REAL LIFE TODAY I LOVE

Πριν τα μεσάνυχτα


13 Ιουνίου 2013

Before_Midnight_.jpg

Σήμερα, βγαίνει στους κινηματογράφους η τελευταία ταινία, της τριλογίας του Richard Linklater, «Πριν τα Μεσάνυχτα». Με αφορμή λοιπόν, την ταινία αυτή, ήθελα να αναφερθώ στις προηγούμενες δύο. Είναι πραγματικά και οι δύο υπέροχες καθώς μέσα από τους διαλόγους των δύο πρωταγωνιστών, καταφέρνει ο Richard Linklater, ένα προσωπικό σε συναισθηματικό επίπεδο «ξεγύμνωμα» αν θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω έτσι ή καθρέφτισμα. Ο αυθορμητισμός και η φυσικότητα τους, είναι τόσο έντονη, που η ιστορία είναι βιωματική, βάζοντάς μας σε σκέψεις.

Τι γίνεται όταν το σύμπαν τελικά συνωμοτεί για να συμβεί κάτι όμορφο; Όταν η τύχη και το αναπάντεχο μπορούν να φέρουν κοντά δύο ανθρώπους που δεν γνωρίζονταν πριν, συντελούν στη δημιουργία ενός απρόσμενα δυνατού έρωτα. Στην πρώτη λοιπόν ταινία «Πριν το Ξημέρωμα» , ο Τζέσι και η Σελίν, δύο νέοι, επιβιβάζονται σε ένα τρένο, όπου δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι ο προορισμός τους τελικά θα ήταν ο έρωτας. Τα έντονα χρώματα και η ατμόσφαιρα της πόλης της Βιέννης θα χαράξουν στις καρδιές τους έντονα συναισθήματα, στις λιγοστές ώρες που έχουν στη διάθεση τους, μέχρι το ξημέρωμα! Οι διάλογοι είναι τόσο έντονοι, τα συναισθήματα που αναδύονται είναι τόσο βαθιά, για δύο ανθρώπους που αγνοούσε ο ένας την ύπαρξη του άλλου. Κι όμως, αυτό που βιώνουν είναι κάτι μαγικό, η οικειότητα και η ζεστασιά γεννά ένα μεγάλο έρωτα. Δεν έχει όμως happy end η ταινία, καθώς ο χρόνος, μοναδικός κυβερνήτης του ερωτικού ταξιδιού, όρισε το τέλος.

Μετά από 9 χρόνια, στο Παρίσι, συναντιούνται τυχαία ή μήπως τίποτα δεν είναι τυχαίο; Όλα για κάποιο λόγο γίνονται και συμβαίνουν όταν είναι η κατάλληλη στιγμή ή εμείς είμαστε στην κατάλληλη στιγμή της ζωής μας, για να αντιληφθούμε ότι συμβαίνουν. «Just in time» όπως πολύ όμορφα αναφέρει η Nina Simone στο τραγούδι της. Έτσι, λοιπόν στην δεύτερη ταινία, «Μετά το Ηλιοβασίλεμα» ο Τζέσι και η Σελίν, στο Παρίσι πλέον, ξεκινούν να μιλούν σαν να μην έχει περάσει ούτε στιγμή. Εκείνη ζει τώρα στο Παρίσι, αυτός στη Νέα Υόρκη. Κατάλαβε ότι ζούσαν έναν έρωτα μοιραίο, που αψηφούσε το χρόνο. Η πτήση του Τζέσι έφευγε το απόγευμα, Είχαν λίγες μόνο ώρες για να θυμηθούν όσα έζησαν στην Βιέννη. Ο διάλογος μεταξύ τους είναι χειμαρρώδης, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, τα πιστεύω που μοιράζονται, είναι ακόμα πιο βαθιά και ώριμα, καθώς έχουν περάσει 9 χρόνια από την συνάντησή τους, και οι δύο πλέον έχουν εξελιχθεί ως άτομα.

Είναι κάτι μαγικό αυτό που συμβαίνει στις ταινίες, μπορούν να σε ταξιδέψουν, να αγγίξουν την ψυχή σου, να σε κάνουν να ερωτευτείς, να ονειρευτείς, να σε πλημμυρίσουν σκέψεις και συναισθήματα. Οι διάλογοι είναι τόσο έντονοι και καθώς μιλούν ξεδιπλώνουν δικά σου βιώματα πώς δεν έχεις τολμήσει να αγγίξεις πότε. Έναν έρωτα, μια φανταστική ιστορία, που μέχρι χθες πίστευες πως δεν υπάρχει. Κι όμως, «αν δεν πιστεύεις σε κάτι μαγικό, μυστηριώδες, έχεις πεθάνει εδώ και καιρό και δεν το γνωρίζεις», όπως έχει πει ο Αϊνστάιν.

Δείτε τις προηγούμενες ταινίες της τριλογίας και επιλέξτε ένα θερινό σινεμά για να απολαύσετε το τέλος, «Πριν τα Μεσάνυχτα», το όποιο είναι γυρισμένο στη Μεσσηνία. Η γοητεία, ο αυθορμητισμός, η ειλικρίνεια και η έλλειψη φόβου να εκφράσεις ελεύθερα τα όσα σκέφτεσαι και νιώθεις, σας υπόσχονται μια υπέροχη βραδιά. Σας αφήνω με το τραγούδι, της Nina Simone «Just in time».