Η συζήτηση με κάποιο τρόπο έφτασε στην λέξη "φθόνος" και "φιλότιμο", έτσι αμπελοφιλοσοφίσαμε για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μας χαλάνε ή μας φτιάχνουν.
Η λέξη φθόνος δεν υπάρχει στο λεξικό καμίας άλλης γλώσσας και δεν συνδέεται με την λέξη ζήλια, όπως συνήθως μεταφράζεται (π.χ. envy). Η ζήλια δεν συμπεριλαμβάνει πάντα την κακία, αλλά περισσότερο μία εσωτερική ανησυχία. Ο φθόνος όμως εμπεριέχει κακία, αλαζονεία, ενοχή, μειωμένη αυτοπεποίθηση και φθορά γι αυτόν που τον νιώθει. Και δυστυχώς, εν ώρα κρίσης έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις. Υπάρχει όμως και η φωτεινή πλευρά των πραγμάτων, και κάποιοι προτιμάμε να βλέπουμε πρώτα αυτήν,
Η άλλη πλευρά του νομίσματος ονομάζεται φιλότιμο. "Το φιλότιμο για τους Έλληνες είναι σαν την αναπνοή", μια φράση που αποδίδεται στο φιλόσοφο Θαλή. Το φιλότιμο είναι κάτι που το φέρουμε συνέχεια μαζί μας. Το φιλότιμο δείχνει σεβασμό στην οικογένειά μας, στον εαυτό μας, στους άλλους, στον πολιτισμό μας, στην πατρίδα. Είναι οι προτεραιότητες που βάζουμε, είναι η ανιδιοτέλειά μας, είναι η κουλτούρα μας.
Πριν χρόνια, ο φιλέλληνας Γερμανός εκτελεστικός υπουργός Υγείας, Andreas Deffner, εξέδωσε ένα βιβλίο για την Ελλάδα, τους ανθρώπους της, τα έθιμα και την κρίση. Ο τίτλος του βιβλίου; "Filotimo"! Στην προσπάθειά του να εξηγήσει το βαθύτερο μήνυμα αυτής της δύσκολης στη μετάφραση λέξης, ο Deffner χρησιμοποίησε μια απλουστευμένη και χιουμοριστική "συνταγή": "Δύο ή τρεις θετικές σκέψης, ένα λίτρο χαράς για ζωή, 500 γραμμάρια φιλοξενίας, μια ολόκληρη "πρέζα" φιλίας, δέκα σταγόνες διάθεσης για βοήθεια, λίγη τιμή, αξιοπρέπεια και αίσθηση του καθήκοντος".
Είμαι σίγουρη πως όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο μέσα στην ημέρα και να φρεσκάρουμε λίγο το "φιλότιμο" μας.. Λίγο πολύ, όσοι γεννηθήκαμε εδώ, το έχουμε στο DNA μας... Και γι αυτό θα ήθελα να κάτσετε το βράδυ λίγο πριν κοιμηθείτε και δείτε αυτό το βίντεο που μιλάει για το φιλότιμο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα