REAL LIFE TODAY I LOVE

Και να γιατί η Πάρος είναι το νησί της απόλαυσης σε όλα τα επίπεδα


Τζένη Μπαλατσινού

27 Ιουνίου 2016

picmonkey-collage-30-980x659.jpg

Πάρος vs Μύκονος: ένα πολυετές δίπολο που ακούω χρόνια... Ποιο νησί έχει τα σκήπτρα του πιο κοσμοπολίτικου και party time προορισμού; Το κάθε νησί έχει την ιδιαίτερη ομορφιά του που το καθορίζει και η Πάρος είναι ένας προορισμός που καλύπτει τους πάντες. Είναι family friendly, προφανώς μπορεί να πάει κανείς με φίλους και να περάσει αξέχαστα, gay, straight, επί της ουσίας είναι ένας boho προρισμός που πρέπει να ισχυροποιήσει την ταυτότητά του και να αποκαλύψει τα μυστικά του.

IMG_7747

Το τριήμερο που πέρασε με βρήκε για πρώτη φορά στην Πάρο για περισσότερες από μια ημέρες. Ως τότε πήγαινα μόνο για μια ημέρα και έφευγα. Πριν αρκετά χρόνια είχα μείνει για ένα βράδυ μόνο στο εξαιρετικό ξενοδοχείο του Γιώργου Πίττα, το Lefkes Village, στις Λεύκες ή αλλιώς το ορεινό χωριό των καλλιτεχνών, και αναφέρομαι σε έναν πολυπράγμονα άνθρωπο, συγγραφέα, γευσιγνώστη και γνήσιο ταξιδιώτη. Τώρα, η Αμαλία Κυπαρίσση με περίμενε και φρόντισε να μα μυήσει με τον καλύτερο τρόπο στο μέρος που μπορεί να μην είναι τόπος καταγωγής της, αλλά έγινε στην καρδιά της.

Η κόρη μου η μεγάλη..??

A photo posted by Jenny Balatsinou (@jennybalatsinou) on

Στη Νάουσα αξίζει μια ιδιαίτερη μνεία, με τη ζωντάνια της, τα μικρά εστιατόρια και τις ψαγμένες ταβέρνες της με βιολογικές πρώτες ύλες... βρίσκεις πολλά όμορφα μέρη περπατώντας και μυρίζοντας. Σπέσιαλ στάση πρέπει να γίνει στο Σούσουρο της Φώφης, ένα μαγαζί στο οποίο θα φας την καλύτερη φουντουκόπαστα και αποτελεί τον καλύτερο προορισμό για πρωινό στο νησί! 9369_202323786558523_422771184_n Επόμενη στάση στη Νάουσα, το Fotis Art Cafe, ένα μέρος πάνω στη θάλασσα της Σοφίας Αλιμπέρτη. Πιο όμορφη και χαλαρή από ποτέ, μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Πάρο και την Αθήνα και απολαμβάνει, ως ντόπια πια, όλες τις ομορφιές του μέρους. fotis bar Μια πολύ όμορφη κοπέλα, την Ηλέκτρα Γουζέλη, που συνάντησα επίσης στη Νάουσα έχει ανοίξει ένα εξίσου όμορφο μαγαζί, το "Electric". 12227715_1512725922353447_3436586469961194947_n-720x720Επίσης ένα ιδιαίτερο μαγαζί με πολύ ευφάνταστα items, χρώματα και ένα τεράστιο χαμόγελο υποδοχής. Περπατώντας στα στενά της Πάρου, το πιθανότερο είναι να συνατήσετε τον Αχιλλέα Χαρίτο κι αυτό γιατί μαζί με τον Πάρη, εδώ και 3 χρόνια έχουν στήσει ένα multietchnic κατάστημα, το "ΠΑΡΗΜΙΑ". Με αντικείμενα που σε ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, όπως κοσμήματα, διακοσμητικά, ρούχα και αξεσουάρ σίγουρα θα πάρετε μερικά από τα πιο όμορφα δώρα. Από παραλίες το νησί, άφθονες και εντυπωσιακές. Σαφώς πολλές από αυτές τους δυνατούς καλοκαιρινούς μήνες είναι γεμάτες κόσμο, μα υπάρχουν άλλες τόσες πολύ ήσυχες, που σου δίνουν αμέσως την αίσθηση μιας εξαιρετικά ανεπιτήδευτης αισθητικής των Παριανών που δεν «βιάζουν τη φύση» και τα ωραία της. Κεφάλαιο Μοναστήρι: σίγουρα πρόκειται για μια ξεχωριστή παραλία που εκτός όλων των άλλων φυσικών της προσόντων, έχει και την καλύτερη σχολή για θαλάσσιο σκι. Ο Γιάννης στέφθηκε από τον γιο μου ο καλύτερος δάσκαλος και όπως πάντα, τα παιδιά έχουν ένστικτο και αλάνθαστο κριτήριο. 13437326_1689878561274684_929804705_nIMG_7651 Την παράσταση κλέβει ο Obi, ο σκύλος και πιστός σύντροφος του Γιάννη που είναι κούκλος και δυστυχώς κωφός. 13423051_610005162491019_906315931_nWho has better hair styling? #me or #Obi?

Aπό την παραλία έχεις μια θέα χαρακτηριστικά αιγαιοπελαγίτικη, το φρεσκοασβεστωμένο μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη.

Ορόσημο στο νησί αποτελεί η Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Παροικιά. Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα το μεγαλύτερο σε μέγεθος. Σύμφωνα με την παράδοση το αρχικό κτίσμα του ναού αυτού ήταν έργο του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μέγα και Αγίου Κωνσταντίνου προς εκπλήρωση επιθυμίας της μητέρας του, της Αγίας Ελένης. Όσο για το όνομα της, σύμφωνα με την παράδοση 99 πύλες είναι φανερές ενώ η 100η θα φανερωθεί με το άνοιγμα αντίστοιχης μυστικής πόρτας που βρίσκεται στην Αγιά Σοφιά.

Η Παροικιά έχει επίσης να επιδείξει το αναζωογονητικό πευκοδάσος δίπλα στην εκκλησία, το ενετικό κάστρο στην παλιά αγορά το ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, το λόφο της Αγίας Άννας με τους δύο μύλους, σήμα κατατεθέν της Πάρου, μα δυστυχώς ένα σχετικά μη προσεγμένο λιμάνι.

Εντελώς διαφορετικό το σκηνικό στο μικρό λιμανάκι της Νάουσας, όπου εκείθα βρείτε την ταβέρνα του Μάριου που με πρώτες ύλες από το δικό του μποστάνι ετοιμάζει πεντανόστιμα πιάτα plus την καλύτερη σούμα που έχω πιει.

sapou

Η Αντίπαρος είναι ένα άλλο κεφάλαιο, το νησί δορυφόρος της Πάρου είναι ένα σφηνάκι θετικής και χίπικης αύρας. Σε καλεί για χορό μέχρι πρωίας, για βουτιές στις σπηλιές του Επιταφίου ή στο μικρό Σωρό και για αλυσμόνητο φαγητό στο Sapou. #χταπόδι ταρταρ...sos! Αν έχετε όρεξη για πίτσα, βρίσκεστε στο σωστό νησί. Απαραίτητη επίσκεψη στο Lollo's για pizza diavola.

IMG_7786-2

Εδώ στην παραλία του Δεσποτικού, το νησάκι απέναντι από την Αντίπαρο, με την πετσέτα-κουβέρτα που πήρα από το ΠΑΡΗΜΙΑ.

Ε, ναι! Ήταν ένα γνήσια απολαυστικό τριήμερο σε έναν προορισμό που αξίζει να πάτε! Και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε!