REAL LIFE TODAY I LOVE

Γιατί αποφεύγω να ακολουθώ αυτούς που βγάζουν selfies


Τζένη Μπαλατσινού

13 Απριλίου 2018

photo-1431576459349-5648adb1f09c.jpg

Το 2013, το Oxford Dictionary ανακοίνωσε πως η λέξη "selfie" ήταν η Παγκόσμια Λέξη της Χρονιάς. Και η τρέλα είχε ξεκινήσει καιρό πριν. Κάποιοι λένε πως υπέυθυνος είναι ο Vincent van Gogh που μεταξύ 1886-1889 ζωγράφισε 30 πορτραίτα του εαυτού του και έγινε ο πιο παλιός αυτοπροσωπογραφιστής της ιστορίας, άλλοι λένε πως όλα ξεκίνησαν από το λανσάρισμα της εσωτερικής κάμερας του iPhone 4 και την πρώτη φωτογραφία της Kim Kardashian το 2012. Όποια κι αν είναι η αλήθεια, το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι πια να σκοντάφτουν στον δρόμο επειδή προσπαθούν να βγάλουν φωτογραφία τον εαυτό τους μέσα στα 10 δευτερόλεπτα που τους χτυπάει ο ήλιος στην σωστή γωνία του προσώπου τους.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε μία μελέτη η οποία σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες έρευνες σε σχέση με την μανία των selfies, υποστηρίζει πώς οι άνθρωποι που βγάζουν τον εαυτό τους φωτογραφίες, ουσιαστικά βρίσκονται σε κάποιο είδος εξερεύνησης του "είναι" τους ενώ παράλληλα νιώθουν ασφαλείς γιατί με ένα τρόπο διατηρούν τον έλεγχο για το προφίλ που βγάζουν προς τα έξω. Η ίδια μελέτη συμπληρώνει πως μέσω των selfies οι άνθρωποι ικανοποιούν την ανάγκη τους να ανήκουν σε μία ομάδα. Το φαινόμενο, βέβαια, είναι τόσο έντονο, που πλέον υπάρχει και No Selfie Day, έτσι ώστε για μία μέρα ο κόσμος να μην αυτοφωτογραφίζεται (είναι στις 16 Μαρτίου). 

Μπορεί οι selfies να είναι πλέον μία πραγματικότητα, αλλά δυσκολεύομαι αρκετά να καταλάβω τον σκοπό τους. Είμαστε πλέον τόσο ναρκισσιστές που μας νοιάζει περισσότερο να βγάλουμε φωτογραφία τον εαυτό μας παρά τους άλλους -ή έστω ένα ωραίο τοπίο χωρίς τη γκριμάτσα μας μέσα στο κάδρο; Ή η ανάγκη να "φανούμε" είναι πιο σημαντική από το να... ζούμε; Παρατηρώντας το προσωπικό μου Instagram και αυτούς που ακολουθώ, συνειδητοποίησα πως αποφεύγω να ακολουθώ λογαριασμούς που είναι γεμάτοι από selfies. Ίσως προτιμώ να βλέπω απλά στιγμές, παρά το νέο κραγιόν που κυκλοφόρησε, από 34 διαφορετικές γωνίες. 

Σύμφωνα με το Techinfographics, καθημερινά το internet γεμίζει από 1 εκατομμύριο selfies. Το μέσο κορίτσι του σήμερα καταναλώνει 1 ώρα και 2 λεπτά να προετοιμάζεται για να βγάλει selfie κάθε εβδομάδα, σύμωνα με μία έρευνα του Dove Self-Esteem Project. "Ο κόσμος έχει γίνει πολύ επικεντρωμένος στο να προσπαθήσει να χτίσει την αυτοπεποίθησή του," εξηγεί η Dr. Judy Ho, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια του Pepperdine University. "Βγάζουν selfies, μετά τις επεξεργάζονται και τις κάνουν να δείχνουν όσο πιο αψεγάδιαστες γίνεται -ένας τρόπος να προβάλλουν το πώς νιώθουν ή το πώς θέλουν να νιώθουν για τους εαυτούς τους".

Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι που έχουν ξεφύγει από την άσκοπη νόρμα του να βγάζεις τον εαυτό σου φωτογραφία κάθε στιγμή της ημέρας και αυτοί είναι οι λεγόμενοι influencers. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media για επαγγελματικούς σκοπούς -ακολουθώντας μεν τα εκάστοτε trends, αναδεικνύοντας δε μία πτυχή της προσωπικότητάς τους που καταφέρνει να έχει σημαντική επιρροή στο κοινό. Κάτι σαν κι αυτό που έκανε η Alexa Chung το 2008, χωρίς smartphone, βέβαια. Οι influencers δεν μοιράζονται προσωπικές στιγμές απλά για να προσπαθήσουν να ωραιοποιήσουν την πραγματικότητά τους για τα μάτια των άλλων -μοιράζονται καθημερινές στιγμές τους που πολλές φορές προκαλεί το ενδιαφέρον του κόσμου. Αυτό απέχει πολύ από τις τρεις πανομοιότυπες selfies με το αρνί του Πάσχα στο χωριό.

Δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον κόσμο να ζει για τη selfie -να πηγαίνει ταξίδια για τη selfie, να βγαίνει με άλλους ανθρώπους για τη selfie, να καταναλώνει ώρες για να βγάλει την τέλεια selfie που θα του χαρίσει πολλά likes. Είναι θέμα γενεών; Είναι ο εθισμός με τα social media που έχει κατακλύσει τη millennial γενιά; Ή αρνούμαστε τόσο να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα που το μόνο που μας έχει μείνει να δείχνουμε ωραίοι για μερικούς αγνώστους που θα αφιερώσουν συνολικά 3 νανοσεκόντ στο αν οι αφέλειές μας "καθόντουσαν" σωστά;

Το θέμα είναι πως η ζωή περνάει πολύ γρήγορα. Και αν θέλετε να αιχμαλωτίσετε τις στιγμές σας, αιχμαλωτίστε αυτές που πραγματικά μετράνε. Έτσι ώστε τα παιδιά των παιδιών των παιδιών σας να έχουν να δουν κάτι παραπάνω από τη μέρα που πετύχατε το τέλειο contouring ή πολλές φωτογραφίες του εαυτού σας στον καναπέ του σπιτιού σας.