειστά λόγω του αμνιακού υγρού όμως η όρασή του αναπτύσσεται. Είναι η αίσθηση που αναπτύσσεται λιγότερο, όμως μπορεί αν αντιληφθεί το φως και μπορεί να ‘δει’ κάποια χρώματα, όπως τόνους του κόκκινου. Για τον λόγο αυτό πολλά νεογέννητα αγαπάνε το χρώμα αυτό.

Μάθετε όλα όσα αφορούν τα παιδιά:

Μήπως υποφέρετε από σύνδρομο γονεϊκής εξουθένωσης;

6 ενδείξεις της επιλόχειας κατάθλιψης

Πώς να μιλήσουμε στα παιδιά για το διαζύγιο;

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα