REAL LIFE TODAY I LOVE

Ταξίδι στην αποσκιερή Μάνη


Τζένη Μπαλατσινού

16 Ιουνίου 2017

2abc.jpg

Υψηλή αισθητική και αρχιτεκτονική, με τους πέτρινους Μανιάτικους πύργους, τα κάστρα, τους μύλους, τις βυζαντινές εκκλησίες και τα τοξοτά γεφύρια, αλλά και μια μοναδικά επιβλητική φύση, μια γη άγρια με έναν ξεχωριστό πλούτο.

Ναι, αν ζεις στη Μάνη γίνεσαι αυτάρκης και ανεξάρτητος, γιατί η φύση έχει δώσει σε αυτόν τον τόπο όσα χρειάζεσαι. Αυτός είναι από τους λόγους που η Μάνη υπήρξε ανυπότακτη μέσα στην ιστορία.

Άνθρωποι με καθαρό βλέμμα, χωρίς πολλά λόγια, που σέβονται τη μάνα - γυναίκα - γη. Βαθιά παραδοσιακοί ακόμα σε ήθη, πράγμα σπάνιο, εξού και όμορφο, να το συναντάς την σημερινή εποχή. Όπως και η ρήση "το κρατάει μανιάτικο" που έχει να κάνει μόνο με την ευαισθησία ως προς την ειλικρίνεια και όχι με τον εγωισμό.

Η Βίκυ μαζί με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη έχουν φτιάξει ένα μικρό παράδεισο στη Σάντοβα. Ένα κτήμα με θέα το φαράγγι του Ριντόμου, τον Ταϋγετο και κάδρο την απλωσιά του Μεσσηνιακού κόλπου με τα ηλιοβασιλέματά του. Το Euphoria Studios (euphoriastudios.gr) είναι το ιδανικό καταφύγιο για ερωτευμένα ζευγάρια, οικογένειες, αλλά και για μεγάλες παρέες που μπορούν να το νοικιάσουν όλο.

[gallery-717044]

Λίγο πιο κάτω, στο παραθαλάσσιο χωριό Κιτριές, με το πιο όμορφο και καθαρό κολπάκι για μπάνιο, δοκιμάστε την σπανακόπιτα και την γαριδομακαρονάδα της κυρίας Λιάνας στην οικογενειακή ψαροταβέρνα Γαϊτανάρος, που κρατάει από το 1934. Τρεις δεμένες οικογένειες με αρχηγό την μητέρα Λιάνα και παιδιά το ένα πιο αξιόλογο από το άλλο, σου δίνουν ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής κοινωνίας. Από εκεί, στον δρόμο για την Καρδαμύλη, επιβάλλεται μια στάση για περπάτημα στον όμορφο Κάμπο.

[gallery-717045]

Καρδαμύλη η "ωραία" του Μεσσηνιακού κόλπου, μεγάλο λιμάνι των Δωριαίων κάποτε και σήμερα έδρα της Μεσσηνιακή Μάνης. Πετρόχτιστα κουκλίστικα σπιτάκια με κεραμιδένιες στέγες, πύργοι με πολεμίστρες, ελαιόδεντρα και κυπαρίσσια. Όταν φτάσετε στην Καρδαμύλη αφήστε το αυτοκίνητο και χρησιμοποιείστε μόνο ποδήλατα, κι αν δεν έχετε φέρει το δικό σας, μπορείτε να νοικιάσετε ένα.

Θα μείνετε στον ξενώνα Ελιές (elieshotel.gr) στην διαχρονικά αξεπέραστη ομορφιά μέσα στα ελαιόδεντρα και την πεντακάθαρη παραλία με τα χοντρά βότσαλα στα πόδια σου. Το μέρος σε παραπέμπει στην δεκαετία του 70, με το ταβερνάκι του κυρίου Σταύρου να σερβίρει φαγητά που έφτιαχνε η μαμά σου. Λαδερά, κεφτεδάκια και νόστιμες σαλάτες με θέα την θάλασσα, κάτω από την σκιά των ελαιόδεντρων, με τα τζιτζίκια συντροφιά.

Τέτοιες στιγμές νιώθεις ευλογία για το τόπο που γεννήθηκες. Νιώθεις πως ό,τι και να συμβαίνει, υπάρχει πάντα το καλοκαίρι που έρχεται. Και σε μέρη σαν αυτό παίρνεις δύναμη ότι θα τα καταφέρεις.

[gallery-717046]

Εδώ θα πλατιάσω λίγο λέγοντας πως αγαπώ πολύ το καλοκαίρι, όπως και οι περισσότεροι. Αγαπώ το Ελληνικό καλοκαίρι και δεν έχω σκεφτεί ποτέ να φύγω διακοπές στο εξωτερικό.

Έχει τόσες ομορφιές ο τόπος μου, που δεν ξέρω αν θα μου φτάσει αυτή η ζωή να τις ανακαλύψω. Ζούμε σε μια ευλογημένη χώρα αλλά δυστυχώς με κάποιους χαμηλής νοημοσύνης κατοίκους... Το διαπιστώνω όταν επισκέπτομαι μέρη που τα έχουν καταστρέψει οι κάτοικοί τους, και μόνο αυτοί.

Για να επανέλθω λοιπόν στο θέμα μας, ένα ακόμη όμορφο μέρος που μπορείτε να μείνετε, αλλά αξίζει να είστε 4-5 ζευγάρια παρέα και να το κλείσετε όλο, είναι τα Λιόδεντρα, (liodentra.gr)

Τα βράδυ αξίζει να δειπνήστε στην ταβέρνα της Λέλας πάνω στο λιμανάκι του χωριού, και να παραγγείλετε κολοκυθοκορφάδες γιαχνί, ένα παραδοσιακό μανιάτικο πιάτο, πατάτες τηγανιτές και κεφτεδάκια. Συνεχίστε για ποτό δίπλα, στο Aquarella, όπου κάθε Σαββατοκύριακο έχει live με guest bands. Κάθε Μάϊο στην Καρδαμύλη γίνεται ένα υπέροχο jazz festival, όπου κάθε μαγαζί φιλοξενεί το δικό του live.

Live στην Aquarella IMG_0841 from Jenny Balatsinou on Vimeo.

Για shopping επισκεφτείτε τα μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα του τόπου, αλλά και ωραία κοσμήματα πάνω στο κεντρικό δρόμο. Για ρούχα και αξεσουάρ στο κομψό ZaBa.

[gallery-717047]

Από εδώ εκδρομές και εξορμήσεις θα κάνετε πολλές. Ξεκινήστε νωρίς ένα πρωί για να διασχίσετε το φαράγγι του Ριντόμου, δοκιμάστε τουλάχιστον την μικρή διαδρομή προς την θάλασσα.

Προσπαθείστε να επισκεφτείτε έναν μανιάτικο πύργο. Είχαμε την τύχη να δούμε από μέσα τον ιδιωτικό πύργο της οικογένειας Ρουσάκη με τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

[gallery-717048]

Η Μάνη προσφέρεται για διαδρομές με το αυτοκίνητο, καθώς το ιδιαίτερο τοπίο εναλλάσεται συνέχεια. Αν σας αρέσουν τα road trips, ανανεώστε το play list σας , κάντε ένα καλό service στο αυτοκίνητό σας , πάρτε καλή παρέα και ξεκινήστε για την Μεσσηνιακή Μάνη, ή όπου αλλού κάνετε κέφι.

Κι όπως είχε πει Διογένης o Κυνικός, ο πρώτος αναρχικός performer της ιστορίας, στον Μέγα Αλέξανδρο "Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο". Και η καθημερινότητα στην πόλη μάς τον κρύβει... Οπότε όσο μπορείτε, αποδράστε.