REAL LIFE TRUE STORIES

Αυτό είναι το αρχαιότερο έγκλημα και μετρά πάνω από 430.000 χρόνια


The Jennettes

11 Μαΐου 2021

αρχαία σπηλιά
Η πρώτη γνωστή δολοφονία στην ιστορία ήταν εξίσου βάναυση με κάθε επόμενη. Ο εισβολέας σκότωσε το θύμα χτυπώντας το δύο φορές στο κεφάλι, αφήνοντας αντίστοιχες τρύπες πάνω από το αριστερό φρύδι του θύματος. Στη συνέχεια, το πτώμα έπεσε κάτω από ένα ύψωμα 43 ποδιών σε μια σπηλιά, όπου βρισκόταν για σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια. 

Η πρώτη γνωστή δολοφονία στην ιστορία ήταν εξίσου βάναυση με κάθε επόμενη. Ο εισβολέας σκότωσε το θύμα, χτυπώντας το δύο φορές στο κεφάλι, αφήνοντας αντίστοιχες τρύπες πάνω από το αριστερό φρύδι του θύματος. Στη συνέχεια, το πτώμα έπεσε από ύψος σε μια σπηλιά, όπου βρισκόταν για σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια. 

Οι παλαιοντολόγοι βρήκαν το κρανίο των 430.000 ετών και ανέφεραν την εγκληματολογική τους ανάλυση πριν 6 χρόνια στο περιοδικό PLOS ONE. Οι επιστήμονες μπορούν να περιγράψουν αυτό το θύμα ως νεαρό ενήλικα, αλλά η ηλικία και το φύλο παραμένουν άγνωστα. Οι τραυματισμοί στο κρανίο αντιπροσωπεύουν τις παλαιότερες άμεσες ενδείξεις ανθρωποκτονίας, σύμφωνα με εκείνους. Όσο για το αν ήταν η πρώτη δολοφονία που συνέβη ποτέ, η Nohemi Sala, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης λέει πως σίγουρα δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο

«Στην ιστορία της παλαιολιθικής εποχής, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τραυματισμού, αλλά όχι πολλές ενδείξεις δολοφονίας», αναφέρει η Sala, παλαιοντολόγος στο Instituto de Salud Carlos III στη Μαδρίτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι η δολοφονία ήταν ασυνήθιστη πριν από τη σύγχρονη εποχή, αλλά απολιθωμένα απομεινάρια οποιουδήποτε είδους είναι σχετικά σπάνια μέχρι τώρα.

Το κρανίο αυτό προέρχεται από το Sima de los Huesos, ή «Pit of Bones», μία τοποθεσία στην Ισπανία, όπου οι παλαιοντολόγοι έχουν βρει τα κόκαλα τουλάχιστον 28 ατόμων. Ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν; Δεν ήταν σύγχρονοι άνθρωποι αλλά ούτε και Νεάντερταλ. Η Sala και οι συνάδελφοί της, τους αναγνωρίζουν ως μέλη του είδους Homo heidelbergensis, ενός ανθρώπινου πρόγονου του Νεάντερταλ.

Αιτία θανάτου

Για να καταλάβουμε εάν τα κατάγματα του κρανίου προήλθαν από χτυπήματα ή από την πτώση στη σπηλιά, η ομάδα συνέκρινε τους τραυματισμούς με εκείνους από σύγχρονες περιπτώσεις βίας και πτώσεων. Μια επίθεση πρόσωπο με πρόσωπο με ένα αμβλύ όργανο ταιριάζει καλύτερα στο πρότυπο του τραυματισμού, ισχυρίζονται οι επιστήμονες. Τα οστά δεν έδειξαν καμία επούλωση, έτσι το θύμα πιθανότατα πέθανε ακαριαία ή αμέσως μετά την επίθεση.

Επιπλέον, οι δύο τρύπες στο κρανίο έχουν το ίδιο σχήμα και φαίνεται να έχουν γίνει από το ίδιο όπλο. Είναι πολύ απίθανο μια τυχαία πτώση σε βράχο να προκαλέσει δύο σχεδόν όμοια κατάγματα στο κρανίο, αναφέρει η ομάδα.

Το όπλο

Η Sala λέει ότι σαν όπλο πιθανώς χρησιμοποιήθηκε «κάτι πολύ σκληρό», αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ αν ήταν φτιαγμένο από ξύλο ή βράχο ή κάτι άλλο.

Οι επιστήμονες έσκαψαν στην τοποθεσία, ωστόσο δεν βρήκαν πιθανά "όπλα" δολοφονίας. Βρέθηκε μόνο ένα πέτρινο εργαλείο που είχε ακαθόριστο σχήμα.

Το κίνητρο

Ένα άλλο άλυτο μυστήριο είναι το τι οδήγησε έναν αρχαίο άνθρωπο να σκοτώσει. «Η ζωή ήταν δύσκολη στο παρελθόν», λέει η Sala, οπότε θα μπορούσαν να υπάρξουν συγκρούσεις για τους πόρους ή για πολλούς άλλους λόγους που θα οδηγούσαν σε μάχη.

Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, η Sala περιγράφει ότι οι άνθρωποι του Sima de los Huesos φρόντιζαν ο ένας τον άλλον. «Υπήρχαν 28 άτομα που ζούσαν εκεί, διαφορετικών ηλικιών μεταξύ τους. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους είχαν προβλήματα υγείας. Ένα άτομο είχε σοβαρή παθολογία στο κάτω μέρος της πλάτης και πιθανώς δεν μπορούσε να κινηθεί ή να περπατήσει. Κάποιος έπρεπε να φροντίζει αυτούς τους ανθρώπους πριν από τον θάνατό τους».

Ακόμη, ενώ δεν μοιάζει με μια τυπική κηδεία του σήμερα, το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε εκείνη την τοποθεσία, έθαβαν τα πτώματα, ρίχνοντάς τα κάτω από το ίδιο ύψωμα, υποδηλώνει κάποια αίσθηση τελετουργικής ταφής ή τελετής. Εντύπωση προκαλεί πάντως πως στο συγκεκριμένο μέρος, οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ζούσαν, αγαπούσαν και μερικές φορές πολεμούσαν μαζί.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr