REAL LIFE TRUE STORIES

Fabergé: Η μυστηριώδης ιστορία πίσω από τα πολυτελή αυγά της οικογένειας Romanov


Εύα Κονδύλη

30 Μαΐου 2021

Fabergé: Η μυστηριώδης ιστορία πίσω από τα πολυτελή αυγά της οικογένειας Romanov

Ο Ρώσος χρυσοχόος και κοσμηματοποιός, Peter Carl Fabergé, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη στις 30 Μαΐου 1846 και είναι διάσημος για τα ομώνυμα αυγά Fabergé, τα οποία είναι παγκοσμίως γνωστά για την τέχνη, την πολυτέλεια και την αξία τους.

Το 1885, ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ πέτυχε το τέλειο πασχαλινό δώρο για τη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Μαρία Φεοντόροβνα: Ένα αυγό κατά παραγγελία τον Peter Carl Fabergé, τον κύριο χρυσοχόο της εταιρείας κοσμημάτων House of Fabergé. 

Το αυγό «Κότας», όπως ονομάστηκε το πρώτο αυγό, ήταν ένα απλό λευκό αυγό σμάλτου που είχε μέσα του έναν χρυσό κρόκο, ο οποίος άνοιγε για να εμφανίσει μια χρυσή κότα, η οποία με τη σειρά της περιείχε ένα διαμαντένιο στέμμα και ένα μικρό μενταγιόν από ρουμπίνι. Τα υλικά ήταν δαπανηρά, αλλά η μαγική έκπληξη ήταν ανεκτίμητη.

Η Maria ενθουσιάστηκε με το μοναδικό αυτό δώρο και έτσι μετατράπηκε σε παράδοση, να δημιουργούνται δύο κάθε χρόνο, ως δώρα για τις συζύγους και τις μητέρες της αριστοκρατίας. Ο διάδοχος, ο Νικόλαος Β, συνέχισε την παράδοση, δίνοντας ένα αυγό στη μητέρα του και ένα στη σύζυγό του Αλεξάνδρα κάθε χρόνο, το καθένα πιο περίτεχνο από το τελευταίο.

Τα αυγά Fabergé, έγιναν στην ουσία το σύμβολο του πλούτου και της υπερβολικής χλιδής του οίκου των Romanov. Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις δημιουργίες του Fabergé.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης των Μπολσεβίκων του Φεβρουαρίου, μερικά αυγά κλάπηκαν, χάθηκαν ή μετακινήθηκαν από το παλάτι και στάλθηκαν προσεκτικά στο Κρεμλίνο της Μόσχας.

Η ρωσική κυβέρνηση αργότερα πούλησε πολλά από αυτά όταν είχε χαμηλούς πόρους. Αν και πιστεύεται ότι έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 70 αυγά, σήμερα μόνο 46 αυτοκρατορικά αυγά είναι γνωστό ότι επιβιώνουν. Τα περισσότερα από τα κοσμήματα Fabergé κατέληξαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυρίως σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. 

Σήμερα «η Κότα» και «Το Αυγό με το τριαντάφυλλο μπουμπούκι» βρίσκονται στο ιδιωτικό Μουσείο Fabergé στην Αγία Πετρούπολη. Τα αυγά αυτά όπως και άλλα επτά αυτοκρατορικά αυγά, όπως και περίπου 250 άλλα κοσμήματα Fabergé, πουλήθηκαν σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's από τους κληρονόμους του Malcome Forbes, εκδότη του περιοδικού Forbes. στον Ρώσο δισεκατομμυριούχος Viktor Vekselberg, έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η βασίλισσα Ελισάβετ επίσης έχει στην κατοχή της τρία αυγά, τα οποία κληρονόμησε από τους γονείς της - το «καλάθι των λουλουδιών», το «Colonnade Egg Clock» και το «μωσαϊκό αυγό». 

Τα δραματικά γεγονότα της επανάστασης του 1917, είχαν ως συνέπεια να κλείσει η εταιρεία Fabergé το 1918. Ο ίδιος ο Peter Carl Fabergé έφυγε για την Γερμανία, όπου τον κυρίευσε η κατάθλιψη και τελικά έφυγε από τη ζωή στις 24 Σεπτεμβρίου του 1920.

Περιστασιακά, ένα χαμένο αυγό εμφανίζεται μαγικά: Το 2015 ένας έμπορος απορριμμάτων βρήκε ένα σε ένα παζάρι, πληρώνοντας περίπου 14.000 δολάρια για αυτό. 

Σχεδίασε να το καταστρέψει για να πάρει τα μέρη του, έως ότου έψαξε στο διαδίκτυο για το «Vacheron Constantin», το οποίο ήταν χαραγμένο μέσα στο ρολόι και τον οδήγησε σε ένα άρθρο εφημερίδας του 2011 σχετικά με την αναζήτηση για το Τρίτο Αυτοκρατορικό Πασχαλινό αυγό. Πήγε το αυγό για εκτίμηση και αποδείχθηκε ότι ήταν το αυγό που έλειπε, αξίας 33 εκατομμυρίων δολαρίων.

Με τουλάχιστον δέκα αυγά ακόμα έξω, το μεγαλύτερο βασιλικό κυνήγι αυγών συνεχίζεται!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: Αυγά ως έργα τέχνης 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr