REAL LIFE TODAY I LOVE

Ηautes Grecians: Όταν μία ιδέα γίνεται πράξη


Τζένη Μπαλατσινού

22 Οκτωβρίου 2017

de.jpg

Στην αρχή ήταν μία ιδέα. Κάτι που έπεσε στο τραπέζι, αντιληφθήκαμε το μέγεθός της και αποφασίσαμε να τολμήσουμε και να την πραγματοποιήσουμε. Dream Big. Act Bigger, δεν λένε;

Το "Hautes Grecians", θέλουμε να γίνει ένας θεσμός για την Ελλάδα, η οποία έχει μεγάλη παράδοση στη μόδα και ειδικά στην Υψηλή Ραπτική. Αρκούν τα ονόματα των Τσοπανέλλη, Γεράρδο, Τσούχλο, Τσαμαδού, Ευαγγελίδη-Κουρτίδη για να το επιβεβαιώσουν. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση. Γιατί τα φώτα να μη πέσουν και πάνω στους σύγχρονους Έλληνες σχεδιαστές, να δείξουν τις δικές τους Υψηλής Ραπτικής κολεξιόν τους και να δείξουν πόσο δυνατοί είναι.

Έτσι, λοιπόν καλέσαμε τους Άγγελο Μπράτη, Atelier Loukia, Απόστολο Μητρόπουλο, Βασίλη Ζούλια και Βρεττό Βρεττάκο να συμμετέχουν στο πρώτο Hautes Grecians. Σχεδιαστές, οι οποίοι έχουν τραβήξει πολλές φορές την προσοχή των ξένων μέσων και των ανθρώπων της μόδας. Ο Άγγελος Μπράτης έχει κερδίσει (το 2011) το βραβείο “Who Is On Next?” στο πλαίσιο ενός project που διοργάνωσε η Altaroma σε συνεργασία με τη Vogue Italia ενώ το 2013, το Βρετανικό περιοδικό μόδας Wallpaper* τον χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο υποσχόμενους designers που αξίζει την προσοχή. Η Λουκία που φέτος γιόρτασε 40 χρόνια προσφοράς στο ελληνικό design και που σημαντικό highlight της πορείας της, ήταν το γεγονός πως το Βρετανικό πολυκατάστημα Harrods αφιέρωσε μία ολόκληρη βιτρίνα προκειμένου να φιλοξενήσει τη δουλειά της. Ο Απόστολος Μητρόπουλος, όπου είναι ο designer που επέλεξε η διεθνούς φήμης στιλίστρια Patricia Field για να δουλέψουν από κοινού μία capsule collection στο πλαίσιο του Art Fashion Project, η οποία μάλιστα φιλοξενήθηκε και στο Dover Street Market της ΝΥ. Ο Βασίλης Ζούλιας, που από τις δημιουργίες του κατάφερε (και εξακολουθεί) να αναβιώνει την αίγλη της «παλιάς Αθήνας». Ο Βρεττός Βρεττάκος, που μετράει συνεργασίες με ονόματα, όπως η Jennifer Lopez και η Beyonce, ενώ έχει συμμετάσχει σε μεγάλες εκθέσεις, με αποκορύφωμα τις συμμετοχές του στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου και πιο πρόσφατα σε αυτήν της Μόσχας.

Επίσης, όσοι θα παρευρεθούν σε αυτή τη γιορτή, θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα ιδιαίτερο installation από το brand Zeus +Δione, το οποίο θα διηγείται την εξέλιξη της μόδας, από την ελληνική φορεσιά στο σύγχρονο ρούχο.

Και δεν σταματήσαμε εδώ.

Έχοντας στο μυαλό μας τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας αποφασίσαμε να δώσουμε βήμα και σε ένα νέο ταλέντο, ένα κορίτσι που αναδείχθηκε μέσα από κλειστό διαγωνισμό στο jenny.gr. Την βοηθήσαμε να δημιουργήσει και παρουσιάσει την πρώτη της κολεξιόν και ελπίζουμε να της ανοίξουμε το δρόμο προς την καριέρα που ονειρεύτηκε. Η Ευγενία Δημοπούλου θα παρουσιάσει μια pret a porter συλλογή εκείνη τη βραδιά, την πρώτη της συλλογή, την οποία σχεδίασε και κατασκεύασε με μια μεγάλη ελληνική εταιρεία στο πλευρό της να την βοηθάει σε όλα τα βήματά της.

Ο Γιάννης Τσεκλένης είχε κάποτε πει πως "η μόδα είναι σαν τη σκηνοθεσία. Αν δεν την πας στο ευρύ κοινό δεν καθιερώνεσαι". Ελπίζουμε με το πρώτο "Hautes Grecians", να γίνει το πρώτο βήμα η ελληνική Υψηλή Ραπτική να αποκτήσει την εξωστρέφεια που της αξίζει.

Θέλω να ευχαριστήσω, όλους τους ανθρώπους, που δούλεψαν όλο αυτό τον καιρό - την ομάδα μου στο Jenny.gr - Βασιλένια, Ιωάννα, Νίκη, Ρούλα, Δήμητρα, Μαρία, Εύη, Αφροδίτη, Τίνα, Τζουλιάνα, Χριστίνα, Σοφία, Χρύσα - τον Μιχάλη Πάντο και φυσικά τους σχεδιαστές και το brand Zeus +Δione.

Ραντεβού, λοιπόν, την Τετάρτη, 25η Οκτωβρίου.