REAL LIFE TODAY I LOVE

Η γλυκύτητα της ζωής


15 Μαΐου 2013

Γνωρίζετε το πραγματικό νόημα και την αξία της διαβίωσης;

Εδώ και πενήντα χρόνια ζούμε μια παράξενη περιπέτεια των ηθών: μια χειραφέτηση που απελευθερώνει και ταυτοχρόνως καταπιέζει. Πολλά ταμπού έχουν ξεπεραστεί, καινούργιες επιταγές και απαιτήσεις έχουν συσσωρευτεί. Αυτές  χαρακτηρίζονται από το ότι δεν απαγορεύουν κάτι εκβιάζουν όμως πολλά και δημιουργούν μια συνεχή τάση μεγιστοποίησης. Πρέπει να απολαμβάνουμε περισσότερο, να αγαπάμε περισσότερο, να κερδίζουμε περισσότερο, να καταναλώνουμε περισσότερο, να στοχαζόμαστε περισσότερο, να παίζουμε περισσότερο, να ζούμε περισσότερο χωρίς νεκρούς χρόνους. Σε όλα αυτά τα πεδία, η υπερβολή οφείλεται σε μια λογική του κέρδους που είναι γνώρισμα του συστήματος της αγοράς. Παντού οι θεωρητικοί του παροξυσμού μετράνε, θα έλεγε κανείς, με το "παροξυσμόμετρο". Παράξενη αυτή  η ατυχία για τη γενιά μας, που παρασύρθηκε από το μυθιστορηματικό στοιχείο της ζωής, που αγάπησε τη δικαιοσύνη για να διαπιστώσει -λίγο αργά- ότι οι επαναστατικές λέξεις -ο πυρετός στο αίμα, η ένταση, η έκσταση- έγιναν διαφημιστικά συνθήματα και ότι ο ηδονισμός εξελίχθηκε στο έσχατο στάδιο του καπιταλισμού.

Αυτό που πρέπει να επινοήσουμε σήμερα είναι ένας ηδονισμός μη αγοραίος, που περικλείει την έκπληξη, την ισορροπία, τη σκέψη και το μέτρο και που είναι κατ'αρχήν μια τέχνη της ζωής ανάμεσα σε άλλες και όχι αυτοσκοπός. Καλούμαστε λοιπόν διαρκώς να μην είμαστε ικανοποιημένοι από όσα αισθανόμαστε και να πρέπει να προχωρούμε πιο πέρα. Αυτή η έλλειψη μέτρου μας σαγηνεύει αλλά επίσης μα καταστρέφει, δηλητηριάζει τις μικρότερες χαρές μας, μας παραδίδει σε μια αχόρταγη αναζήτηση. Η αντίσταση σ΄ αυτές τις πλάνες πρέπει να γίνει η φρόνηση του σήμερα. Μια αχαλίνωτη απελευθέρωση αντιφάσκει εξαρχής και στήνει το σκηνικό της ίδιας της της ήττας: χρειάζονται λοιπόν όρια.

Στις εποχές της λογοκρισίας των ηθών πρέπει να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην επιθυμία, στις εποχές της "επιτρεπτικότητας" πρέπει να υπερασπιζόμαστε την αρχή της ευγένειας και της ευπρέπειας. Εφόσον η κοινωνία έπαψε να μας περιορίζει αλλά επιμένει να μας χειρίζεται, ο καθένας μας πρέπει να τοποθετήσει  τους κανόνες του. Τα καλύτερα όπλα μας είναι η επιείκεια και η αβρότητα: να συγχωρούμε τις αδυναμίες των άλλων και να μην πληγώνουμε εκείνους που αγαπάμε.

Ας τους αφήνουμε να ζουν τη ζωή τους κι ας μας δέχονται κι εκείνοι όπως είμαστε. Αυτό σημαίνει γλυκύτητα της ζωής, τέχνη της διαβίωσης.

Πηγή: "Ο γάμος από έρωτα έχει αποτύχει";  Pascal Bruckner.