REAL LIFE TRUE STORIES

Οι ιστορίες πίσω από κακοποιημένες γυναίκες που αναγκάστηκαν να σκοτώσουν τον θύτη τους


Σύρμα Κιουπελόγλου

27 Απριλίου 2021

κακοποιημένη γυναίκα
Σύμφωνα με έρευνες η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί κατά πολύ στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Η παθογένεια αυτή της κοινωνίας συνηθίζει να λαμβάνει χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, που σφραγίζονται από τον φόβο των θυμάτων να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια. 

Σύμφωνα με έρευνες, η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί κατά πολύ στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας. Η παθογένεια αυτή της κοινωνίας συνηθίζει να λαμβάνει χώρα πίσω από κλειστές πόρτες, που σφραγίζονται από τον φόβο των θυμάτων να μιλήσουν, να ζητήσουν βοήθεια. 

Σήμερα, μετά από 108 μέρες απελευθερώθηκε επιτέλους η Melek Ipek, μία γυναίκα που έφτασε στα άκρα για να προστατεύσει τη ζωή την δική της και των δύο κοριτσιών της από το μένος του κακοποιητικού και βάναυσου συζύγου της. Το όπλο εκπυρσοκρότησε στα χέρια της και ο θύτης έπεσε νεκρός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια ιστορία βγαίνει στο φως. Παρακάτω θα μας απασχολήσουν άλλες δύο παρόμοιες ιστορίες με κακοποιημένες γυναίκες που σκότωσαν τελικά τον βασανιστή τους. Ας δούμε όμως, πρώτα εκείνη της 31χρονης γυναίκας από την Τουρκία που η αθώωσή της πριν λίγες ώρες, ανακούφισε την κοινή γνώμη. 

Melek Ipek

Το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, ξεκίνησε μια συζήτηση μεταξύ του Ramazan İpek, ενός οδηγού λεωφορείου στην περιοχή Döşemealtı, και της συζύγου του, Melek İpek στο σπίτι της οικογένειάς τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του DHA, ο Ramazan İpek είχε φορέσει στη γυναίκα του χειροπέδες και την είχε ακινητοποιημένη για ώρες μετά τη συζήτηση. Η Melek, είχε πρησμένα μάτια και ήταν τραυματισμένη από τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς που υπέστη, όντας αδύναμη, ο σύζυγός της, Ramazan İpek, δήλωσε ότι θα σκοτώσει την ίδια και τα δύο παιδιά τους και έφυγε από το σπίτι το πρωί. Λίγες ώρες αργότερα επέστρεψε στο σπίτι και βρήκε την Melek İpek να τον περιμένει με το όπλο του. 

Κατά τη διάρκεια της διαμάχης μεταξύ των δύο, η Melek πυροβόλησε τον σύζυγό της με ένα τουφέκι, στη συνέχεια κάλεσε το τηλεφωνικό κέντρο έκτακτης ανάγκης 112 και ανέφερε την κατάσταση. Οι ιατρικές ομάδες που έφτασαν στη διεύθυνση ως απάντηση στην κλήση βρήκαν την ίδια γυμνή και με ανοιχτές χειροπέδες. Το ασθενοφόρο την μετέφερε στο νοσοκομείο. Στην συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση και συνελήφθη από το Γραφείο του Ποινικού Δικαστή. Στο κατηγορητήριο, στο οποίο ο εισαγγελέας απαίτησε την έκδοση της για «άδικες προκλήσεις», ζητήθηκε η καταδίκη της σε ποινή φυλάκισης 18 έως 24 ετών.

Η Melek İpek εμφανίστηκε για τρίτη φορά ενώπιον του δικαστή στο 3ο Ανώτατο Δικαστήριο της Αττάλειας στις 4.30 μ.μ. σήμερα. Η ίδια παρακολούθησε την ακρόαση από τη φυλακή όπου βρίσκεται μέσω σύνδεσης SEGBİS. Οι δικηγόροι των συγγενών του θανόντα και οι δικηγόροι της Melek İpek ήταν παρόντες στο δικαστήριο, όπως και κομματικά στελέχη, ΜΚΟ και γυναικείες οργανώσεις. 

Με το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου η ίδια ξέσπασε σε κλάματα, ενώ λύγισε μόλις πήρε αγκαλιά τις κόρες της μετά την απελευθέρωση της κι έπειτα από 108 ημέρες φυλάκισης. 

Francine Hughes

Η δοκιμασία της ξεκίνησε 13 χρόνια πριν, όταν παντρεύτηκε τον James "Mickey" Hughes. Ο Mickey άρχισε να την κακοποιεί λίγο μετά το γάμο. Σύντομα, η Francine είχε τέσσερα παιδιά και έναν σύζυγο που ξόδευε πολλά από τα χρήματά τους στο αλκοόλ. Το 1971, μίλησε με έναν τοπικό κοινωνικό λειτουργό και αποφάσισε να χωρίσει. Αλλά ο ίδιος αγνόησε το διαζύγιο και συνέχιζε να την χτυπά και να την κακοποιεί. Όταν ο Mickey είχε ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα λίγες εβδομάδες αργότερα, η Francine τον πήρε πίσω και τον περιέθαλψε, αλλά η κακοποίηση χειροτέρευσε.

Στις 9 Μαρτίου 1977, ο  Mickey εισέβαλε για άλλη μία φορά στο σπίτι της Francine, η οποία είχε γραφτεί σε σχολή για γραμματείς με τη βοήθεια της μητέρας της. Εκείνος την ανάγκασε να κάψει τα βιβλία της, απαίτησε να τα παρατήσει και απείλησε να καταστρέψει το όχημά της. Τρομοκρατημένη, η ίδια κάλεσε την αστυνομία, η οποία όμως αρνήθηκε να συλλάβει τον Mickey, καθώς δεν είχαν δει οι ίδιοι την κακοποίηση, παρόλο που την απείλησε ανοιχτά και της είπε ότι «τελείωσε» αφού είχε ζητήσει βοήθεια. Όταν έφυγαν, συνέχισε να τη χτυπά και να τη βιάζει, λέγοντας ότι θα την σκοτώσει. Αφού τελείωσε έπεσε και κοιμήθηκε. 

Η Francine ενήργησε γρήγορα. Έβαλε τα παιδιά της στο αυτοκίνητο και έπειτα έριξε βενζίνη γύρω από το κρεβάτι του Mickey και πέταξε ένα σπίρτο. Καθώς το σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες, οδήγησε μέχρι τη φυλακή της κομητείας Ingham για να παραδοθεί. Μέχρι τη στιγμή που οι πυροσβέστες έφτασαν στο σπίτι, ο σύζυγός της ήταν νεκρός από την εισπνοή καπνού. Η Francine συνελήφθη και κατηγορήθηκε για δολοφονία.

Η Francine δεν το ήξερε τότε, αλλά επρόκειτο να γίνει μια κεντρική φιγούρα στο κίνημα για τις κακοποιημένες γυναίκες, το οποίο λειτούργησε για να τραβήξει την προσοχή του κόσμου σε αντίστοιχες περιπτώσεις γυναικών που είχαν βιαστεί από τους συζύγους τους αλλά δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από το Αμερικανικό Σύστημα Δικαιοσύνης. Μετατρέποντας την εθνική προσοχή που λαμβάνεται από τραγικές περιπτώσεις όπως της Francine, σε τρόπους να βοηθήσουν τις γυναίκες σαν αυτήν, το κίνημα δημιούργησε ένα σύστημα καταφυγίων για κακοποιημένες γυναίκες.

Tina Talbot

Η Tina Talbot ήταν παντρεμένη με τον Milosz Szczepanowicz, ο οποίος την κακοποιούσε και την βίαζε καθημερινά για χρόνια. Μία ημέρα του 2018 την χτύπησε μέχρι θανάτου. Έσπασε μία καρέκλα επάνω στο χέρι της, την κλότσησε και την τραυμάτισε τόσο σοβαρά που και οι δύο πνεύμονες της κατέρρευσαν μερικώς, ενώ είχαν σπάσει το χέρι της και πολλά από τα πλευρά της. Στη συνέχεια, απείλησε να σκοτώσει την ίδια, τον 7χρονο γιο τους ακόμα και τα κατοικίδια της οικογένειας. 

Σε μία συγκλονιστική εξομολόγηση, η ίδια αποκάλυψε ότι συγκεκριμένα της είχε πει: «Θα σκοτώσω τον γιο σου και θα το κάνω μπροστά σου και θα παρακολουθώ πώς θα υποφέρεις όταν θα κόβω το λαιμό του από το ένα αυτί στο άλλο και θα σε καλύψω με το αίμα του».

#PardonforTina SIGN THE PETITION HERE: https://www.change.org/p/tina-is-a-victim-of-domestic-violence-she-is-not-a-criminal-she-doesn-t-deserve-to-be-in-jail/w?source_location=notifications_page

Δημοσιεύτηκε από Pardon For Tina στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει το παιδί της, πήρε ένα όπλο και τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια, κάλεσε το 911 και ομολόγησε στην αστυνομία προτού νοσηλευτεί για τους τραυματισμούς της.

«Η κα Talbot κακοποιήθηκε σοβαρά σε αυτήν τη σχέση, αλλά η αφαίρεση μιας άλλης ζωής εξακολουθεί να είναι έγκλημα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», δήλωσε η δικαστής της πολιτείας του Oakland, Martha Anderson, πριν ανακοινώσει την καταδίκη της σε 15 χρόνια φυλάκισης. 

Ωστόσο, μετά από ειδική συμφωνία με το δικαστήριο απελευθερώθηκε μετά από περίπου 20 μήνες, ενώ έμεινε υπό επιτήρηση για άλλους 24. 

Το 2020 σήμανε για την ίδια, την έναρξη μίας νέας ζωής με τον 9χρονο γιο της. 

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr