REAL LIFE TRUE STORIES

Τα πρόσωπα πίσω από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο του αθλητισμού


Στεφανία Παπαδημητρίου

25 Ιουνίου 2021

Τα πρόσωπα πίσω από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στο χώρο του αθλητισμού

Οι αθλητές φημίζονται για τη φυσική τους κατάσταση, τα επιτεύγματά τους, την επιμονή που τους ωθεί να κατακτούν τους στόχους τους. Υπάρχει, όμως, και κάτι άλλο που τους ξεχωρίζει: Το ήθος. Όταν μπαίνουν στο γήπεδο, όλοι είναι ίσοι. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για καθέναν τους, κερδίζει ο καλύτερος και ο πιο τυχερός. Κι αν κάτι έχει αποδείξει η ιστορία, είναι πως οι απάτες πάντα βγαίνουν στο φως και τα ψέματα ξεσκεπάζονται.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν καριέρα με γνώμονα όχι την αγάπη για το άθλημά τους, αλλά το χρήμα. Υπερεκτιμούν τον εαυτό τους λόγω της φήμης τους και θεωρούν ότι θα δέχονται τρίτες, τέταρτες και πέμπτες ευκαιρίες. 

Ας δούμε παρακάτω τους διεφθαρμένους του χώρου του αθλητισμού, με τα ασυγχώρητα παραπτώματα.

Marion Jones: Η Ολυμπιονίκης που έγινε απατεώνας

Το 2000, η Marion Jones καθιερώθηκε ως μία από τις κορυφαίες στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων. Στο Σίδνεϋ μόνο, κατέκτησε τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια – παρά τις φήμες που ήθελαν την επίδοσή της να οφείλεται σε ειδικά σκευάσματα, οι οποίες βέβαια δεν αποδείχθηκαν.

Αποφάσισε να αποσυρθεί από τον αθλητισμό για να γίνει μητέρα, ενώ όταν επέστρεψε δεν κατάφερε να φτάσει στις προηγούμενες επιδόσεις της. Το 2003, κατηγορήθηκε για χρήση ναρκωτικών και στεροειδών. Αρνήθηκε τα πάντα.

Οι μάσκες «έπεσαν» το 2007, όταν παραδέχθηκε πως έκανε χρήση ειδικών ουσιών που ενίσχυαν την επίδοσή της, ενώ είχε πει ψέματα για τη συμμετοχή της σε σύστημα ξεπλύματος χρημάτων. Καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση και έμεινε «απένταρη», όπως η ίδια χαρακτήρισε την κατάστασή της. Η αθλήτρια που «κολυμπούσε» στο χρήμα, έφτασε να ζει στα όρια της φτώχειας, έχοντας χάσει το σεβασμό όλων.

Lance Armstrong: Μία απάτη παγκοσμίου φήμης

Κάποτε, ο Lance Armstrong ήταν ο αγαπημένος αθλητής ολόκληρης της υφηλίου. Η ιστορία του ήταν φανταστική: Πρωταθλητής από την εφηβεία του, παρέμεινε κορυφαίος μέχρι τα 25 και διαγνώστηκε με καρκίνο στους όρχεις. Νίκησε την ασθένεια, ίδρυσε το Livestrong Foundation και έγινε ένας από τους κορυφαίους ποδηλάτες όλων των εποχών, κερδίζοντας επτά συνεχείς φορές το Tour de France.

Σήμερα, γνωρίζουμε πως δεν ήταν απλώς απατεώνας, αλλά βρισκόταν πίσω από ολόκληρη παράνομη «επιχείρηση». Όπως έγραψε η Washington Post, το 2013 παραδέχθηκε πως έκανε χρήση μίας σειράς ουσιών που ενίσχυαν την απόδοσή του. Του αφαιρέθηκαν οι τιμητικοί τίτλοι και τα μετάλλια, ενώ του απαγορεύθηκε η συμμετοχή στο Tour de France. Αποδείχθηκε πως έστηνε ολόκληρα εργαστήρια παραγωγής doping σε δωμάτια ξενοδοχείων, δωροδοκούσε γιατρούς και έκανε συμφωνίες με αστυνομικούς, ώστε  να περνά απαρατήρητος.

Για τα εγκλήματά του, ορίστηκε χρηματικό πρόστιμο 6.65 εκατομμυρίων ευρώ – ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με όσα κέρδισε από τη συμμετοχή του στα πρωταθλήματα. 

O. J. Simpson: Ο δολοφόνος που δεν καταδικάστηκε ποτέ

Ίσως το όνομα που περιμέναμε, κοιτώντας τον τίτλο του άρθρου. Κάποτε, ήταν διάσημος για τις αθλητικές του επιδόσεις, το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, το ταλέντο του στην υποκριτική. Η ζωή του O.,J. Simpson, όμως, άρχισε να καταρρέει το 1994, όταν κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του και του εραστή της. 

Προσπάθησε να διαφύγει, σε ένα τρελό κυνηγητό με την αστυνομία. Η δίκη πρωταγωνιστούσε στα πρωτοσέλιδα της εποχής, ολόκληρος ο κόσμος μιλούσε για εκείνον. Είχε στο πλευρό του τους δικηγόρους που συνήθως υπερασπίζονταν τους ενόχους, το DNA του βρέθηκε στη σκηνή του εγκλήματος, αλλά δεν καταδικάστηκε. 

Είχε προσπαθήσει να δωροδοκήσει τις οικογένειες των θυμάτων, ενώ τα πρώην πεθερικά του κινήθηκαν νομικά εναντίον του, εξοργισμένοι με την έκβαση της υπόθεσης. Τελικά, το δικαστήριο όρισε χρηματική ποινή 33,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο O. J. Simpson δε σταμάτησε εκεί. Έγραψε βιβλίο σχετικά με το πώς θα έκανε τους φόνους, αν ήταν ένοχος. Πραγματοποίησε, έπειτα, ένοπλη ληστεία. Τελικά, για αυτήν καταδικάστηκε σε φυλάκιση 33 ετών – πέρασαν εννέα όμως και αφέθηκε ελεύθερος, με εγγύηση, το 2017.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/Ideal Image

 

Δείτε ακόμη:

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr