REAL LIFE TODAY I LOVE

Υπερβατικός Διαλογισμός: Το κλειδί για το πιο γαλήνιο επίπεδο του μυαλού μας


Τζένη Μπαλατσινού

20 Απριλίου 2018

j371317.jpg

Ο υπερβατικός διαλογισμός μετράει περίπου 6 εκατομμύρια εξασκούμενους μέχρι σήμερα, ωστόσο, έχει υπάρξει κομμάτι της ποπ κουλτούρας εδώ και πολλές δεκαετίες -η άνοδός του ξεκίνησε στα τέλη των 60s. Η τεχνική, που εξασκείται σε δύο 20λεπτα sessions κάθε μέρα, εμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 1959 από τον Maharishi Mahesh Yogi, του οποίου οι μαθητές περιλάμβαναν πρόσωπα όπως οι Beatles. Η βασική του αρχή -η χρήση μίας προσωπικής λέξης χωρίς έννοια, που επαναλαμβάνεται σιωπηλά- αποθανατίστηκε σε μία σκηνή από την ταινία του Woody Allen, Annie Hall, που κορόιδευε τον κόσμο του Hollywood: "Ξέχασα το mantra μου".

Σύμφωνα με τον Bob Roth, CEO του David Lynch Foundation, η διαφορά με τον απλό διαλογισμό βρίσκεται όχι μόνο στην συγκεκριμένη προσέγγιση αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται ο υπερβατικός διαλογισμός. Η εκμάθησή του απαιτεί τέσσερις ώρες με έναν εκπαιδευμένο δάσκαλο, χωρισμένες σε τέσσερις μέρες. Όπως αναφέρει ο Roth, "Πολλές τεχνικές γνώσης και συναίσθησης προσπαθούν να επηρεάσουν ή να αλλάξουν το είδος σκέψης, το περιεχόμενο των σκέψεων και την ποσότητα των σκέψεων έτσι ώστε να δημιουργηθεί ηρεμία στο μυαλιό. Αυτό συχνά χρειάζεται συγκεντρωμένη προσπάθεια για να επιτευχθεί με τον χρόνο". Ο υπερβατικός διαλογισμός, εν αντιθέσει, "δεν περιλαμβάνει συγκέντρωση ή έλεγχο του μυαλού -δίνει απλά και ανεπιτήδευτα πρόσβαση σε ένα επίπεδο του μυαλού που βρίσκεται βαθιά μέσα στον καθένα, το οποίο είναι ήδη εξαιρετικά ήρεμο και σιωπηλό και γαλήνιο και παρ' όλα αυτά εντελώς ξύπνιο".

Εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες του American Psychological Association σχετικά με τον υπερβατικό διαλογισμό έχουν αποδείξει πως μπορεί να μειώσει το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη, τα επίπεδα χοληστερόλης, τον πόνο και την περίπτωση συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού -ενώ μπορεί να βελτιώσει τη νοημοσύνη, τις ικανότητες εκμάθησης, την δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την μακροζωία.

O David Lynch δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα τα τελευταία 45 χρόνια -από τότε που ανακάλυψε τον υπερβατικό διαλογισμό- χωρίς να εφαρμόσει την πρακτική. Μιλώντας στους Los Angeles Times για τον λόγο που ξεκίνησε να το κάνει, εξήγησε: "Νομίζω πως υπάρχει κάτι στη ζωή ή κάτι που σου κάνει κλικ, είτε έχεις βαρεθεί με το να υποφέρεις είτε ξεκινάς να αναζητάς, νιώθεις πως υπάρχει κάτι παραπάνω στη ζωή... Υπάρχει μία φράση, 'γνώθι σαυτόν'... Είναι ένα υπέροχο, υπέροχο πράγμα να το βιώνεις αυτό... Η πραγματική ευτυχία δεν είναι 'εκεί έξω' -η πραγματική ευτυχία βρίσκεται μέσα μας."

Όπως λέει ο Roth, "Ο υπερβατικός διαλογισμός δεν είναι ούτε θρησκεία, ούτε φιλοσοφία, ούτε ένα διαφορετικό lifestyle. Δεν υπάρχει κάτι για να πιστεύει κανείς σε αυτό. Είναι ένα απλό εργαλείο που δίνει σε οποιονδήποτε άνθρωπο το θελήσει, την πρόσβαση σε μία ρεζέρβα δημιουργικότητας και νοημοσύνης που βρίσκεται στο πιο γαλήνιο σημείο της συνείδησής του."

Οι άνθρωποι στρέφονται προς τον διαλογισμό γιατί μπορεί να αλλάξει δραματικά τις προσωπικές τους αντιλήψεις και την ψυχολογική τους ταλαιπωρία. Κι αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν απόλυτα και οι έρευνες. Στις μελέτες που αφορούν μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους εξασκούντες του υπερβατικού διαλογισμού, οι συμμετέχοντες αναφέρουν την εμπειρία ενός θεμελιώδους επιπέδου ενότητας και ολότητας στη συνείδησή τους. Τους δίνει ένα βαθύ συναίσθημα γαλήνης, συνεκτικότητας και ανακούφισης. Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, μάλιστα, δείχνουν πως οι εγκέφαλοι εκείνων που εξασκούν την τεχνική στην πραγματικότητα λειτουργούν διαφορετικά από εκείνων που δεν την εξασκούν, επομένως αποδεικνύεται έμπρακτα πως η συγκεκριμένη πρακτική συμβάλλει εξαιρετικά σε ένα υγιές, ισορροπημένο μυαλό και σώμα.

Δώστε μία ευκαιρία στον εαυτό σας και δοκιμάστε το.

 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον υπερβατικό διαλογισμό εδώ.