REAL LIFE TODAY I LOVE

Ταξίδι στην λυρική Πάρο


Τζένη Μπαλατσινού

3 Ιουλίου 2017

naousa.jpg

Η καλοκαιρινή αυτή "περιπέτεια" - μα περιπέτεια ευχάριστη δεν είναι και οι διακοπές που μας βγάζουν από την αστική μας ρουτίνα - ξεκίνησε ήδη από το πλοίο, όπως κάθε ταξίδι μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι. Το Blue Star Delos έγινε το σημείο εκκίνησης. Ένα πλοίο που ναυπηγήθηκε μόλις το 2011 και ξεχωρίζει για τους ιδιαίτερους χώρους του, την όμορφη διακόσμηση και τα φωτεινά του χρώματα, ήταν η αφετηρία της κυκλαδίτικης αυτής βόλτας. Και πραγματικά οι ώρες μέχρι τον προορισμό κύλησαν σαν δροσερό νερό, εκμηδενίζοντας την ανυπομονησία να φτάσουμε. Εννοείται πως χρησιμοποίησα την υπηρεσία @sea, όπου συνδέθηκα στο wifi δίκτυο του πλοίου χωρίς να χρειαστεί σύνδεση στο internet και ενημερώθηκα για τον καιρό, αλλά παρακολούθησα και μία ταινία.

Και φτάσαμε!

Αυτή τη φορά η εξερεύνηση στο νησί ξεκίνησε πέρα από τα στενά όρια της γραφικής Νάουσας. Στις ορεινές Λεύκες. Εκεί που ο Γιώργος Πίττας σε περιμένει να σε φιλοξενήσει στο Lefkes Village όπου πέρα από την διαμονή μπορείς να απολαύσεις σπιτικές λιχουδιές: μαρμελάδες από τα φρουτόδεντρα του κήπου, φρέσκια καππαρη, φρέσκα φρούτα και λαχανικα από τον κήπο.

Η απόλυτη ηρεμία του Lefkes Village

Εδώ απολαμβάνουμε τα καλούδια του Γιώργου Πίττα

Στον οικισμό μπορείς να επισκεφτείς και την "πεζούλα της Λιχουδιάς" όπου τρεις γενιές, η Ελένη, η Έφη, η Πωλίνα, γιαγιά, μαμά και κόρη, προσφέρουν αλμυρές και γλυκές λιχουδιές κυριολεκτικά στο σπίτι τους. Τάρτες και πίτες (από τάρτα αγγινάρας μέχρι ροδακινόπιτα) σε μια βεράντα που "πλημμυρίζει" φροντίδα και νοστιμιά.

Η Πεζούλα της Λιχουδιάς σε κάνει να νιώθεις σα στο σπίτι σου

Στις Λεύκες και ένα μικρό, όμορφο μαγαζάκι με ωραία διακοσμητικά, αξεσουάρ και χειροοποίητα πλεκτά. Το Όνειρα της γαλλίδας Carine Leclercq. Η Carine ήρθε από το πολύβουο Παρίσι για διακοπές στην Πάρο πριν σχεδόν 20 χρόνια και έμεινε για πάντα.

Το βυζαντινό μονοπάτι, η βυζαντινή οδός ξεκινάει από την Παροικιά περνάει από τις ορεινές Λέυκες και σε κατεβάζει στον οικισμό του Πρόδρομου. Το μονοπάτι από τις Λέυκες προς τον Πρόδρομο είναι βατό και η θέα μοναδική. Στον Πρόδρομο θα βρεις το καλλιτεχνικό καφενείο, όπου σε περιμένουν η Μαρία και ο Αντώνης για να γευτείς σπιτικούς μεζέδες και συγκλονιστικό μπακλαβά κάτω απο τις βουκαμβίλιες. Σουπια με μάραθο, κεφτεδάκια, τηγανιά, φρέσκιες πατάτες, καλαμαράκια, όλα από τη χρυσοχέρα Μαρία.

Η Χρυσή Ακτή είναι από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Χρυσή άμμος, γαλάζια κρυστάλλινα νερά. Μετά το μπάνιο στο ιταλικό εστιατόριο Buon Vento, ο Καλός Άνεμος, δύο ιταλοί σερβίρουν αυθεντικές ναπολιτάνικες σπεσιαλιτέ σε ένα περιβάλλον ιδανικό για χαλάρωση.

Αυτή η σαλάτα με ρόκα, ρόδι και ελληνικό pecorino, που απολαύσαμε στο Buon Vento, μαζί με λίγο κρασί

Στο γραφικό ψαροχώρι Αλυκή βρίσκεται το Μουράγιο για φρέσκους μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα.

Στην Παροικιά πέρα από το μύλο που σε υποδέχεται στο λιμάνι κρύβονται μικροί θησαυροί. Σοκάκια που οδηγούν σε αρχαία μνημεία με θέα το απέραντο γαλάζιο, νεοκλασσικά αρχοντικά, μπαλκόνια γεμάτα βασιλικούς που ευωδιάζουν. Μικρά καλόγουστα μαγαζάκια όπως το Mina's Closet με καφτάνια αξεσουάρ και κοσμήματα ελλήνων δημιουργών. Εστιατόρια με κρυμμένους κήπους όπως το Λεβάντης όπου δεσπόζει η διακοσίων ετών κληματαριά. Στιφάδο λαχανικών, σπιτικά νιόκι, σιγοψημένο αρνάκι με μέλι, ριζότο με μάραθο και γαρίδες... Ένα ποτό στην ταράτσα του Εύηνου την ώρα του ηλιοβασιλέματος είναι από αυτές τις σχεδόν μυσταγωγικές εμπειρίες. Όλες οι αποχρώσεις της πορφύρας παντρεύονται με το γαλάζιο της θάλασσας.

Επιστροφή στη Νάουσα..πάνω από το μοναστήρι του Αι Γιάννη του Δέτη ξεκινάει ένα μονοπάτι που οδηγεί στο βορειότερο κάβο του νησιού, τον Κόρακα. Εκεί στέκει αγέρωχος ο πετρόκτιστος φάρος του 19ου αιώνα. Άλλη μια ευκαιρία να απολαύσεις ένα ακόμη μαγικό ηλιοβασίλεμα. Στο δρόμο συναντάς ορχιδέες, άγριες βιολέτες, κάπαρη και σινάπι, μυρωδικά που ευωδιάζουν, και πέρα από το πέλαγος η Σύρος, η Σίφνος και η Σέριφος. 7 μοναδικές πεζοδρομικές διαδρομές οδηγούν στο Φάρο.

Και αφού ο ήλιος δύσει, στο λιμανάκι της Νάουσας, περιμένουν ο Ευγένης στο Barbarossa με φρέσκα ψάρια, απίστευτη λεμονόπιτα και ρακόμελα, ο Μάριος στο ομώνυμο εστιατόριο για ψάρι στο αλάτι, γαρίδες σουβλάκι κιουνεφέ και σούμα και ο Τσαχπίνης, ανάμεσα τους, στο Ουζερί των Ναυτικών για αυθεντικούς ψαρομεζέδες. Νέα άφιξη στο νησί το ανανεωμένο Amelie...η Σοφία Αλιμπέρτη, Παριανή εκ πεποιθήσεως, έχει "καταθέσει" στο Amelie λίγο από την "ψυχή" της. Καλαίσθητο και ιδιαίτερο προσφέρεται για χαλάρωση από το πρωϊ με καφέδες, φρέσκους χυμούς, και νόστιμα πρωϊνά (ξεχώρισα το αβοκάντο με αυγό ποσέ αλλά και το αρωματισμένο με πορτοκάλι γιαούρτι με φρέσκα φρούτα και παντζάρι!) μέχρι αργά το βράδυ για ποτά και δείπνο με θεά τις ψαρόβαρκες στη Νάουσα.

Κάθε ταξίδι κρύβει μυστικούς προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψεις. Ενδιαφέροντες ανθρώπους που αξίζει να γνωρίσεις. Κάθε ταξίδι μας φέρνει πιο κοντά στον εαυτό, ξυπνάει τις αισθήσεις μας και ανοίγει τους ορίζοντες του μυαλού μας. Γυρίζουμε πίσω στη βάση μας γεμάτοι εικόνες, συναισθήματα και εμπειρίες που γίνονται αναμνήσεις. Από αυτές που μοιράζεσαι με τους αγαπημένους σου!