REAL LIFE TODAY I LOVE

Θέτοντας μερικά φιλοσοφικά ερωτήματα


31 Μαρτίου 2014

FILOSOFIA.jpg

Τι σημαίνει να αγαπάς; Περιμένεις αντάλλαγμα γι’ αυτό που νιώθεις; Θα αγαπούσες πότε ένα άτομο το οποίο δεν θα σ’αγαπάει όχι μόνο το ίδιο αλλά ίσως και καθόλου;

Ο φιλόσοφος Τζίντου Κρισναμούρτι κάνει τον εξής συλλογισμό: « Ελευθερία και αγάπη πάνε μαζί. Η αγάπη δεν είναι αντίδραση, αν σ’αγαπώ επειδή μ΄αγαπάς, πρόκειται για καθαρό εμπόριο, για κάτι που μπορεί να το αγοράσει κανείς στην αγορά. Αγαπώ δε σημαίνει να ζητώ κάτι ως αντάλλαγμα, ούτε καν να νιώθω πως δίνω κάτι, και μόνο μια τέτοια αγάπη μπορεί να γνωρίσει την ελευθερία. Όταν βλέπεις μια πέτρα ακανόνιστη σ’ έναν δρόμο γεμάτο από ξυπόλυτους διαβάτες, την απομακρύνεις όχι επειδή σου το ζητούν αλλά επειδή λυπάσαι τον άλλον, δε σε νοιάζει ποιος είναι και πότε θα τον γνωρίσεις. Τo να φυτέψεις ένα δέντρο και να το φροντίζεις, το να κοιτάξεις το ποτάμι και να χαίρεσαι την πληρότητα της γης… για όλα αυτά απαιτείται ελευθερία, και για να είσαι ελεύθερος πρέπει να αγαπάς».

Συνεπώς, η ελευθερία είναι που επιτρέπει σε δύο πρόσωπα να αγαπηθούν χωρίς πειθαναγκασμούς. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να αγαπάει χωρίς να περιμένει τίποτα ως αντάλλαγμα αλλά ούτε και αναγνώριση. Είναι μια στάση του ατόμου προς τον κόσμο να δώσει μονό και μόνο για την ευχαρίστηση του να προσφέρει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.