REAL LIFE TODAY I LOVE

Για κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού, το Άλμα Ζωής είναι εκεί για να της υπενθυμίζει πως δεν είναι μόνη


Τζένη Μπαλατσινού

29 Οκτωβρίου 2021

Για κάθε γυναίκα με καρκίνο του μαστού, το Άλμα Ζωής είναι εκεί για να της υπενθυμίζει πως δεν είναι μόνη

Κάθε Οκτώβρη φροντίζω να με αγαπάω λίγο περισσότερο, βάζοντας σε προτεραιότητα την πρόληψη. Ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, είναι να «ακούμε» το σώμα μας και τις ανάγκες του, και ο Οκτώβρης ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης καρκίνου του μαστού από το 1985, είναι μια καλή αφορμή και υπενθύμιση πως πρέπει να μας προσέχουμε.

Κάθε χρόνο λοιπόν τέτοια εποχή, το ημερολόγιό μου γεμίζει με λίγες παραπάνω υποχρεώσεις και μία από αυτές είναι το τυπικό check up και ο έλεγχος των μαστών. Εάν το έχετε αμελήσει, είναι η κατάλληλη στιγμή να σηκώσετε το τηλέφωνο και να προγραμματίσετε εκείνο το ραντεβού, που αν και καθιερωμένο, σας προκαλεί ένα επιπρόσθετο βάρος. Πιστέψτε με, θα αποδειχθεί λυτρωτικό μόνο όταν το δρομολογήσετε.

Για να αποκτήσουμε την απαραίτητη προοπτική, υπάρχουν οι αριθμοί που δίνουν την κοινωνική διάσταση της ασθένειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 2.261.419 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού για το 2020, παγκοσμίως ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται περίπου 7.772 νέες περιπτώσεις τον χρόνο.

Εάν υπάρχει ένας Σύλλογος που ξεχωρίζει εδώ και χρόνια για το έργο που προσφέρει στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού, αυτός είναι το «Άλμα Ζωής». Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι εστιάζει ξεχωριστά στην περίπτωση κάθε γυναίκας που νόσησε ή νοσεί με καρκίνο του μαστού και καλείται να προσαρμοστεί και να «αγκαλιάσει» τη νέα πραγματικότητα και εκδοχή του εαυτού της. Ανάμεσα σε όσα προσφέρει μέχρι σήμερα, ξεχωρίζει και ο πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου, που παραμένει σταθερός από το 1988 και οραματίζεται έναν κόσμο χωρίς θανάτους από καρκίνο του μαστού.

Το «Άλμα Ζωής» είναι πλήρως οργανωμένο και πάντα εκεί για κάθε ηρωίδα, δίνοντας σταθερά έμφαση στην ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, την οργανωμένη αλληλοβοήθεια, την ενδυνάμωση και την ψυχοκοινωνική της στήριξη. Όλα τα μέλη του, οι εθελόντριες, καθώς και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι γυναίκες με εμπειρία καρκίνου του μαστού ενώ αριθμεί πλέον πάνω από 2.500 μέλη.

jenny.gr

Με αφορμή τον αγώνα που κάνει ο Σύλλογος σταθερά και με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, επικοινώνησα με την Πρόεδρο του, Παρασκευή Μιχαλοπούλου προκειμένου να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την ταυτότητά και το πρόσωπό του. Όπως σχολίασε, «Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν έρχεται ο Οκτώβρης γιατί είναι ο μήνας που μιλάμε πολλοί και πολύ για τον καρκίνο του μαστού έστω κι αν θα θέλαμε αυτό να επεκτείνεται όλο το χρόνο. O καρκίνος του μαστού δεν έρχεται συγκεκριμένες ημέρες ή μήνες, έρχεται απρόσκλητος και συνήθως σε ανύποπτο χρόνο και με απρόβλεπτο τρόπο».

Μεταφέροντάς μας κάποια σημαντικά δεδομένα, αρκεί να αναφέρουμε ότι:

• 1 στις 7 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ασθενήσει από καρκίνο του μαστού, 
• στα πρώτα στάδια η νόσος συνήθως δεν έχει συμπτώματα, 
• αν διαγνωστεί έγκαιρα, ιάται έως και 97% 
• ο καρκίνος του μαστού συνεχίζει να υπάρχει και στο διάστημα της πανδημίας. 

Αυτά τα δεδομένα, πρέπει να γίνουν γνωστά σε κάθε γυναίκα και είναι σημαντικό κάθε γυναίκα, όπως επισημαίνεται, να κάνει προτεραιότητα τον εαυτό της και την υγεία της.

«Η έγκαιρη διάγνωση κάνει τη διαδρομή με την ασθένεια λιγότερο δύσβατη», σύμφωνα με την πρόεδρο, ενώ ο Σύλλογος είναι πάντα δίπλα τους για να παρέχει για όλες τις γυναίκες και τα μέλη της οικογένειάς τους στήριξη, ενδυνάμωση και ενημέρωση μέσα από πολλά δωρεάν προγράμματα, σχεδιασμένα από έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, βασισμένα στις ανάγκες τους.

Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά: «Όλα τα μέλη του Συλλόγου είναι γυναίκες που έχουν βιώσει την ασθένεια και γνωρίζουμε καλά τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρώτη στιγμή».

Στις γυναίκες που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν τώρα την ασθένεια, η πρόεδρος του Συλλόγου δίνει μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές. 

«Για τις γυναίκες που βιώνουν τώρα την ασθένεια, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω ότι δεν είναι μόνες και ο Σύλλογος είναι εκεί όποτε και αν τον χρειαστούν. Για τις γυναίκες που έχουν βιώσει την ασθένεια, να μην αμελούν τις επαναληπτικές τους εξετάσεις γιατί θέλουμε πάντα να έχουμε τον έλεγχο της ασθένειας, να μάθουμε έγκαιρα πιθανή υποτροπή ώστε να μπορούμε να την διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Τελειώνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ατομική αλλά και οικογενειακή υπόθεση. Για τον λόγο αυτό, κάνοντας τα απαραίτητα για εμάς είμαστε καλύτερα σίγουρα εμείς αλλά τελικά και όλη η οικογένειά μας».

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια δύσκολη διαδρομή που απαιτεί στο πλάι μας τους πιο αφοσιωμένους συνοδοιπόρους και το «Άλμα Ζωής» είναι εκεί για να υπενθυμίζει σε κάθε αγωνίστρια πως στο τέλος των χιλιομέτρων, θα έχει κατορθώσει να κάνει το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό άλμα της ζωής της.

jenny.gr

Όσα πρέπει να ξέρετε για το μεγαλύτερο αθλητικό event που διοργανώνει το «Άλμα Ζωής»:

Greece Race for the Cure

To Greece Race for the Cure® είναι το μεγαλύτερο αθλητικό event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα. Στο πνεύμα της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού στην Ελλάδα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής» με την έγκριση της Οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure ® διοργανώνει από το 2009 τον συμβολικό αγώνα δρόμου και περίπατο Greece Race for the Cure ®.

Το Greece Race for the Cure ® αποτελεί πλέον έναν από τους πιο δημοφιλείς αγώνες με στόχο την ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη, ενώ είναι το μεγαλύτερο αθλητικό event με κοινωνικό σκοπό στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 264.000 συμμετοχές από την αρχή της διοργάνωσης το 2009. Το Greece Race for the Cure ® πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Γυναίκες, άνδρες και παιδιά ενώνονται στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού μία φορά το χρόνο, συμμετέχοντας σε μία μεγάλη γιορτή. Μέσα από τη διοργάνωση υλοποιούνται προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, ο αγώνας πραγματοποιείται διαδικτυακά, μέχρι και πάλι να είναι ασφαλές  να επιστρέψουμε σε μία διοργάνωση του σημαντικότερου αγώνα με τον μαζικό γιορτινό χαρακτήρα που είχαμε συνηθίσει.