REAL LIFE TRUE STORIES

Μαρία Νίτσα: Η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα παίρνει το πτυχίο της


The Jennettes

9 Ιουνίου 2021

Μαρία Νίτσα
Η Μαρία Νίτσα είναι ένα δυνατό κορίτσι, είναι ένα κορίτσι που σπάει φραγμούς και προκαταλήψεις και καταφέρνει να γίνει η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. 

Η Μαρία Νίτσα είναι ένα δυνατό κορίτσι, είναι ένα κορίτσι που σπάει φραγμούς και προκαταλήψεις και καταφέρνει να γίνει η πρώτη νηπιαγωγός με σύνδρομο Down στην Ελλάδα. 

Με έναν μόνο μήνα να τη χωρίζει από το πτυχίο της, η διαδρομή της ως εδώ δεν ήταν εύκολη. Στην Ελλάδα το να μεγαλώνεις ένα παιδί με σύνδρομο Down είναι αρκετά δύσκολο. Η πρώιμη παρέμβαση είναι απαραίτητη αλλά και ακριβή. Πριν το παιδί αρχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία χρειάζεται βοήθεια από λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή. Τα σχολικά ιδρύματα για αυτά τα παιδιά είναι περιορισμένα και στα κοινά σχολεία η έλλειψη υποδομών και το bullying μπορούν να κάνουν τα πράγματα δυσάρεστα.

Η Μαρία Νίτσα είναι από το χωριό Μεσοποταμία της Καστοριάς. Οι γονείς της, με πολλούς δισταγμούς την έστειλαν στο δημοτικό της περιοχής, με την προϋπόθεση πως αν έβλεπαν ότι δεν τα καταφέρνει, θα τη μετέφεραν σε ειδικό σχολείο. Ωστόσο, γρήγορα έμαθε να γράφει και να διαβάζει, ενώ η πρόοδός της ήταν τέτοια που τελικά δεν χρειάστηκε να πάει ποτέ σε ειδικό σχολείο. Στο Πανεπιστήμιο, συγκεκριμένα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, δέχθηκε τη στήριξη τόσο των Καθηγητών και των συμφοιτητών της όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεχόταν την παράδοση εργασίας αντί για γραπτές εξετάσεις σε κάποια μαθήματα, ενώ οι παραδόσεις γίνονταν στο ισόγειο, όπου υπήρχε πρόσβαση με ράμπα. Βέβαια κανένας βαθμός δεν της χαρίστηκε.

Η ίδια και η μητέρα της πηγαινοέρχονται σχεδόν καθημερινά από το χωριό τους στη Φλώρινα, διασχίζοντας 60 χιλιόμετρα μίας δύσκολης διαδρομής ειδικά τον χειμώνα. Η μητέρα της την συνοδεύει πάντα στην αίθουσα διδασκαλίας για να τις χορηγεί τις δόσεις ινσουλίνης που χρειάζεται, καθώς η Μαρία πάσχει από διαβήτη, και για την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, εκείνη δεν θέλει να κάθονται κοντά γιατί έχει τις δικές της παρέες και θέλει να είναι με τις κολλητές της. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν από την ιστορία της Μαρίας Νίτσα,  ότι τα παιδιά με σύνδρομο Down, αν ανήκουν στις εκπαιδεύσιμες περιπτώσεις και δεν χρειάζονται φοίτηση σε σχολείο ειδικής αγωγής αλλά σε σχολείο τυπικής εκπαιδεύσης, θα καταφέρουν να ενσωματωθούν πλήρως, αρκεί οι εκπαιδευτικοί να μην τα αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο. Εμείς να πούμε στη Μαρία Νίτσα καλή σταδιοδρομία και ότι είμαστε σίγουροι ότι θα δώσει στα παιδιά το πιο σημαντικό μάθημα!

Δείτε ακόμη: Οι ειλικρινείς αντιδράσεις γυναικών στο άκουσμα της έκφρασης «είσαι πολύ όμορφη»

 Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr