REAL LIFE TODAY I LOVE

Σύρος, η νύμφη του Αιγαίου


Τζένη Μπαλατσινού

4 Ιουλίου 2016

PicMonkey-Collage-5.jpg

Για πολλά καλοκαίρια την αγνάντευα από τη γειτόνισσα Μύκονο. Καθισμένη στο μπαλκόνι μου, βλέποντας τα φώτα της το σούρουπο να ανάβουν. Πολλές φορές όταν κάτι είναι δίπλα μας το αγνούμε…

Για κάποιο λόγο, όλο το χειμώνα, άκουγα συζητήσεις για την Σύρο. Οπότε είπα να πάω κι εγώ. Ας είναι καλά η φίλη μου η Έλενα που πήγε σε σαφάρι γοριλών στην Ρουάντα και μου «επέβαλε» να πάρω τα κλειδιά και να μείνω σπίτι της. Το σπίτι μαγικό, το μπαλκόνι δεν σε άφηνε να φύγεις το απόγευμα, με την ησυχία του, τα τζιτζίκια, το ηλιοβασίλεμα και τον γλυκό ύπνο που σου πρόσφερε.

Έχεις πάντα ενθουσιασμό όταν πας σε ένα μέρος καινούριο. Εγώ ειδικά, κάνω όλα τα must του "καλού τουρίστα".

organomeni-ekdromi-syros-dolphin-bay

Άνω Σύρος που είναι βγαλμένη από παραμύθι. Χτισμένη στο λόφο πάνω από την Ερμούπολη, με οικισμό μεσαιωνικού χαρακτήρα και δαιδαλώδη σοκάκια.

anno syros 3

Νιώθεις κάπως κοντορεβιθούλης, πως θα χαθείς, αλλά δεν σε νοιάζει, γιατί στα μπαλκόνια κομψές γιαγιάδες θα σου δείξουν πολύ ευγενικά το δρόμο.

anno syros 1a

Μία γρήγορη επίσκεψη στο μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη σε ξαναγυρνάει στη φωτεινή ιστορία της μουσικής που κάποτε είχαμε.

Το Ιστορικό Αρχείο Καθολικής Σχολής δεσπόζει στην κορυφή, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η ιστορική σχολή. Η μελέτη και η αξιοποίηση ιστορικών πηγών σχετικά με την πνευματική κληρονομιά της Σύρου και των Κυκλάδων είναι ένα από τα πολύτιμα έργα που κάνει.

katholikos2

Ο Άγιος Γεώργιος με τον προναό του, το βαπτιστήριο και το σκευοφυλάκιο σε προτρέπει να κάτσεις στο ξύλινο στασίδι και να χαρίσεις στον εαυτό σου μερικά λεπτά αφωνίας.

katholikos

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά από την Καθολική σχολή, συνεχίζεις να περπατάς στα κλιμακωτά σοκάκια και σίγουρα θα πέσεις σε κάποια πολιτιστική δράση στην μικρή πλατεία.

kouklotheatro

Εκείνη την ημέρα, η πλατεία ήταν γεμάτη παιδιά. Παρακολουθούσαν αφήγηση παραμυθιών με μουσική.

kouklotheatro plateia

Κάπου μέσα στο πλήθος μας συστήθηκε η Κατερίνα, δυναμική και αρχοντική, και μας εξήγησε πολύ γρήγορα τα δρώμενα της Άνω Σύρου για τις επόμενες δύο ημέρες.

Μπαίνοντας στο όμορφο μικρό μαγαζί της, το Πιάτσα, καταλαβαίνεις ότι η Κατερίνα Ρούσσου έχει γράψει τη δική της ιστορία. Μύλοι των παιδικών μας χρόνων, χειροποίητα κοσμήματα, γλάροι από σκληρό χαρτόνι που κρέμονται από πετονιά στο ταβάνι, παλιά μικρά αντικείμενα που τα παίρνει και να ξαναφτιάχνει. Χρόνο να έχεις να ανακαλύψεις παιδικές αναμνήσεις.

dimarxeio

Κατεβαίνοντας στην Ερμούπολη με τα κτίρια - κοσμήματα και το Δημαρχείο που σχεδίασε ο Τσίλερ, τις παλιές επαύλεις και τα νεοκλασικά αρχοντικά με τους υπέροχους κήπους, αντιλαμβάνεσαι την ευημερία που έζησε κάποτε το νησί.

theatro Το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σχεδιασμένο από τον Πιέτρο Σαμπό, το οποίο αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου, φιλοξενεί σήμερα πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων και το Φεστιβάλ Αιγαίου.

vaporia

Συνεχίζοντας το δρόμο από το Δημοτικό Θέατρο συναντάς τον πολιούχο ορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και από εκεί αξίζει να κατέβεις τα σκαλάκια της αριστοκρατικής συνοικίας "Βαπόρια" με τα νεοκλασικά πάνω στο κύμα, όπου ζούσαν κάποτε οι εύποροι του νησιού.

Όλοι οι οικισμοί της Σύρου κρατάνε τον χαρακτήρα του Αιγαίου. Αρκετές παραλίες με φιδοειδή μονοπάτια και γαλανά νερά έρχονται και ολοκληρώνουν τους λόγους που ψάχνεις για να την επισκεφτείς.

agkathopes

Οι Αγκαθωπές, μια παραλία με ωραία νερά, σχεδόν πάντα προστατευμένη από τον καιρό.

agkathopes2

Εκεί θα βρεις το Ono, σερβίρει ωραία coctail με τζίντζερ και αξίζει να παραγγείλεις για ελαφρύ πιάτο τα χτένια.

beach bar1

Καθαρό μέρος, με καλό σέρβις, ωραία αισθητική 2-3 όμορφα μαγαζιά με εποχιακά ρούχα και αξεσουάρ. Η μικρή boutique της Zeus and Dion έχει τα πιο όμορφα μαγιό.

Η ευχάριστη έκπληξη είναι το μαγαζί της Γαλλίδας Florance που ήρθε στην Σύρο για διακοπές, ερωτεύτηκε τον Αντρέα και παντρεύτηκαν στο νησί και μαζί δημιούργησαν τα Sandalia Cyclades. Μάλλον, ότι καλύτερο έχει βγεί σε Ελληνικό σανδάλι τα τελευταία χρόνια.

sandalia 3

Υπέροχα χρώματα, εξαιρετικής ποιότητας δέρματα και πολύ φίνα τελειώματα. Υπάρχει κατάστημα και στην Ερμούπολη.

sandalia 2

Για μεσημεριανό λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα και με πολύ καλό φαγητό είναι το Αλλού για Αλλού στο Κίνι. Από εκεί φεύγει και το καραβάκι Perla 1 με καπετάνιο τον κύριο Πρίντεζη ( Συριανό επίθετο που παίζει πολύ) για τις παραλίες Λεία, Μαρμάρι, Γράμματα και Βαρβαρούσα.

Το Κόμητο είναι μια ήσυχη παραλία με ωραία νερά και μια καντίνα σε boho style. Eξίσου ήσυχη, στα βόρεια, είναι το Δελφίνι.

Πίσω στην Ερμούπολη, για τη βραδινή έξοδο. Στην «Κουζίνα» μαγειρεύουν με δικά τους, βιολογικά προϊόντα, στο "Μαζί" και στα "Βαπόρια" απολαμβάνεις την ωραία θέα μαζί με το φαγητό ή το ποτό σου. Στο μπαρ Baba στην παραλία σερβίρουν ωραία κοκτέιλς, ενώ στο Άμβυξ δοκίμασε τη πίτσα του Ιταλού Ρομπέρτο. Αν έχεις λίγο χρόνο, αξίζει να πας στο θερινό σινεμά.

Η Σύρος έχει ζωή χειμώνα-καλοκαίρι, είναι νησιώτισσα αλλά και αστή και γι’ αυτό μπορεί και διατηρεί μια μικρή αυτάρκεια. Οι κάτοικοι της δεν θέλουν να την πολύ-διαφημίζουν, θέλουν λίγους και συγκεκριμένους επισκέπτες, που μαγεύονται με την γαλήνια ατμόσφαιρα του νησιού.