REAL LIFE TODAY I LOVE

Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier


Τζένη Μπαλατσινού

9 Μαΐου 2016

04-Herve-Le-Corbusier-TFLC-1.jpg

Στο Μουσείο Μπενάκη και στο κτίριο της Πειραιώς, θα φιλοξενηθεί από σήμερα, Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή 29 Μαΐου 2016, η έκθεση «Lucien Hervé. Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier». Ως αρχιτέκτονας υπήρξε σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος και πίστευε ότι οι σύγχρονες πόλεις θα πρέπει να εκτείνονται προς τα επάνω και όχι προς την περιφέρεια. Έτσι, χάρη στις ιδέες και τη διορατικότητά του, επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και χαρακτηρίστηκε «Μιχαήλ Άγγελος του 20ού αιώνα», καθώς και «μεγαλοφυής πρόδρομος».

Ο Ελβετός αρχιτέκτονας με τα ολοστρόγγυλα γυαλιά, ο οραματιστής και θεμελιωτής του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, ήταν εκείνος που στο καλοκαίρι και στη μεσογειακή θάλασσα βρήκε την πεμπτουσία της έννοιας "μοντέρνα ζωή". Το θέρος στις ακρογιαλιές της Μεσογείου υπήρξε μέρος της μητροπολιτικής ιδέας του μοντέρνου τόσο στην τέχνη, όσο και στην αρχιτεκτονική, και αποτέλεσε έκφραση της ίδιας της ζωής.

02-Herve-Le-Corbusier-TFLC

Το καλοκαίρι του 1952 κι ενώ ο Le Corbusier ήταν 65 ετών, αποφάσισε να σχεδιάσει το μικρότερό του έργο, ένα ξύλινο καλύβι 3.66x3.66 m.

07-Cabanon-Le-Corbusier

To Cabanon φτιάχτηκε σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray (εκεί όπου έχει τραβηχτεί η ιστορική φωτογραφία με τον Le Corbusier να ζωγραφίζει γυμνός) και του Badovici.

01-Herve-Le-Corbusier-TFLC

Αυτή η καλύβα μόλις 13,45 τμ. είναι ιδιαιτέρως σημαντική γιατί εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο διακοπών. Σ' αυτό το μέρος συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι.

05-Herve-Le-Corbusier-TFLC

Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και έναν χρόνο ζωής. Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικώς ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική κάνοντας έτσι το ιδανικό να ταυτίζεται με το απλό.

04-Herve-Le-Corbusier-TFLC